DIAMANT CULLINAN - HVĚZDA AFRIKY

Psal se rok 1905 a 26. ledna v jihoafrickém dole Premier spatřil sluneční svit jeden z nejznámějších diamantů, který byl doposud nalezen. Ještě jako surový drahokam byl pojmenován podle majitele dolu sira Thomase Cullinana a svými rozměry, ale i kvalitou doslova vyrazil dech všem zúčastněným. 

I přes značnou pozornost, kterou diamant Cullinan přitahoval, se jej po dobu dvou let nepodařilo prodat, až jej nakonec roku 1907 přijal od Transvaalské kolonie britský král Eduard VII. jako dar ke svým narozeninám. Osobně dlouho váhal zda má drahokam vůbec přijmout, nakonec ale podlehl tlaku svých rádců a na nabídku kývl. Surový diamant nechal v Amsterdamu zpracovat tehdy velmi významným brusičem Josephem Asscherem, který jej po pečlivém plánování rozdělil na více jak 100 jednotlivých částí.

Diamant Cullinan

Více o osudu surového diamantu Cullinan naleznete v našem článku: Největší diamant na světě

Diamanty získané ze surového Cullinanu

Asscherovy se podařilo diamant zpracovat na 9 hlavních drahokamů o celkové hmotnosti 1055.89ct, ale i dalších 96 menších leštěných diamantů a několik kusů neopracovaných fragmentů. Všechny tyto zmíněné části vyjma dvou největších drahokamů, byly brusičské společnosti ponechány jako poplatek za její odvedené služby. Získané diamanty až na Cullinan VII. nakonec Asscher prodal jihoafrické vládě, která je věnovala tehdejší královně Marii z Tecku.

Cullinan I.

Velká hvězda Afriky neboli Cullinan I. je 530.20ct vážící diamant zpracovaný do kapkovitého tvaru “Pendeloque” tvořeného 74 plochami. V současnosti je umístěn na vrcholu žezla s křížem, které je jedním z předmětů britských korunovačních klenotů. Žezlo muselo být v roce 1910 upraveno, aby se do něj diamant vůbec vešel.

Cullinan I. byl jako největší broušený diamant na světě překonán až v roce 1992 Zlatým jubilejním diamantem vážícím 545.67ct, ten ovšem svým odstínem spadá do kategorie barevných diamantů, a proto je i dnes Velká hvězda Afriky stále největším čirým broušeným diamantem.

Diamant o rozměrech 5,89 cm × 4,54 cm × 2,77 cm je opatřen poutky a z jeho osazení v žezle jej lze vyjmout, aby z něj po zavěšení na diamant Cullinan II. bylo možné vytvořit brož.

Cullinan I.

Cullinan II.

Druhá hvězda Afriky neboli Cullinan II. je 317.40ct vážící diamant tvaru Cushion jež je vybroušen z 66 fazet. Umístěn je na Koruně sv. Eduarda a jeho rozměry jsou 4,54 cm × 4,08 cm × 2,42 cm.

Diamant má řadu drobných vad a škrábanců na své tabulce, ale i malou prasklinu na rundistě. Stejně jako Cullinan I. je uchycen ve speciálním pouzdře ze žlutého zlata, které je přišroubované ke koruně. Díky tomu lze diamant z koruny snadno vyjmout a kombinovat jej z Cullinanem I.

Cullinan II

Cullinan III

Malá hvězda Afriky neboli Cullinan III. je diamant kapkovitého tvaru o váze 94.40ct . Původně jej v roce 1911 nechala královna Marie z Tecku osadit do koruny při své vlastní korunovaci. V roce 1912 pak bylo uložení diamantu upraveno tak, aby jej bylo možné stejně jako diamant Cullinan IV. nosit v Indické císařské koruně britským králem Jiřím V.

V roce 1914 byl diamant v této koruně trvale nahrazen krystalovým modelem a dnes jej nejčastěji nosí v kombinaci s Cullinanem IV. britská královna Alžběta II. ve své broži. Diamant byl také použit jako přívěsek na Korunovačním náhrdelníku, kde příležitostně nahradil 22.40ct vážící diamant s názvem Lahore Diamond.

 

Cullinan IV.

Diamant Cullinan IV. je stejně jako Cullinan III. označován jako Malá hvězda Afriky. Jedná se o diamant čtvercového brusu, jež váží 63.60ct. Diamant byl původně též umístěn v základně koruny královny Marie, ale i on byl v roce 1914 vyňat.

Tyto dva diamanty jsou v britské královské rodině známe jako “Granny's Chips” a 25. března 1958 s nimi při své státní návštěvě Nizozemska zavítala královna Alžběta II. i s manželem princem Filipem do společnosti Asscher Diamond Company, kde byl před 50 lety surový Cullinan rozdělen. Sama královna pak brož odepla a nabídla jí Louisovi Asscherovi, synovci Josepha Asschera, ke zkoumání. Celá rodina Asscherů byla tímto nebývalým gestem od samotné královny nesmírně poctěna.

Brož Cullinan III a IV

Cullinan V.

Diamant pojmenován Cullinan V. je 18.80ct drahokam ve tvaru srdce, které je středem platinové brože, jež byla opět vyrobena pro královnu Marii v roce 1911.

Brož byla záměrně navržena tak, aby její komponenty bylo možné kombinovat v závěsech s dalšími šperky ze série Delhi Durbar, které byly pro královnu a její korunovaci vytvořeny.

V posledních letech je brož hojně využívána královnou Alžbětou II. jako módní doplněk k jejím kostýmkům.

Brož Cullinan V

Cullinan VI.

V pořadí šestý největší diamant získaný ze surového Cullinanu je označen římským číslem VI. Jedná se o 11.50ct vážící diamant zpracovaný do brusu marquise. Tento drahokam je zavěšen z brože honosného náhrdelníku Delhi Durbar parure, která také obsahuje v pořadí osmý Cullinan.

Oba dva tyto diamanty lze však z tohoto šperku vyjmout a společným spojením z nich vytvořit brož novou, osazenou dalšími 96 menšími diamanty.

 

Cullinan VIII.

Diamant Cullinan VIII. je podlouhlého tvaru s hmotností 6.80ct, který tvoří střed brože, jež je součástí již zmíněného náhrdelníku Delhi Durbar parure. Samostatnou brož může také po vyjmutí tvořit s diamantem Cullinan VI.

Brož Cullinan VI a VIII

Cullinan VII.

Sedmý diamant Cullinan, je stejně jako jeho předchůdce Cullinan VI. markýzového tvaru a váží 8.80ct.

Původně jej král Eduard VII. zakoupil své manželce Alexandře Dánské. Ta jej ovšem po králově smrti věnovala královně Marii, která jej nechala zakomponovat jako přívěsek do diamantosmaragdového náhrdelníku.

Cullinan VII

Cullinan IX.

Nejmenším hlavním drahokamem, který byl získán ze surového Cullinanu je Cullinan IX. Jedná se o 4.39ct vážící diamant stupňovitého kapkovitého brusu, který zdobí platinový diamantový prsten nesoucí stejný název jako diamant.

Prsten Cullinan IX