Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

DRUHÝ NEJVĚTŠÍ DIAMANT SVĚTA BYL NALEZEN V BOTSWANĚ


Kanadské těžařské společnosti Lucara Diamond Corp se podařilo ve svém botswanském dole Karowe nalézt rekordní diamantový nález novodobé historie. Společnost s ním dokonce překonala i svůj nejunikátnější nález diamantu nazvaném Lesedi La Rona z listopadu roku 2015, který vážil úctyhodných 1109 karátů.

Diamant, který Lucara Diamond Corp (dále jen LDC) vytěžila, má hmotnost 1 758ct, tedy téměř 352g a je tak doposud druhým největším registrovaným diamantem, který se lidstvu podařilo nalézt. Tím největším je stále diamant Cullinan, jež byl objeven v Jihoafrické republice roku 1905, a který byl rozdělen na 9 samostatných diamantů. Největší z nich Star of Africa (Cullinan I) a Cullinan II jsou součástí britských korunovačních klenotů.

Diamant Lucara o hmotnosti 1.758ct

Botswanský důl Karowe, kde byl diamant nalezen, patří mezi vůbec nejbohatší oblasti, kde probíhá těžba diamantů. Společnost LDC v tomto dole doposud vytěžila mimo jiné 12 diamantů, jejichž váha u každého přesahovala hmotnost 300 karátů.

Nalezený 1 758ct diamant je však z většiny velmi špatné kvality, ale dle informací, které LDC poskytla, se na diamantu nachází i části vysoké kvality.

Na podzim roku 2015 LDC vytěžila diamant o hmotnosti 1 109ct, který pojmenovala Lesedi La Rona. Dražba diamantu se konala následující rok v červnu, ale nikdo požadovanou cenu nenabídl a diamant se tak na první pokus neprodal. K prodeji došlo až v září roku 2017, kdy diamant zakoupila britská společnost Graff za částku 53 milionů USD. Dle dostupných informací rozdělila 1 109ct na celkem 67 diamantů.

Diamant Lesedi La Rona

Nejznámějším z nich je aktuálně největší broušený diamant ve tvaru Asscher, který váží neuvěřitelných 302.37ct. Diamant je dále největším, který od laboratoře GIA dostal ohodnocení barvy D. Broušení diamantu zabralo 18 měsíců a vzhledem k neuvěřitelným rozměrům diamantu musela společnost Graff rovněž zakoupit speciální software na broušení tak neopakovatelného kusu.

Osud nově nalezeného 1 758ct vážícího diamantu je zatím ve hvězdách.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?