2017-01-12 14:00:00

ROK 2017 ZAČAL PRO DIAMANTOVÝ PRŮMYSL VELMI DOBŘE

HK fairV posledních letech prožíval diamantový průmysl teprve podruhé ve své historii mírný pokles, který byl způsoben několika faktory. Mezi nejčastěji skloňované příčiny patřily příliš vysoké ceny surových diamantů, jejichž broušení nebylo pro obchodníky rentabilní. Dále přísnější bankovní podmínky financování diamantového obchodu či značné omezení hotovosti v Indii, která je pro diamanty jedním z nejvýznamnějších trhů. Ke konci roku se postupně začalo vše obracet k lepšímu.

Významní těžaři po tlaku obchodníků snížili cenu surových diamantů, čímž umožnili vytvořit klíčovým brusírnám opět zisk v broušení diamantů (v průběhu let 2015/2016 byly ceny surových diamantů tak vysoké, že jejich broušení bylo dokonce ztrátové). Vytvořený zisk obchodníci investují do tolik potřebného marketingu, který postupně začíná sklízet co zasadil.

Zejména na izraelské diamantové burze (jejímž jsme členem) se postupně obchodníci adaptují na nové podmínky financování stanovené bankovním sektorem. Již bohužel nestačí uzavřít obchod pouhým podáním ruky a pronesení „mazal ”, což bylo toliko symbolické pro čestnost a čistotu diamantové obchodu. Na místo toho si obchodníci postupně zvykají na pro evropský kontinent běžné využívání obchodních smluv, což bylo pro banky jednou ze stěžejních podmínek vedoucích ke ztransparentnění diamantového obchodu. Omezení financování obchodníků s diamanty rovněž vedlo k jejich větší obezřetnosti při nákupu diamantů, kdy už nemají k dispozici takřka neomezené zdroje a musí své nákupy výrazně promýšlet. Díky tomu postupně klesla na trhu značná část těžko prodejných diamantů, které tlačily ceny dolů.

V neposlední řadě bylo citelným zásahem pro diamantový průmysl značné neočekávané omezení hotovostních transakcí v Indii, která je jedním z center diamantového obchodu. Po tomto státním zásahu byl diamantový obchod v Indii mezi lokálními prodejci téměř paralyzován, neboť v minulosti probíhaly nákupy diamantů a šperků v této zemi takřka výhradně v hotovosti (dle odhadů platilo v Indii daně pouze 2 % obyvatel / zdroj: idnes.cz). Postupem času se ukazuje, že následky tohoto zásahu se postupně překonávají, trh se narovnává a stabilizuje.

 

Aktuální značně pozitivní situace ve světě

USA

Spojené státy americké jsou a pravděpodobně ještě dlouhou dobu budou hlavním trhem diamantového průmyslu. Výbornou zprávou bylo pro diamanty zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, který ve spojení s republikánskou většinou v Kongresu, proklamuje snížení daní, vyšší domácí zaměstnanost a zrušení Obamacare, což bude mít za následek zvýšení disponibilních příjmů a podporu investic do lokálního obchodu.

Citace Martina Rapaporta předsedy Rapaport Group:

Obchod s diamanty a šperky bude těžit z nové politiky, která vytvoří více prosperující střední třídu a nárůst movitých klientů. Globální nejistota rovněž zvýší poptávku po investičních diamantech jakožto uchovatele hodnoty.“

Čína

Rok 2017 je pro Čínu rokem Kohouta, který je typický značným zvýšením zásnub. Díky tomu diamantový trh pociťuje takřka konstantní nárůst poptávky napříč spektrem diamantů. Aktuální situaci na Dálném východě rovněž potvrdil každoročně jeden z hlavních diamantových veletrhů v Hong Kongu, který poprvé za posledních pět let hodnotili obchodníci jako nad očekávání dobrý.

Izrael

Pozitivní náladu v obchodu s diamanty pociťují rovněž obchodníci v Izraeli, kteří byli velmi spokojení s tradičním Diamantovým týdnem (Diamond Week), který se každoročně koná v Izraeli během února. Dramatický nárůst obchodníci hlásí v poptávce po barevných diamantech.

Austrálie

Diamantový důl ARGYLE v Austrálii je klíčovým producentem vzácných růžových diamantů. Společnost Rio Tinto, která důl vlastní, počátkem března snížila odhad zásob diamantů o 66 %! Rio Tinto plánuje uzavření dolu již na rok 2021. Zveřejnění této zprávy a citelný úbytek celosvětových zásob růžových diamantů podporuje silný nárůst cen. 


 

Vzhledem k aktuální celosvětové situaci na trhu s diamanty jsme přesvědčeni o blížícím se návratu cenového růstu diamantů. O daném faktu svědčí i dnešní nárůst Rapaportu (mezinárodně uznávaný velkoobchodní ceník diamantů) u diamantů v rozmezí 0.01ct – 0.17ct kolem 7 % (jednotlivé kategorie se mírně liší). S přihlédnutím k aktuálnímu stavu a výší poptávky je nárůst dalších kategorií pouze otázkou času.

Ilustrativní příklad na závěr:

V týdnu 1.-8. března byl nárůst cen u 3ct diamantů +2.73 % - jedná se o momentální stav, který zatím nebyl promítnut do Rapaportu.

Svým klientům doporučujeme v současné době investovat, protože nynější ceny se již nemusí opakovat. Každý zkušený investor jistě ví, že investování podle „zpětného zrcátka“ vede ke špatným výsledkům a nákup je vhodné realizovat tehdy, když jsou ceny nízko.

Vybrané produkty


0.31ct 8P (Fancy Light Pink)/I1 s ARG certifikátem
650 000 Kč bez DPH

0.30ct J/VVS2 s GIA certifikátem
9 758 Kč bez DPH

0.54ct BL2 Fancy Gray-Blue/I1 s GIA (číslováno ARG)
25 000 000 Kč bez DPH

0.56ct 4P/4PP (Fancy Vivid Purplish Pink)/I1 s ARG certifikáty
7 900 000 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Sedm věcí, které byste měli vědět o čistotě diamantu
CELÝ ČLÁNEK >

Nález posledního diamantu se blíží
CELÝ ČLÁNEK >