Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

SAMÉ DOBRÉ ZPRÁVY – INVESTIČNÍ DIAMANTY 2018


Vážení klienti a investoři,

jak jsme vás v předešlém článku (Novoroční dopis Martina Rapaporta) informovali, výhled pro rok 2018 byl z pohledu přední osobnosti diamantového průmyslu velmi dobrý. Současný stav k 13. únoru však předčí i optimistická vyjádření z počátku roku. Níže naleznete stručný souhrn toho nejzajímavějšího z předchozích dnů.

INTERNATIONAL ISRAEL DIAMOND WEEK 2018

Ve dnech 5.-7. února se na izraelské burze odehrála tradiční výstava diamantů, která napověděla mnohé o současné situaci na trhu s diamanty.

Vysoká poptávka po přírodních diamantech všech velikostí a kvalit byla stěží uspokojena aktuální nabídkou, což má za následek značné posílení prodejních cen. Účast na výstavě byla viditelně větší než v předchozích letech.

Při této příležitosti uzavřela izraelská diamantová burza spolupráci s čínským maloobchodníkem Alibaba. Ministr hospodářství Eli Cohen navíc potvrdil státní příspěvek ve výši 286.6mil USD na podporu národního diamantového průmyslu.

Izraelská burza v roce 2018

STRMÝ NÁRŮST PRODEJŮ VÝZNAMNÉ TĚŽAŘSKÉ SPOLEČNOSTI ALROSA

Prodeje surových diamantů vytěžených společností Alrosa v lednu vzrostly o 38 % na částku 504.5mil USD. Tento nárůst byl zejména způsoben silnou vánoční sezonou napříč sortimentem diamantů.

Vidíme silnou poptávku na celý sortiment našich diamantů“, řekl v pondělí 12.února Yury Okoemov zástupce CEO společnosti Alrosa a dodal: „Poptávka je podpořena positivními trendy na hlavních trzích, zejména dobrými výsledky maloobchodníků v roce 2017 vč. Vánoc a rostoucími cenami broušených diamantů v lednu letošního roku“.

GJEPC PŘEDPOVÍDÁ DOBRÝ ROK

Pramod Agrawal nově zvolený předseda Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC) předpovídá, že v roce 2018 export šperků a drahých kamenů z Indie naroste v řádu desítek procent.

Vysoká kvalita indické výroby a pozitivní nálada na trzích v USA a Evropě bude řídit nárůst, vysvětlil Agrawal při příležitosti Signature India Internation Jewellery Show (IIJS) v Bombaji. GJEPC navíc plánuje zahájit marketingovou kampaň na trzích, které v předchozích letech nebyly příliš silné, tj. Východní Evropa, Afrika či Latinská Amerika.

Pramod Agrawal navíc uvítal snížení daně na zboží a služby z 3 % na 0.25%, což bude mít jistě za následek nárůst poptávky na domácím trhu.

inaugurace na izraelské burze

IIJS, která proběhla ve dnech 9.-12. února, signalizovala pozitivní náladu na domácím trhu rekordní účastí 11.000 účastníků.

NÁRŮST CEN

Dle indexu RAPI, který zahrnuje 25 kvalit diamantů tj. D-H/IF-VS2, rostou od počátku roku ceny velmi slušným tempem.

Od 11.ledna – 11. února je vývoj cen následující:

  • 0.30ct diamanty … +6,15%
  • 0.50ct diamanty … +2,44%
  • 1.00ct diamanty … +1,84%

Uvedený index je navíc podpořen nárůstem Rapaportu dne 2. února, který v určitých kategoriích zaznamenal nárůst i o více než 7 %.

Jsme přesvědčeni, že současná doba je velmi výhodná pro rozšíření Vašeho portfolia o investiční diamanty či navýšení Vašich pozic. Investování navíc nahrává i aktuální příznivý kurz amerického dolaru, ve kterém jsou diamanty obchodovány.

Pokud si přejete sestavit libovolnou nabídku či máte jakékoli dotazy k aktuální situaci na trhu, neváhejte se na nás obrátit.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?