NOVINKY V NABÍDCE BAREVNÝCH DIAMANTŮ VVDIAMONDS

Soustavně vás informujeme o tom, že největší diamantový důl světa, australský důl Argyle, jež je proslulý zejména svými růžovými diamanty, bude téměř po 40 letech své existence uzavřen. Této zprávy si nyní začala všímat světová, ale i tuzemská média, která v posledních dnech lákala své čtenáře na titulky typu „Cena diamantů pravděpodobně vyletí nahoru, největší diamantový důl na světě skončí s těžbou“.

Nadnárodní těžařský gigant Rio Tinto, vlastník dolu Argyle, skutečně již odhalil konkrétní postup jeho uzavření. To nastane koncem roku 2020 a bude zahájena kompletní rekultivace krajiny, která většinou končí zaplavením dolu. Tento fakt vyvrací spekulace některých obchodníků, že důl bude uzavřen pouze na několik let a pak se společnost k těžbě navrátí. Celá řada makléřů, bank a konkurenčních těžařských společností tak předpokládá, že konec dolu Argyle znovu nastolí opětovný silný růst indexu cen růžových diamantů, jenž je od roku 2016 pouze mírný.

Celkový vývoj indexu cen růžových diamantů

Graf vývoje indexu cen růžových diamantů zahrnuje veškerou světovou produkci růžových diamantů, tedy včetně investičních růžových diamantů z dolu Argyle, jejichž růst hodnoty např. v období 2018/2019 byl o 17.6 % vyšší než u růžových diamantů z jiných zdrojů.

 

Svého postavení si je dobře vědoma i společnost Rio Tinto, která v současné době pečlivě připravuje svou každoroční dražbu těch nejkrásnějších diamantů roku nazývanou "Argyle Diamond Tender". O události jsme vás informovali v článku: RIO TINTO PŘEDSTAVUJE SEZNAM VÝROČNÍCH DIAMANTŮ

Na aktuální situaci na trhu s růžovými diamanty reaguje naše společnost rozšiřováním své nabídky barevných diamantů či spuštěním nového informativního webu Ruzovediamanty.cz

Novinky v naší nabídce jsou následující:

0.29ct barvy Fancy Intense Pink / VS2 s certifikátem Argyle

Tvar Emerald - Společně s kulatým briliantem se jedná o nejžádanější typ brusu barevných diamantů. Oba dva zmíněné brusy jsou koncipovány tak, aby se z nich barva vytrácela, proto k nim brusiči u barevných diamantů přistupují jen tehdy, když je intenzita barvy surového diamantu, která z převážné části rozhoduje o jeho hodnotě, velmi silná.

Barva 4PR - Přírodní intenzivně růžová barva, která byla dolem Argyle ohodnocena jako 4PR, je hraniční s nejvyšším stupněm Fancy Vivid. Není výjimkou, že diamanty s ohodnocením barvy 4PR jsou často Americkou Gemologickou Laboratoří oceněny tím nejvyšším stupněm.

Hodnocení brusu 2x Excellent - Jedná se o nejvyšší úroveň výbrusu, který je u barevných diamantů nesmírně vzácný, protože se barevné diamanty brousí primárně za účelem zvýraznění jejich barvy a tím pádem i na úkor kvality vybroušení.

Detail růžového diamantu


0.16ct barvy Fancy Intense Pink / VS1 s certifikátem Argyle

Tvar Pear – Nádherně řemeslně zpracovaný brus do tvaru kapky (Pear), jehož ohodnocení gemologickou laboratoří GIA je na nadstandardní úrovni Very Good, Good.

Barva 5P – Odstín diamantu vyhodnocený společností Argyle jako 5P posoudila GIA stupněm “Fancy Intense Pink”. Diamant se tak pyšní velmi živou barvou druhé nejvyšší sytosti, a to bez přítomnosti dodatečných odstínů, které by snižovali hodnotu diamantu.

Čistota VS1 - Diamanty z dolu Argyle s čistotou vyšší než SI1 jsou extrémně vzácné, protože převážná většina barevných diamantů z toho ložiska obsahuje četné množství přírodních vměstků.

Detail růžového diamantu


0.24ct 2PR (Fancy Vivid Pink)/I1 s certifikátem Argyle

 

Barva 2PR – Diamant doslova oslňuje svým nádherně sytým odstínem ohodnoceným společností Argyle jako 2PR. Jedná se o druhý nejvyšší stupeň odstínu Pink Rosé. Tento stupeň bývá nezřídka kdy zařazen laboratoří GIA do nejcennější kategorie FANCY RED.

Čistota I1 - Díky bílé inkluzi uvnitř diamantu, která je dobře viditelná i z fotografie, je čistota diamantu ohodnocena stupněm I1. Bílé inkluze jsou však mezi nečistotami nejvíce přijatelné, protože se schovají za odlesky diamantu a nejsou tak okem patrné. Diamant i přes tuto malou „nedokonalost“ vypadá nádherně.

Detail růžového diamantu


0.10ct Fancy Gray-Violet/SI2 s certifikátem Argyle

Barva BL2 – Na stupnici o třech kategoriích byl diamantu dolem Argyle přiřazen prostřední stupeň BL2. Laboratoř GIA tento diamant ohodnotila jako Fancy Gray-Violet. Diamanty tohoto odstínu jsou celosvětově velmi ceněny, protože se jedná o jednu z nejvzácnějších barev. Fialové a modré diamanty s prokázaným původem z dolu Argyle mají jednu zvláštnost. Jejich zabarvení je způsobeno stopovým prvkem vodíku, který ve struktuře diamantů z jiných koutů světa nebyl nikdy nalezen.

Tvar kulatý briliant - Je pravděpodobně nejčastějším výbrusem diamantů z dolu Argyle, který je však zároveň s výbrusem typu Emerald tím nejcennějším.

Detail Fialového diamantu

 

Zaujala Vás naše nabídka, nebo máte jakékoli dotazy např. k barevným diamantům z dolu Argyle? Obraťte se na nás elektronicky na emailu podpora@vvdiamonds.cz nebo na telefonu +420 721 639 954.

Vybrané produkty


0.31ct 8P (Fancy Light Pink)/I1 s ARG certifikátem
650 000 Kč bez DPH

0.31ct Fancy Vivid Yellow-Orange/SI2 s GIA certifikátem
169 000 Kč bez DPH

0.25ct Fancy Yellow/VS2 s IGI certifikátem
15 158 Kč bez DPH

0.27ct Fancy Intense Pinkish Purple/SI2 s GIA certifikátem
475 000 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Nejdražší dražený šperk roku se prodal v Ženevě
CELÝ ČLÁNEK >

Modrý diamant Infinite Blue míří do aukce
CELÝ ČLÁNEK >