CERTIFIKACE DIAMANTŮ

Certifikace diamantů

Všechny diamanty nabízené na webových stránkách VVDiamonds jsou opatřeny jedním z mezinárodně uznávaných certifikátů. Musí mít každý diamant certifikát? Proč je certifikát důležitý? Jaká jsou specifika mezinárodně uznávaného certifikátu?  Jakou váhu má firemní certifikát? To Vám rádi vysvětlíme v tomto článku.

Certifikace diamantu není samozřejmostí

Na úvod je dobré sdělit, že žádný přírodní diamant nemusí být opatřen certifikátem. Mezi obchodníky je nákup necertifikovaných diamantů rutinní záležitostí.

Necertifikované diamanty pod 1.00ct se zpravidla prodávají ve větším množství a jejich cena je uvedena v jednotné částce za 1ct (např.: 1500USD/ct). Diamanty se takto nakupují zejména za účelem minimalizování nákladů (certifikace velmi malých diamantů je poměrně nákladná). Navíc není nutné čekat na certifikaci, která u některých laboratoří může trvat i déle než jeden měsíc.

Pro neodborníka je ale nákup diamantu bez certifikátu velmi nebezpečný, jelikož zákazník není schopen rozeznat případné technologické úpravy diamantu, které jeho cenu výrazně degradují, natož určit přesné parametry diamantu. Přitom rozdíl pouze o jeden stupeň v barvě a čistotě může znamenat i více než 30% konečné hodnoty diamantu.

Certifikace diamantůJak již bylo nastíněno v předešlém odstavci, certifikát je klíčový k stanovení přesných parametrů a výsledné přesné hodnoty diamantu. Certifikát rovněž stanoví, zdali je diamant přírodní a zda byl dodatečně technologicky upraven. Certifikát popisuje veškeré parametry diamantu. V neposlední řadě je certifikát nezbytný i pro nákup diamantů online, protože zákazník si může udělat zcela přesnou představu o nabízeném diamantu.

Rozdíl mezi institucemi certifikujícími diamanty a drahé kameny

Na světě svou činnost provozují stovky gemologických laboratoří (laboratoř hodnotící drahé kameny), které nejsou uznávány. Důvodem jsou vysoké nepřesnosti ve výsledném hodnocení diamantu, které mohou být vyšší i než 6 stupňů.

Tyto laboratoře většinou vědomě nadhodnocují diamanty, aby přilákaly méně poctivé prodejce k využití jejich služeb a uměle tak navýšily hodnotu certifikovaných diamantů.

Pokud je laboratoř ve svém regionu dostatečně etablována a dodržuje daná pravidla pro hodnocení diamantů, stále nemusí být mezinárodně uznávána, protože ji na druhém konci světa nemusí nikdo znát.

Mezinárodně uznávané laboratoře mají pobočky po celém světě, dodržují přesně daná pravidla pro hodnocení diamantů a každý solidní obchodník po celém světě danou laboratoř zná a ví, že se na výsledné hodnocení může spolehnout. 

Certifikace diamantůMezinárodně uznávané laboratoře hodnotící diamanty jsou:

GIAGemological Institute of America

HRDHoge Raad voor Diamant

IGIInternational Gemological Institute


Vlivem digitalizace není od roku 2023 pravidlem, že k mezinárodně certifikovanému diamantu obdrží zákazník standardní papírový certifikát. Pro čiré diamanty do hmotnosti 1.00ct vydává například Americký gemologický institut digitální verze certifikátů, do kterých je přístup skrze mobilní aplikaci nebo webové rozhraní. Vybraní obchodníci tak k diamantům ohodnoceným v programu GIA Diamond Dossier poskytují speciální přístupové karty k digitálním podkladům ohodnoceného diamantu.


Pozor na certifikáty vystavené samotnými prodejci

Na závěr bychom se rádi zmínili o firemních certifikátech, které jsou vystaveny prodejcem a nikoli gemologickou laboratoří. Ačkoli není vyloučeno, že uvedené hodnocení může být pravdivé, lze ve většině případů předpokládat opak, protože certifikát nevystavuje nezávislý odborný institut, ale samotný prodejce diamantu, který může být jen velmi těžko objektivní.

VVDiamonds z principu firemní certifikáty nevystavuje. Na otázku, která byla položena na úvod článku tedy,„Jakou váhu má firemní certifikát“, si po přečtení toho článku jistě dokážete odpovědět již sami….

Vybrané produkty


0.40ct H/VVS2 s GIA certifikátem
19 210 Kč bez DPH

0.32ct I/VVS2 s GIA certifikátem
11 950 Kč bez DPH

0.30ct F/VVS1 s GIA certifikátem
17 132 Kč bez DPH

0.37ct D/VVS1 s GIA certifikátem
24 189 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Sedm věcí, které byste měli vědět o čistotě diamantu
CELÝ ČLÁNEK >

Fluorescence diamantů
CELÝ ČLÁNEK >