Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

RIO TINTO PŘEDSTAVUJE SEZNAM VÝROČNÍCH DIAMANTŮ


Rok se s rokem sešel a nadnárodní těžařská společnost Rio Tinto zahájila přípravy na jednu z nejočekávanějších a nejprestižnějších akcí diamantového průmyslu. Vzhledem k avizovanému uzavření vlajkového dolu Argyle k roku 2020, se jedná pravděpodobně o předposlední slavný „Argyle Tender“.

„Argyle Pink Diamonds Tender“, který byl poprvé uveden již v roce 1984, je velice významnou událostí, kdy jsou nesmírně vzácné barevné diamanty, vytěžené v australském dolu Argyle, nabízeny v aukci velmi omezené a pečlivě vybrané skupině obchodníků.

Argyle růžové diamanty

Letošní ročník, který společnost Rio Tinto ohlásila koncem minulého týdne, bude nabízet celkem 64 barevných diamantů o celkové hmotnosti 56.28 karátu, a to včetně tří nesmírně vzácných Fancy Red (červených) diamantů.

Důl Argyle je provozován již od roku 1983 a k příštímu roku by měl být dle společnosti Rio Tinto uzavřen. Za dobu jeho působnosti si vybudoval status nejrozsáhlejšího diamantového dolu, co se týče produkce diamantů. Celková produkce v roce 2018 byla 14,1 milionu karátů. Většinu z těchto vytěžených diamantů tvořily méně kvalitní bílé diamanty. Důl ovšem proslavily nálezy barevných diamantů. Konkrétně růžových, červených a fialových odstínů. Přičemž 90 % světové produkce vzácných růžových diamantů pochází právě z australského dolu.

Australský důl Argyle

„Důl Argyle je prvním a vůbec jediným stabilním zdrojem v historii těžby vzácných růžových diamantů.“ Prohlásil Arnaud Soirat, generální ředitel pro těžbu diamantů a mědi ve společnosti Rio Tinto. Dále také dodal „že za celý životní cyklus mimořádného dolu Argyle mohl pozorovat neutuchající poptávku po těchto skutečně velmi omezených diamantech, ale také velmi silný nárůst jejich hodnoty.“

Ostatně jeho slova potvrzují i data společnosti The Fancy Color Research Foundation, která se vývojem cen barevných diamantů zabývá.

Celkový vývoj indexu cen růžových diamantů

FCRF 2020 cenový index růžových diamantů

Graf vývoje indexu cen růžových diamantů zahrnuje veškerou světovou produkci růžových diamantů, tedy včetně investičních růžových diamantů z dolu Argyle, jejichž růst hodnoty např. v období 2018/2019 byl o 17.6 % vyšší než u růžových diamantů z jiných zdrojů.

Dle všech aktuálních předpokladů bude mít uzavření dolu „dramatický“ vliv na dostupnost růžových diamantů. Soirat dále ve svém rozhovoru pro Bloomberg k ohlášení ročního tendru poznamenal: „Dokážete si sami představit, jaký následek bude mít zákon nabídky a poptávky a dokážete si sami představit, jaký vliv uzavření dolu bude mít na hodnotu vzácných barevných diamantů“.

Mezi nejzajímavější položky letošního tendru patří intenzivně červený diamant o hmotnosti 1.75ct odstínu Fancy Red a tvaru Radiant, který nese jméno Enigma, ale také růžový diamant tvaru srdce o hmotnosti 1.48ct, jež vyniká odstínem Fancy Vivid Purplish-Pink, pojmenovaný Amari. Celá kolekce diamantů pro rok 2019 je pojmenována „The Quest for the Absolute“, tedy „Hledání Absolutna“ a bude prezentována v Hongkongu, New Yorku, Perthu a Austrálii. – Cenové nabídky se uzavřou dne 9.10.2019.

6 nejzajímavějších diamantů z tendru

Položka 1: Diamant z dolu Argyle Enigma, modifikovaný tvar radiant, 1.75ct, odstín fancy-red
Položka 2: Diamant z dolu Argyle Amari, tvar heart, 1.48ct, odstín fancy-vivid-purplish-pink
Položka 3: Diamant z dolu Argyle Elysian, tvar modified cushion-shaped, 1.20ct, odstín fancy-vivid-pink
Položka 4: Diamant z dolu Argyle Verity, tvar oval, 1.37ct, odstín fancy-vivid-purplish-pink
Položka 5: Diamant z dolu Argyle Opus, tvar round, 2.01ct, odstín fancy-intense-pink
Položka 6: Diamant z dolu Argyle Avenoir, tvar oval, 1.07ct, odstín fancy-red