Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

ZE SUTI MEZI NEJZNÁMĚJŠÍ DIAMANTY HISTORIE


Aukční síň Sotheby’s nabídne ve své nadcházející dražbě v New Yorku žlutý diamant o váze přesahující 300 karátů. Očekávání jsou obrovská a původní odhady dokonce překročily částku 15 milionů dolarů. Jedná se vskutku o neskutečný příběh, s ohledem na to, že diamant byl nalezen jen náhodou v hromadě odsunuté suti.

V pondělí 17.10.2022 byl v dubajské galerii společnosti Sotheby’s vystaven jedinečný diamant Golden Canary. Jedná se o diamant medové barvy Fancy Deep Brownish-Yellow, brusu Pear o hmotnosti 303.10ct, která jej řadí mezi 6 největších známých broušených diamantů vůbec.

Odborníci si jej ovšem cení také kvůli jeho unikátní čistotě stupně Internally Flawles, což z něj činí nejtěžší „vnitřně bezchybný“ diamant, jež byl kdy Americkým gemologickým institutem (GIA) ohodnocen.

Diamant Golden Canary

Golden Canary byl poprvé objeven na začátku 80. let v Kongu, kdy jej při hře na dvorku svého strýce nalezla v hromadě suti mladá dívka. Horníci z nedalekého naleziště Miba jej považovali za příliš objemný na to, aby se mohlo jednat o diamant, a proto jej bez rozpaků vyhodili mezi vyřazenou horninu. Z rukou dívčina strýce se pak neopracovaný téměř 900ct vážící diamant dostal k místním obchodníkům, a tak začala jeho obdivuhodná cesta.

Ze suti mezi nejznámější diamanty historie

Původní minerál byl mnohem větší, než v jaké podobě jej obdivujeme dnes. Celkově byl surový kámen rozřezán na 15 samostatných fragmentů, které byly následně opracovávány. Základem pro Golder Canary byl ten největší z nich, 407.5ct vážící Incomparable Diamond (Neporovnatelný Diamant), jež se v roce 2013 stal díky šperkaři Mouawadovi centrálním kamenem historicky nejdražšího známého diamantového náhrdelníku všech dob.

I přesto všechno s ním jeho majitelé nebyli spokojeni, a tak se rozhodli jej za použití nových technologií nechat znovu přebrousit. Drahokam tímto zásahem přišel o více jak 100ct ze své hmotnosti, získal tak ovšem moderní brus, který je alfou a omegou pro jeho současné parametry. Změna tak měla vliv nejen na intenzitu odstínu jeho barvy, ale také jej dokonale rozzářila.

Úžasná, i když ne příliš dlouhá historie tohoto diamantu bude nyní pokračovat 7. prosince 2022 na velmi očekávané dražbě Magnificent Jewels s nabídkou začínající na jednom americkém dolaru.

Diamant Golden Canary v dlani

Jak sám uvedl šéf klenotnictví Sotheby’s Americas, Quig Bruning: „Poptávka i chuť po mimořádných barevných diamantech neustále roste a Golden Canary je jedním z nejúžasnějších, které kdy byly objeveny. Tento diamant jistě uchvátí sběratele po celém světě, nejen pro svou velikost a intenzitu barev, ale převážně pro svou hromující krásu.“

Sotheby’s předvede diamant před aukcí na světovém turné se zastávkami ve městech včetně Dubaje, Taipeie, Taiwanu, Ženevě a nakonec v Hong Kongu.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?