Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

DOKUMENT FASHIONSCAPES: „THE DIAMONDS OF BOTSWANA“


V minulém týdnu měl v New Yorku premiéru krátký dokument, který vytvořila Livia Firth, manželka Colina Firtha, který popisuje dokonalou spolupráci mezi těžařskou společností De Beers, vládou Botswany a jejich obyvateli. (Video v anglickém jazyce naleznete na konci článku)

Jako největší mylnou představu v dokumentu uvádí viceprezidentka skupiny De Beers Pat Dambe domnění, že těžba diamantů činí bohatými pouze několik málo lidí. Jak ale vzápětí dodává, „v Botswaně jsme velmi šťastni, když k nám lidé dorazí a přesvědčí se o opaku“.

V minulosti byla Botswana se svými 2,3 miliony obyvateli třetí nejchudší africkou zemí, a právě díky diamantům se stala pravděpodobně nejúspěšnější středně velkou ekonomikou v Africe.

Z celkového objemu získaných financí z těžby a prodeje diamantů, je 80,2 % navráceno Botswaně!

Velká část z tohoto příjmu je pro botswanské občany přínosem díky možnosti bezplatného vzdělávání, bezplatné zdravotní péče, rozšiřování pracovních míst v diamantovém průmyslu a plánování diverzifikované ekonomické budoucnosti země.

Pracovníci v Botswaně zpracovávají diamanty
Pracovníci v Botswaně zpracovávají diamanty

Ostatně investování do udržitelného rozvoje Botswany je jedním z hlavních témat samotného krátkého filmu, protože je zřejmé, že se blíží doba, kdy klesne produkce diamantů na tolik, že těžba bude muset být ukončena.

Více jsme se o problematice klesající výtěžnosti diamantových dolů rozepsali v článku: Nález posledního diamantu se blíží

Pat Dambe na závěr dodává, že nákupem diamantu si pořizujete nesmírně vzácnou komoditu, ale zároveň podporujete lid a zemi, ve které byl vytěžen.

Dokument naleznete pod následujícím odkazem: Fashionscapes: The Diamonds of Botswana

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?