Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

DIAMANTOVÁ BURZA V SÚRATU POSTAVILA NEJVĚTŠÍ KANCELÁŘSKOU BUDOVU NA SVĚTĚ


Nově vybudovaná kancelářská budova v indickém městě Súrat, překonala osm desetiletí dlouhý americký rekord, který dosud, jako největší kancelářská budova světa, držel Pentagon. Přesto, že se jedná vskutku o pozoruhodnou stavbu, překonání rekordu nebylo úmyslné a vyplynulo čistě z potřeb tamního diamantového obchodu.

Jako světové centrum obchodu s diamanty je stálé označováno belgické město Antverpy. Existuje však místo, které je pro diamantový průmysl v současné době minimálně stejně přínosné. Jedná se o město Súrat, které se nachází v indické provincii Gudžarát asi 150km od Bombaje. Málokdo ví, že právě Súrat je aktuálně jednou z hlavních metropolí světového obchodu a průmyslu s diamanty. Brousí se v něm totiž kolem 90 % celosvětové produkce přírodních diamantů.

Budova Súratské diamantové burzy

Nově postavená budova Súratské diamantové burzy bude sloužit jako “jednotná destinace” pro více jak 65.000 odborníků v diamantovém průmyslu od gemologů a brusičů, až po samotné obchodníky s broušenými diamanty, pro které je v komplexu připraveno tisíce kanceláří, včetně konferenčních sálů, restaurací, wellness zařízení nebo obchodů.

Komplex navrhla indická architektonická firma Morphogenesis po mezinárodní designové soutěži a umístění všech zmíněných zařízení bylo možné díky rozestavení devíti budov kolem základní “páteře” celé stavby. Překonání Pentagonu nebylo součástí zadání. Velikost projektu byla důsledkem samotné poptávky diamantových společností, které své nové firemní prostory zakoupily ještě před zahájením výstavby.

Díky tomu se tak komplex může pyšnit titulem největší kancelářské budovy na světě s podlahovou plochou skoro 660 tisíc metrů čtverečních.

Interiér Súratské diamantové burzy

Design budovy myslí na udržitelnost i pohodlí

Patnáctipatrová budova obsahuje celkem 131 výtahů a přestože se rozkládá na více jak 35 akrech pozemků, přesun ze vstupní brány do jednotlivých kanceláří by měl být realizovatelný v čase do sedmi minut. Podle vedení Súratské diamantové burzy by nově postavený komplex měl denně ušetřit dojíždění až tisícům lidí, kteří do současnosti museli cestovat za prací převážně do Bombaje.

Uspořádání stavby přináší hned několik výhod. Spoluzakladatelka architektonické firmy Sonali Rastogi, vyzdvihovala převážně “rovné podmínky” pro malé i velké podniky, které mají díky propojení budov dlouhou centrální chodbou (připomínající letištní terminál) pohodlný přístup ke všem zařízením a vybavení. Rozšiřující se tvar centrální části komplexu je prospěšný také kvůli přirozené cirkulaci vzduchu. Letní teploty v této oblasti běžně dosahují hodnot nad čtyřicet stupňů Celsia, a tak je zcela na místě, že tento udržitelný design pomůže ušetřit až polovinu energie vynaložené na samotné chlazení prostor budovy.

Vchod Súratské diamantové burzy

Kvůli celosvětové pandemii covidu se výstavba budovy protáhla na téměř 4 roky, náklady činily v přepočtu 8.6 miliardy korun a její oficiální slavnostní otevření se očekává v letošním listopadu za účasti indického premiéra Naréndra Módího, který se v provincii Gudžarát narodil a dříve zde působil jako nejdéle sloužící předseda vlády.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?