Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

LIGHT OF AFRICA PŘEKROČIL HRANICI 20 MIL. USD


Christie’s v New Yorku zažila v minulém týdnu další mnohamilionovou dražbu, během které byl prodán diamant dokonalých parametrů vážící přes sto karátů. Konečná suma pak překonala už tak vysoký odhad a prestižní aukční síň mohla slavit svůj další letošní úspěch při prodeji přírodních diamantů.

Diamant Light of Africa emeradlového brusu o hmotnosti 103.49ct, barvy D a dokonalé čistoty Flawless, byl hlavním bodem prestižní aukce Magnificent Jewels pořádané síní Christie’s v New Yorku. Vzhledem k tomu, že diamant překonal horní hranici odhadované ceny 18.000.000,- USD, stal se pátý nejcennějším bezbarvým diamantem, který kdy Christie’s nabízela.

bílý diamant Light of Africa

Diamant byl vybroušen z původně 299.3ct surového diamantu dubajskou společností Stargems, která jej v roce 2021 zakoupila od těžařské společnosti Petra Diamonds za 12.200.000,- USD. “Světlo Afriky” pak pochází z věhlasného jihoafrického dolu Cullinan.

Celkový prodej pak na aukci Magnificent Jewels vynesl 48,9 milionu amerických dolarů, přičemž 95 % nabízených položek našlo svého kupce.

Mezinárodní ředitel společnosti Christie’s na odkaz dražby pronesl: “Aukce Magnificent Jewels završila neuvěřitelnou prodejní sezonu s více než pozitivními výsledky. Diamant Light of Africa pak svým prodejem dosáhl na částku 195.000,-USD za karát, což ukazuje na aktuální sílu diamantového průmyslu, který je v nejlepší kondici.”

Velkou pozornost také poutala pozůstalost filantropů Ann a Gordona Gettyových, která v součtu vynesla 5,9 milionu dolarů, což je více než dvojnásobek odhadované ceny. Nabídka také zahrnovala jednu z největších sbírek šperků od jednoho designera (konkrétně 12 kusů z JAR), která se kdy v dražbě Christie’s objevila. Nejcennějším kusem z této sbírky byla brož “Papouščí tulipán” zdobená mnoha diamanty a dalšími drahými kameny. Její prodej vynesl 831.600,- dolarů oproti očekávaným 300.000,- dolarů.

Mezi další pozoruhodné položky pak patřil diamantový náhrdelník s briliantovým srdcem o hmotnosti 76.42ct, barvy D a čistoty VVS1, který zdobylo dalších 46 diamantů v rozmezí hmotností 0.46 až 3.03ct. Ten se prodal v rámci odhadu, a to za částku 4,9 milionu dolarů. Skvěle si vedly i další šperky z mnoha soukromých sbírek, ale také od veřejně známých osob, jež se aukce účastnily.

Nákup diamantových šperků se ovšem nemusí točit kolem milionových částek. Rádi Vám zprostředkujeme nabídku šperků ve Vámi dostupném rozpočtu, a to za nejlepší ceny v ČR a na Slovensku. Neváhejte nás proto kontaktovat.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?