Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

EMBARGO NA DIAMANTY Z RUSKA


Počátkem března roku 2024 uvalily země G7 (Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Spojené Státy, Velká Británie a Evropská Unie) embargo na diamanty o hmotnosti 1.00ct a větší, které byly vytěženy v Rusku, a to i tehdy, pokud byly následně zpracovány ve třetích zemích. O dopadech tohoto kroku na diamantový trh se v následujícím článku zamýšlí majitel společnosti VVDiamonds, Václav Vaněk.

Dle veřejně dostupných údajů je Rusko zemí s největšími zásobami diamantů, a to takřka s dvojnásobným rozdílem oproti druhé Botswaně. Ruská těžební společnost ALROSA je dále druhou v pořadí největších společností dle obratu a dohromady se společností DE BEERS zaujímá v diamantovém průmyslu naprosto výsadní postavení. Jak je z těchto údajů zřejmé, zastavení obchodu s diamanty z Ruska bude mít dramatický dopad na nabídku diamantů. K 1.březnu se navíc jedná pouze o prvotní krok, kdy se země G7 spokojí s písemnými garancemi dovozců o původu importovaných diamantů, které budou případně nuceni jasně prokázat.

Počínaje datem 1. září se embargo rozšíří na diamanty od hmotnosti 0.50ct a plánuje se, že veškerý dovoz diamantů bude prováděn přes jeden vstupní bod, kterým budou Antverpy. Od tohoto kroku lze mimo jiné očekávat zpomalení dodávek diamantů a navýšení nákladů na jejich dopravu a skladování. Dále můžeme předpokládat, že část obchodníků přestane zboží do zemí G7 prodávat, protože buďto nebudou schopni či nebudou chtít nové náročné náležitosti dodržovat.

Společnost VVDiamonds nakupuje přírodní diamanty od svých lety ověřených partnerů a při jejich pořizování vždy vyhledává pro naše klienty nejlepší nabídky, kdy pro jejich sestavení bereme v úvahu parametry diamantu, nabízenou cenu a kredibilitu prodejce. Rozhodně tímto článkem netvrdím, že to je špatně, ale od dnešních dní budeme muset brát v potaz, i zda je prodejce schopen garantovat původ diamantu a zároveň, že jím není Rusko.

Pakliže, velmi obecně vzato, každý druhý diamant pochází z Ruska, stává se pro nás nabídka dostupných diamantů poloviční a výhodné nabídky tak budeme moci vyhledávat ve výrazně menším počtu diamantů. Navíc se jedná o tatáž množinu diamantů, která bude dostupná nejvyspělejším ekonomikám světa, což bude dále navyšovat cenu těchto nabídek.

Jestli se skupině G7 podaří plány uskutečnit, očekávám velmi silné posílení cen diamantů. Otázkou zůstává, zdali je tento plán reálný, protože určit původ diamantu prakticky nelze – více se o této problematice můžete dočíst zde: VYHLÍDKY NA URČENÍ PŮVODU DIAMANTŮ

Děkuji za pozornost,

Václav Vaněk

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?