Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

DRAHOKAM OHNIVÝ OPÁL


Opály obsahují výjimečně až 21 % vody ze své hmotnosti.

Ohnivý opál je zvláštním typem minerálu – hydrogel, tedy amorfní křemík, který je známý svým proměnlivým obsahem vody. Množství vody se stejně jako u jiných odrůd opálu pohybuje mezi 3 % až 10 % (výjimečně i 21 %) z hmotnosti nerostu. Na naší Zemi můžeme narazit na dva druhy opálů. Ty se rozdělují na běžné a vzácné. Druhá skupina, která zajímá převážnou část populace, je známá pro svou „hru barev“ a velmi živé odstíny.

Hra barev, se v případě opálů také nazývá jako „opalizace“, a projevuje se procházejícími paprsky uvnitř minerálu, které se rozkládají nebo ohýbají. Tím pak vznikají světelné vlny v různých odstínech barevného spektra. Některé drahé opály mohou opalizovat v mnoha barvách, jiné zase vykazují jen jeden odstín.

ZOBRAZIT NABÍDKU PŘÍRODNÍCH OHNIVÝCH OPÁLŮ
surový a broušený ohnivý opál

Ohnivý opál patří do skupiny vzácných opálů, který „hrou barev“ sice nevyniká (příležitostně vykazuje jasně zelené záblesky), za to je znám pro svůj velmi živý hyacintově červený odstín, který kolísá mezi žlutou, oranžovo-červenou až tmavě hnědočervenou barvou. Čím více se pak barva blíží hnědé, tím je pravděpodobnější, že bude opál na tmavém pozadí hrát zelenými záblesky.

Proč je ohnivý opál oblíbený?

Původ opálů

Samotný vznik opálu ještě nebyl gemology uspokojivě vysvětlen. Předpokládá se, že opály vznikají za zvýšených tlaků a teplot z křemičitanů, které se mohou uvolňovat jak z organických, tak anorganických zdrojů. V zásaditém prostředí se pak křemičitá složka rozpouští a při snížení tlaku a současně změně prostředí na kyselé dojde k vysrážení křemene do podoby opálu.

Formování opálu také může být následkem sezónních dešťů, které prosakují hluboko do starých hornin a nesou v sobě rozpuštěné formy křemíku. V následujícím období sucha se převážná část vody vypaří a v puklině zůstane jen oxid křemičitý, ze kterého se opál formuje.

Ohnivý opál bývá nejčastěji spojován s Mexikem, kde se těží hned v několika dolech. Těmi nejvýznamnějšími jsou doly v Mexickém státě Queretaro, které byly objeveny již v roce 1835 a opály produkují dodnes. Významná ložiska se nedávno nalezla také v severovýchodní Brazílii.

Malé množství ohnivých opálů se také vyskytuje v Oregonu v USA, Guatemale, Austrálii a v Britské Kolumbii v Kanadě.

Faktory kvality ohnivého opálu

Výběr ohnivých opálů z naší nabídky

Úpravy ohnivých opálů

Doposud není známo, že by byl ohnivý opál uměle upraven nějakým z dostupných laboratorních způsobů, jako je ozařování nebo „léčba“ za vysokých teplot a tlaků. Na trhu jsou ale dostupné imitace opálů, a proto doporučujeme vždy nakupovat tyto drahokamy, stejně jako jiné, s mezinárodně uznávanými certifikáty.

parametry ohnivého opálu

Gemologické parametry ohnivého opálu

  • Kategorie – minerál

  • Tvrdost – 5,5 až 6,5 (Mohsova stupnice)

  • Barva – oranžově červený

  • Lesk – skelný až voskový

  • Vryp – bílý

  • Fluorescence – ne

VSTOUPIT DO NABÍDKY OHNIVÝCH OPÁLŮ