Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

RAPAPORT PRICE LIST – MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÝ CENÍK DIAMANTŮ


Nákup diamantů nemusí být jen emoční záležitostí. Může být i prověřenou stabilní investicí. Aby kdokoli mohl bezpečně investovat, musí mít jasný přehled o tržní ceně daného produktu. Ke stanovení cen přírodních diamantů slouží ceník RAPAPORT PRICE LIST.

Mezinárodní ceník diamantů

RAPAPORT PRICE LIST (obecně Rapaport) byl založen Martinem Rapaportem v roce 1978. Jednalo se historicky o první ceník diamantů, který svým zveřejněním a propagací způsobil velkou vlnu nevole mezi podstatnou částí obchodníků. Důvodem bylo odhalení skutečných a opodstatněných transakčních cen diamantů konečným zákazníkům. Před zveřejněním se diamanty nabízely i za násobně vyšší částky.

Mezinárodní ceník diamantu Rapaport price list

Rapaport Price List

Rapaport vychází každý pátek, avšak jeho změny se dějí pouze několikrát do roka. Jelikož je přírodní diamant konzervativní investicí, musí být důvod pro změnu ceny dlouhodobý a opodstatněný. Rapaport nereaguje na krátkodobé tržní výkyvy.

Ceny v Rapaportu jsou uvedeny ve stovkách amerických dolarů za 1.00ct. Tzn., že cena 0.30ct diamantu odpovídá 30% uvedené ceny. Jako pojistka proti možnému velmi silnému výkyvu amerického dolaru, je Rapaport veden rovněž v indických rupiích. Rapaport zohledňuje 4 parametry diamantu:

  • tvar kulatý briliant / jiný tvar (každá varianta má své vydání),
  • váhu,
  • barvu,
  • čistotu.

Další parametry diamantu mají vliv na slevu oproti danému ceníku.

Tvorba cen diamantů

Nezanedbatelná část obchodníků s diamanty koncovým klientům tvrdí, že Rapaport je burzovní ceník a konečným zákazníkům se diamanty vždy prodávají nad onu cenu, toto tvrzení je nepravdivé. V praxi se takřka všechny diamanty prodávají se slevou oproti Rapaportu. Rapaport slouží jako odrazový můstek pro stanovení ceny a otázkou dobré nabídky je vždy výše slevy. Výjimkou mohou být například menší certifikované diamanty, kdy náklady na certifikaci jsou velmi vysoké k ceně diamantu, tehdy se diamanty prodávají i na burze nad cenu Rapaportu.

Ačkoli je Rapaport přístupný pouze obchodníkům, vždy si u nás budete moci cenu dle Rapaportu ověřit. Našim klientům rovněž kdykoli rádi poskytneme informaci o aktuální ceně libovolného diamantu.

VVDiamonds svým klientům garantuje nejlepší ceny v Čechách a na Slovensku, o čemž se můžete sami přesvědčit v naší nabídce.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?