Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

CENA DIAMANTŮ


Cena diamantu se v současné době určuje podle mezinárodně uznávaného ceníku RAPAPORT PRICE LIST, který udává orientační retailovou cenu pro diamanty o hmotnosti od 0.01ct až po diamanty jejichž váha přesahuje 10.99ct.

Pro příklad, na začátku roku 2018 činila orientační retailová cena diamantu o hmotnosti 1 karát (s vlastnostmi Brus-round, Barva-D, Čistota-IF) 20.200 USD bez DPH.

Ceník Rapaport rozděluje diamanty podle jejich hmotnosti celkem do 18 tabulek. Každou tabulku tvoří dvě osy. První horizontální osa uvádí čistotu diamantu a druhá vertikální osa stupeň barvy. V místě, kde se tyto dva parametry protínají, naleznete aktuální cenu za jeden karát (ct) hodnoceného diamantu. Tato cena uvedená ve stovkách amerických dolarů by pak měla být pro každého obchodníka na celém světě orientačním bodem pro stanovení správné prodejní ceny.

Cena diamantů

Jednotná cenová klasifikace, která je garantována po celém světě, je však dostupná pouze pro obchodníky. Vždy ale máte možnost si nechat hodnotu diamantu dle Rapaportu u každého seriózního obchodníka ověřit.

Nejenže VVDiamonds svým zákazníkům hodnoty dle Rapaportu sděluje, ale také garantuje nejnižší ceny diamantů v České republice a na Slovensku.



Velmi důležitý je fakt, že v praxi by se měla převážná většina diamantů obchodovat se slevou oproti Rapaportu. Hodnota diamantu v místě průniku obou os je jen orientační. Otázkou kvalitní nabídky je tak vždy výše slevy oproti této hodnotě. Nezanedbatelné procento obchodníků ovšem svým zákazníkům tvrdí, že se jedná o burzovní ceník a diamanty pak prodávají nad onu hodnotu. Toto tvrzení však není pravdivé. Jedinou výjimkou mohou být malé certifikované diamanty jejichž cenu navýšily vysoké náklady na certifikaci.

Zvláštností je, že obdobný systém hodnocení pro další drahokamy nebo polodrahokamy na celém světě nenaleznete.

Ukázka ceníku diamantů Rapaport

Ukázka ceníku diamantů Rapaport

RAPAPORT PRICE LIST vychází každý pátek, ovšem ke změnám v něm dochází jen několikrát ročně – musí být totiž opodstatněné a dlouhodobé.

Cena diamantu roste exponenciálně

S rostoucí hmotností diamantu neroste cena diamantu lineárně, ale exponenciálně. V praxi to pak znamená, že hodnota 2ct diamantu je větší než celková hodnota dvou 1ct diamantů stejné kvality.

Graf - cena diamantů v závislosti na hmotnosti

V ceníku můžeme nalézt hodnoty pro maximální hmotnost 10.99ct. Pokud ale obchodník zařadí do své nabídky diamant vyšší hmotnosti, orientační cenu vypočítává právě z této tabulky, tedy 10.00 – 10.99ct.

Obdobný princip platí pro diamanty v rozsahu 6.00 – 9.99ct, pro které neexistuje tabulka. Hodnota se zde bere z tabulky 5.00 – 5.99ct, ovšem sleva oproti Rapaportu je v těchto případech logicky nižší.

Pokud Vás zajímají další informace, přejděte na náš článek: RAPAPORT PRICE LIST – MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÝ CENÍK DIAMANTŮ

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?