Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

DIAMANT Z AUKCE ALROSA V NABÍDCE VVDIAMONDS


Koncem září pořádala ruská těžební společnost Alrosa svou historicky druhou aukci barevných diamantů nazvanou True Colors auction. Ta letošní se konala 23. září a představila více než 200 kusů broušených barevných diamantů. Aukce je významná nejen kvůli svému obsahu, ale také díky faktu, že se jí mohou účastnit pouze výhradní partneři těžební společnosti ALROSA. Získat tak barevný diamant z této dražby, je pak pochopitelně velmi složitý úkol.

VVDiamonds se již od svého založení v roce 2011 snaží svým klientům nabídnout ty nejlepší služby, a tak bylo téměř naší povinností zařadit do nabídky barevných diamantů vedle celosvětově známých diamantů z dolu ARGYLE, také diamant pocházející z aukce True Colors.

Tento rok se nám to již podařilo, a tak můžeme našim klientům nabídnout žlutý diamant 1.01ct Fancy Intense Yellow/VS1.

banner - žlutý diamant 1.01ct Fancy Intense Yellow

Diamant byl stým draženým předmětem na letošní True Colors auction, konající se po roce opět v Hong Kongu.

Žlutý jakutský diamant

Vzhledem k tomu, že diamant byl dražen přímo společností ALROSA, můžeme se o samotném původu diamantu dozvědět mnohem více, než u běžných broušených diamantů, kdy je jejich původ díky Kimberleyskému certifikátu často nedohledatelný.

Mapa oblasti Jakutsko

Příběh tohoto diamantu začal před 350 miliony lety, a to zhruba 200km pod zemským povrchem v severovýchodní části Sibiře zvané Jakutsko. Jedná se o místo poblíž polárního kruhu, kde minimální teploty v zimě dosahují -60°C a léto trvá pouhých 6 týdnů. Těžební práce jsou tak zde nesmírně obtížné a podmínky velmi drsné.

Náš diamant byl vytěžen v roce 2018 z podzemního dolu a jeho hmotnost v surovém stavu byla 2.56ct. Během zpracování tak diamant přišel o více jak 60 % své původního váhy, aby z něho nakonec mohl vzniknout nádherný klenot tvaru Emerald.

Surový žlutý diamant

Zajímavost: Společně s kulatým briliantem je Emerald nejžádanějším typem brusu barevných diamantů. Tento brus je možné vybrousit jen tehdy, pokud je intenzita barvy, která z převážné části rozhoduje o hodnotě diamantu, opravdu silná.

Brus diamantu

Diamant byl broušen v Moskvě zkušeným brusičem Denisem Nesterovem, který ve své 21leté kariéře vybrousil přes 8.000ct diamantů. Samotné zpracování žlutého emeraldu z naší nabídky byl pak proces na celých 64 dnů.

Zpracování se vydařilo a diamant tak získal hodnocení brusu EXCELLENT. Přivedené světlo do diamantu se tak může ideálně odrazit zpět, čímž získá drahokam maximální brilanci a jiskru.

Hodnocení lesku a symetrie jsou pak na velmi nadstandardní úrovni, a to 2x Very Good.

Barva a čistota diamantu

Posledními parametry významně ovlivňujícími hodnotu diamantu jsou barva a čistota. S ohledem na množství vytěžených barevných diamantů jsou ty s čistotou VS2 velmi vzácné. Inkluze jsou v tomto případě často zjistitelné pouze zkušeným hodnotitelem za použití lupy s 10násobným zvětšením.

Barevný odstín stupně Intense je po stupni Vivid druhým nejvyhledávanějším. Kombinace tónu a sytosti je v tomto případě na takové úrovni, že diamant doslova září.

Stupně odstínů žlutých diamantů

Odstíny žlutých diamantů

Certifikáty a shrnutí parametrů

Mimo certifikátu ALROSA, jež vydala přímo ruská těžební společnost, je také u diamantu k dispozici certifikát vystavený Americkou gemologickou laboratoří (GIA), jehož číslo je formou laserové inskripce přeneseno na rundistu diamantu.

Certifikát společnosti Alrosa
Soupis parametrů diamantu

Diamant máme k dispozici skladem, a tak si jej můžete osobně prohlédnout na předem domluvené schůzce v naší ukázkové kanceláři v Praze. Neváhejte nás v případě zájmu kontaktovat na čísle 00420 721 639 954 nebo emailem [email protected].

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?