Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

BEZPEČNOSTNÍ PRVKY MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÝCH CERTIFIKÁTŮ


Pokud se zajímáte o nákup přírodních diamantů a doposud s tím nemáte zkušenost, jistě Vás mohou napadat různé obavy spojené s jejich výběrem. Nejčastěji se jedná o otázky typu: Jak poznat pravý diamant, není certifikát k diamantu falešný nebo jak mohu určit, že zakoupený diamant skutečně k certifikátu patří?

V tomto článku Vám tyto pochybnosti vyvrátíme. Mezinárodně uznávané certifikáty (GIA, IGI a HRD) využívají hned několik bezpečnostních elementů, kterými gemologické laboratoře chrání své posudky před možnými padělateli.

HRD - bezpečnostní obal

Jak poznat pravý diamant?

Stejně jako u cenin, ale i dalších komodit, je ochrana certifikovaných diamantů často sestavena z několika bezpečnostních prvků, kterými se v tomto článku budeme zabývat:

Online verifikace diamantu

Každý mezinárodně uznávaný certifikát má své unikátní číslo, díky kterému může být kdykoli ihned online ověřen na oficiálních stránkách konkrétní laboratoře.

Unikátní číslo stačí zadat na webových stránkách příslušné laboratoře a následně se Vám veškeré údaje totožné s certifikátem zobrazí online.

Ukázka výpisu hodnocení diamantu laboratoří GIA

Ukázka výpisu hodnocení diamantu laboratoří GIA
Ukázka výpisu hodnocení diamantu laboratoří GIA
Ukázka výpisu hodnocení diamantu laboratoří GIA

Využít lze rovněž u některých certifikátů QR kódů, které se nachází na dokumentu a po jeho načtení se zobrazí online kopie certifikátu.

QR kód začaly na certifikáty dávat laboratoře až po roce 2000, a proto nemusí být nutnou součástí certifikátu. Online verifikace se nevztahuje na certifikáty vydané před rokem 2004 (IGI) a 2000 (GIA). Laboratoř HRD počátek online verifikace neuvádí.

Zatavení diamantu do ochranného pouzdra (SEALING)

Vybrané mezinárodně uznávané laboratoře (IGI nebo HRD) nabízí v současné době možnost diamant zatavit do ochranného pouzdra (tzv. Sealing). Ochranné pouzdro má na sobě uvedeny základní údaje diamantu včetně čísla certifikátu. Diamant může být z tohoto pouzdra kdykoli vyňat, avšak vyjmutím je pouzdro nenávratně znehodnoceno.

IGI - bezpečnostní pouzdro s diamantem

Pouzdro slouží právě k tomu účelu, aby i neodborník mohl jednoduše diamant s certifikátem spárovat. Pokud je pouzdro narušeno, dochází k strhnutí bezpečnostní fólie nebo porušení jiných bezpečnostních prvků, čímž je ihned vizuálně patrné, že k otevření došlo.

Zatavení diamantu není samozřejmostí. Důvodem může být například ušetření nákladů na samotné zatavení či omezená brilance diamantu v pouzdře.

Laserové číslování diamantu na rundistě (LASER INSCRIPTION)

Mezinárodně uznávané laboratoře nabízí možnost laserového očíslování diamantu, kdy je na diamant vypáleno číslo certifikátu.

Laserovou inskripci je odborník schopen přečíst za použití klenotnické lupy. Neodborník je toto číslování schopen přečíst po krátkém zaškolení za použití lupy u diamantů od hmotnosti cca 1ct. U menších diamantů je číslo zpravidla menší, tudíž pro nezkušeného pozorovatele většinou nečitelné.

GIA - laserová inskripce

Ani laserové číslování diamantů není podmínkou mezinárodní certifikace. Důvodem může být opět ušetření nákladů, zbytečnost u menších diamantů (číslo by bylo velmi špatně čitelné i pro odborníka) a jiné. Laboratoře rovněž nabízejí možnost vylaserování libovolného textu na diamant (slogan, logo firmy apod). Tato služba je však využívána jen velmi zřídka.

Samozřejmostí je možnost kombinace obou bezpečnostních prvků (zatavení & číslování). To, zda je diamant v naší nabídce zabalen v ochranném pouzdře či laserově číslován, zjistíte po otevření detailu konkrétního diamantu v poznámce pod parametry produktu.

Bezpečnostní prvky papírových certifikátů

Posudek mezinárodní gemologické laboratoře je ke konkrétnímu diamantu zaznamenán vždy na papírové formě tzv. certifikátu. Ten je pak v případě obchodníků vždy dodáván společně s nabízeným diamantem.

Ukázka mezinárodních certifikátů pro přírodní diamanty

Vzhledem k tomu, že je tento dokument vyroben v naprosté většině z papíru, stejně jako u bankovek se našli tací, kteří se pokusili papírové certifikáty falzifikovat. Gemologické laboratoře se tak ve svém vlastním zájmu musely proti těmto padělků bránit a začaly využívat nejmodernější dostupné technologie pro ochranu cenných listin nebo financí.

Aby si mohl být vlastník naprosto jistý pravostí svého drahého kamene, součástí certifikátu vydaného mezinárodní gemologickou laboratoří je vždy kombinace několika bezpečnostních prvků, které ani nemusí být na pouhý pohled patrné.

Bezpečnostní papír

Stejně jako pro papírové bankovky je i pro mezinárodní certifikáty k diamantům zpravidla využíván bezpečnostní vysoce kvalitní papír, který má pro své účely k dispozici pouze daná gemologická laboratoř. Tento papír může obsahovat např. charakteristická vlákna nebo vodoznaky. V případě laboratoře HRD má dokonce každý papír své vlastní číslo.

GIA - bezpečnostní papír

Vodoznak

Mezinárodní certifikáty často využívají techniku vodoznaku, kdy jsou při prosvícení dokumentu často patrné speciální značky. Nejčastěji pak můžeme spatřit loga laboratoře, která certifikát vydala.


Bezpečnostní linky a mikro text

V současné době, kdy jsou technologie dostupné takřka každému, je možnost naskenování dokumentu otázkou několika málo sekund. Certifikáty proto obsahují speciální struktury linek a textů, které jsou u naskenovaného dokumentu narušeny – netvoří souvislou linku, jsou rozostřené nebo nejsou vůbec čitelné.

GIA - bezpečnostní linky a mikro text

Fluorescenční značky

Dokument může také obsahovat několik forem ochranný prvků, které stejně jako určité diamanty reagují na UV záření. V případě certifikátů se jedná o speciální vlákna nebo značky, které pod světlem obsHologramahující UV reagují tak, že se rozzáří do modré barvy.


Hologram

Hologramová ochranná známka je v současné době hojně využívána v boji proti padělání v mnoha odvětvích. Jedná se o specifické značky nebo polepy, které jedinečně identifikují obchodní původ výrobku.

GIA - hologramová ochranná známka

Plně digitální mezinárodní certifikáty

V důsledku vývoje a digitalizace není od roku 2023 pravidlem, že k mezinárodně certifikovanému diamantu obdrží zákazník standardní papírový certifikát viz uvedené příklady. Pro čiré diamanty do hmotnosti 1.00ct vydával Americký gemologický institut v počátku roku 2023 pouze digitální verze certifikátů, ke kterým je přístup skrze speciální mobilní aplikaci nebo zmíněné webové rozhraní GIA Report Check. Po nevoli svých zákazníků pak od svého úmyslu plné digitalizace GIA odstoupila.

Profesionální obchodníci ovšem k takto certifikovaným diamantům vždy poskytují speciální přístupové karty se základními informacemi 4C, číslem certifikátu a QR kódem propojující klienty s jejich digitálním certifikátem. Informace uvedené v nich jsou totožné jako v tradičních papírových verzích.

GIA - certifikát diamond dossier

Nakupujte pouze u odborníků

Přesto, že je ochrana diamantů a jejich certifikátů na vysoké úrovni, vždy doporučujeme při jejich nákupu spolupracovat pouze s ověřenými obchodníky s jasnou a čitelnou historií. Více se o tomto tématu dozvíte v našem článku: Jistota při nákupu diamantů

V případě nejasností jsme Vám vždy rádi k dispozici (tel.: 00420 721 639 954; e-mail: [email protected]).

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?