Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

PEACE DIAMOND SE VYDRAŽIL ZA VÍCE JAK 140 MILIONŮ KORUN


Podle informací agentury Reuters diamant zakoupil britský klenotník Laurence Graff a finance získané z prodeje poputují do Sierra Leone, tedy Afrického státu, ve kterém byl diamant nalezen.

Surový diamant pojmenovaný Peace Diamond (Diamant míru) našel v březnu roku 2017 pastor v oblasti Kogo na východě přímořského státu Sierra Leone. Diamant má vejcovitý tvar a je žlutozlatavé barvy. Pastor udělal pro místní lid obrovské gesto, předal nalezený diamant vládě, aby jej prodala.

Surový diamant Peace Diamond

Celý proces je výjimečný tím, že veškeré finance z uskutečněné dražby 709karátového kamene, tak poputují vládě a lidu ze Sierry Leone, kde poslouží jako pohon pro rozvojové projekty. To se podle šéfa americké sítě Rapaport Group Martina Rapaporta ještě nikdy nestalo.

Diamant je podle společnosti Rapaport Group 14. největším zaevidovaným surovým diamantem na světě a 3. největším nalezeným v Sieře Leone. Jelikož je diamant zatím neopracovaný, může jeho cena po broušení i několikanásobně vzrůst. Jedná se však o nelehký úkol, neboť diamant má v sobě několik značných vad, které mohou celý proces výrazně zkomplikovat. Čas ukáže, jak se s tímto náročným úkolem nový majitel vypořádá a jestli se nový diamant promění v unikátní investiční diamant.

I přes značnou cenu diamantu se zdaleka nejedná o aukční rekord, který od jara letošního roku drží majestátní 60ct růžový diamant pojmenovaný Pink Star, který v dražbě dosáhl v přepočtu 1 miliardy a 800 milionů korun.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?