5 PODSTATNÝCH FAKT O DIAMANTECH

Asociace předních sedmi těžařských společností DIAMOND PRODUCERS ASSOCIATION sepsala 5 podstatných pravd o diamantech, které vám tímto zprostředkováváme.

1.    Diamanty jsou starší než život na Zemi

Jedná se o skutečný zázrak přírody. Dlouho předtím, než na Zemi vznikl život, byly zde diamanty. Většina z nich vznikla před jednou až třemi miliardami let a odhadované stáří „nejmladšího“ diamantu, který byl doposud nalezen, je sto milionů let.

 

Diamanty vznikaly v hloubce mezi 150 až 200 kilometry pod zemským povrchem, na který se dostaly díky vulkanickým erupcím před 300 až 400 miliony lety. Dávno před tím, než se na naší Zemi proháněli dinosauři. Diamanty jsou tak jednou z nejstarších věcí, které většina z nás může vlastnit.

 

2.    Diamanty jsou každým dnem vzácnější

Největší objem vytěžených diamantů nastal v roce 2005 a v příštím desetiletí bude nadále výrazně klesat. Způsobeno je to tím, že diamantové kimberlity, tedy starobylé sopečné komíny, které jsou zdrojem většiny dnes vytěžených diamantů, je velmi obtížné najít.

Ve skutečnosti je většina diamantů v dnešní době těžena z kimberlitů, které byly objeveny před desítkami let, a i to je důvodem kontinuálně klesající produkce, čímž se stávají diamanty stále vzácnějšími.

Roční produkce diamantů

Objem za jeden rok vytěžených diamantů o velikosti 1ct až 1,99ct je stejný, jako objem dvou basketbalových míčů. Diamanty o hmotnosti 2ct až 4,99ct tvoří už jen objem jednoho fotbalového míče a roční produkce diamantů převyšující hmotnost 5ct by se vešla do tenisového míčku.

roční objem produkce diamantů

Zdroj: DPA

 

3.    Poptávka po diamantech nikdy nebyla silnější

Rok 2017 byl nejsilnějším rokem v historii prodeje diamantových šperků na světě, a to včetně amerického trhu, který je každoročně nejsilnější.

 

Mileniálové, neboli generace Y, ačkoli tvoří jen čtvrtinu populace, se postarali dokonce o 59 % hodnoty všech prodejů diamantových šperků.

 

Průzkumy ukazují, že právě mileniálové mají velký zájem o produkty, které nabízejí jedinečnost, prestiž a vzácnost – tedy o přesně takové parametry, které poskytují miliardy let staré diamanty. V současném světě, který se neskutečnou rychlostí vyvíjí a je čím dál víc „umělejší“ nese přírodní diamant nejen hluboký emocionální význam, ale také pocit něčeho skutečného. 

 

Zdroj: De Beers Insight Reports 2017, 2018

 

4.    Krvavé diamanty jsou minulostí

Krvavé neboli konfliktní diamanty, které nejvíce zviditelnil film „Krvavý diamant“ z roku 2006, popisují hrůzné události z devadesátých let, jsou z velké části minulostí. Nejenže od té doby některé konflikty již ustaly, ale převážně těžařský průmysl zavedl řadu opatření a kontrol (např. Kimberleyský proces), aby bylo zajištěno, že nebudou obchodovány žádné diamanty pocházející z konfliktních zón.

 

Výsledkem je, že 99,8 % diamantů splňuje tato opatření.

 

Vzhledem k tomu že nedodržení stanovených pravidel vede k vyloučení z Kimberleyského systému, mají těžaři velmi silnou motivaci tato pravidla dodržovat a bránit jejich porušování.

 

5.    Diamantový průmysl výrazně zvyšuje kvalitu života

Diamantový sektor zlepšuje kvalitu života více než 10 milionům lidí po celém světě, včetně 1 500 000 řemeslníků, horníků a jejich rodin v Africe a Jižní Americe, kde je získáváno 15 % světové produkce diamantů. Pro tyto lidi je poptávka po diamantech otázkou jejich živobytí.

 diamantový důl - pomoc dětem

Objev diamantů v Botswaně přeměnil jedno z nejchudších míst na světě v zemi se středním příjmem. Díky příjmům z diamantů, které představují téměř třetinu HDP v Botswaně, má například každé dítě do 13 let věku bezplatné vzdělání, to do té doby nebylo možné.

broušení a certifikace diamantů

V indickém státě Gujarat zase diamantový sektor zaměstnává přibližně jeden milion lidí a financuje školy a nemocnice.

Podle světového standardu zanechává těžba diamantů velmi malou environmentální stopu a při dolování diamantů nejsou využívány žádné chemikálie. Těžební společnosti jsou pod bedlivým dohledem vlád, ale i místních komunit a mnoho nově zavedených opatření vede k tomu, aby byla produkce oxidu uhličitého do ovzduší co nejmenší.

 

Zdroj: De Beers Insight Reports 2017, 2018

 

Paradoxně je produkce CO2 při těžbě a následných úpravách jednokarátového leštěného diamantu mnohem nižší než při syntetické výrobě stejně velkého kamene.

Vybrané produkty


zlatý přívěsek s diamantem 0.41ct E/VVS2 s GIA certifikátem (celkem 1.02ct diamantů)
53 489 Kč bez DPH

zlatý přívěsek s diamantem 0.18ct F/VVS1 s IGI certifikátem
12 218 Kč bez DPH

0.51ct Fancy Intense Yellow/I1 s IGI certifikátem
40 376 Kč bez DPH

zlatý prsten s diamantem 0.24ct G/VVS1 s IGI certifikátem
16 739 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Sedm věcí, které byste měli vědět o čistotě diamantu
CELÝ ČLÁNEK >

Fluorescence diamantů
CELÝ ČLÁNEK >