ČERNÉ DIAMANTY - NENECHTE SE NACHYTAT

V posledních letech můžeme v nabídkách barevných (fancy colors) diamantů u mnoha prodejců nalézt drahé kameny, označované jako "černé diamanty".  Tyto tmavě šedé, nebo dokonale černé kameny lákají své nové majitele právě na svou luxusní barvu. Ta ve spojení s dokonalým brusem vzbuzuje u zájemců pocit vzrušení, síly, luxusu a prodejci neváhají tyto pocity řádně zpeněžit. V mnohých případech se pak překvapení investoři přesvědčí o tvrzení - „není všechno zlato co se třpytí“.

 

Co je černý diamant a odkud pochází

Už samotný název černé diamanty, který slýcháme na trhu s drahými kameny stále častěji, je hodně zavádějící. Jedná se totiž buď o bort, který je vybroušený do briliantu, nebo o kámen s velkým množstvím inkluzí (grafitové destičky s šesterečnou krystalickou strukturou), které pak dávají diamantu neprůhledný vzhled s kovovým leskem.

S nalezišti černých diamantů se můžeme primárně setkat pouze ve Středoafrické republice a v Brazílii, kde se ložiska vyskytují v naplavené (aluviální) hornině.

Přírodní černý diamant

Přírodní černé diamanty

Tato nečistá forma polykrystalického nerostu je kompletně složena z diamantu, dále již zmíněného grafitu a amorfního uhlíku. Proto se u černých diamantů můžeme také setkat s hojně využívaným názvem carbonado. Na jejich povrchu můžeme často pozorovat nerovnosti a povrchové jamky, způsobené množstvím grafitových inkluzí.

V minulosti se jednalo převážně o průmyslově využívané kameny, označované jako carbonado, ballasy a borty. Jak už popis napovídá, do šperkařství se tyto kameny vůbec nedostaly. Využití našly jako forma brusiva, kdy v rozdrcené na více či méně jemný prášek, ale i v přírodním stavu, fungovaly zejména ve vrtných soupravách.

Mnohé černé diamanty se navíc velmi často vyskytují ve formě polykrystalických srůstů. Ty jsou tvořeny mnoha jedinci s různými krystalografickými orientacemi. Během broušení takovýchto kamenů se pak nejde orientovat podle „směrů“, což extrémně stěžuje broušení a v některých případech není ani broušení možné.

Upravené černé diamanty

černý diamantPůvodní forma uměle upravených „černých“ diamantů je jiná, než by se mohlo zdát. Jedná se totiž o přírodní diamanty, jejichž barva a čistota spadala do nejhorších hodnocení. Aby se nalezlo uplatnění těchto podřadných kamenů, bylo přistoupeno k jejich úpravě ozařováním, nebo teplotou. Výsledkem těchto metod je vznik černých vrstviček uhlíku, které se hromadí v prasklinách a diamant pak celkově působí jako černě zabarvený.

Tyto diamanty lze v mnoha případech normálně brousit, čehož využívají mnozí prodejci. Cena černých diamantů je mnohonásobně nižší než klasické čiré diamanty. I přesto se ale objevují na trhu nabídky černých diamantů, které svou prodejní cenou předčí i kvalitní bezbarvé diamanty. Vysoká cena ve spojení s netradičním vzhledem diamantu nejednoho klienta přesvědčila k nákupu. Po přečtení tohoto článku doufáme, že se nezařadíte k této skupině obalamutěných kupujících.

 

Vzhledem k velmi nízké hodnotě nenaleznete v nabídce VVDiamonds ani přírodní certifikované černé diamanty, které jsou stejně z velké části tvořeny grafitem. Místo toho se raději zaměřujeme na jiné barvy diamantů, které jsou na rozdíl od černých diamantů vzácné.

Vybrané produkty


0.90ct E/VS2 s GIA certifikátem
125 000 Kč bez DPH

0.37ct D/VVS1 s GIA certifikátem
24 189 Kč bez DPH

0.40ct G/VVS1 s GIA certifikátem
23 688 Kč bez DPH

1.01ct G/VS1 s GIA certifikátem
155 000 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Sedm věcí, které byste měli vědět o čistotě diamantu
CELÝ ČLÁNEK >

Fluorescence diamantů
CELÝ ČLÁNEK >