Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

NÁLEZ POSLEDNÍHO DIAMANTU SE BLÍŽÍ


Diamantové odvětví čeká změna, přijde sekundární trh!

V budoucnu, kdy vnoučata současných třicátníků budou kupovat své diamanty, bude většina dolů dosahovat konečných bodů svých životních cyklů a převážná část diamantů na trhu bude pocházet z tzv. druhé ruky. Díky těmto okolnostem pravděpodobně dojde k významným změnám v diamantovém obchodu.

Naprostá většina světových zásob diamantů se nachází 150 – 750 km pod Zemskou kůrou. Tedy pro člověka v absolutně nedostupných místech. Kvůli prehistorickým vulkanickým erupcím se však některé z nich přiblížily na desítky až stovky metrů k zemskému povrchu, tedy do přístupných míst, kde právě dnes probíhá těžba diamantů.

Surové přírodní diamanty

To ovšem znamená, že jakmile budou všechny diamantové doly vytěženy, surovým diamantům vytěženým z relativní blízkosti zemského povrchu bude konec. Za předpokladu, že malé nezávislé doly v různých částech světa se uzavřou mnohem dříve než ty velké, můžeme očekávat, že výrazný pokles nabídky diamantů nastane již během několika desetiletí. Světlo světa by pak poslední vytěžený diamant mohl spatřit přibližně za 61 let.


Související produkty z naší nabídky


Zásoby diamantů nejsou neomezené

Popularita bílých a barevných diamantů je dnes opravdu velmi silná. Diamantový trh se však pomalu mění, a to na základě předpokladů, že za další dvě generace, nebude žádný ze současných dolů schopný produkovat další diamanty. V současné době tvoří 40 dolů po celém světě 90 % celosvětové produkce diamantů, avšak pouze 13 % z nich má životnost přesahující 40 let a ne více než 61 let. To se bezesporu projeví na dostupnosti a kvalitě všech diamantů. Relativní dostupnost diamantů v oběhu tak skončí mnohem dříve, než si lidé uvědomují. Ačkoli by se někomu mohlo zdát, že situaci záměrně zveličujeme, jedná se o nejvíce přehlížený fakt v rámci diamantového průmyslu, který lze domyslet i z mála informací, které jsou od těžebních společností k dispozici. V rámci následujících 40 až 61 let bude vytěženo 98 % všech diamantových dolů. V posledním čtvrtletí 21. století pak ukončí těžbu většina z 45 nejvýznamnějších světových producentů diamantů současné doby.

Diamantové doly dle doby jejich uzavření

V dohledné budoucnosti nelze očekávat otevření nového „mega-dolu“ a pokud by se nějaký podařilo nalézt, jeho zprovoznění by se dalo očekávat nejdříve na konci tohoto století. To však za předpokladu že podmínky a postupy zahájení těžby budou ideální. Přirozeně by tak bylo příliš pozdě a navíc očekávaný „přírůstek“ by byl příliš malý pro obnovení současné pozice. Životní úroveň a celkové globální bohatství roste takovým tempem, že už ani současná produkce diamantů není schopná „uživit“ čím dál tím větší nároky zákazníků.

Prodej diamantů se změní

Tento fakt ale neznamená, že by diamantový průmysl byl v krizovém režimu. Jen se bude muset přeorientovat na nový druh obchodu. Místo z přírodních „zásob“ bude diamanty získávat od nového rozsáhlého zdroje – současných a budoucích vlastníků diamantů. Výrobní a související technologie pomalu vymizí, načež gemologické laboratoře přeorientují svou činnost na ověřování starých certifikátů. Situace dá tak vzniknout nové profesi „makléř z druhé ruky“, který bude vykupovat diamanty a šperky jako například náušnice s diamanty zpět od veřejnosti, aby udržel stabilní nabídku na trhu.

Tvář diamantového obchodu se bezesporu změní. Pokud ale společnosti zvolí efektivní strategii, obchodování s diamanty zůstane i nadále ziskové. Bez surových diamantů přicházející na trh bude cena diamantů na trhu bezesporu růst a překonávat nové hranice. Tento cenový růst dokonce postihne i diamanty se špatnými vlastnostmi.

Zprávy o „posledním objeveném diamantu“ budou lidé sice číst až za víc jak 61 let, přesto nárůst cen diamantů začne už podstatně dříve. Na vině budou spekulace, které se objeví s prvním náznakem nedostatku surových diamantů v obchodu. To ovšem neznamená, že by kupující diamantů s dlouhodobou vizí, nemohl začít realizovat své investice již teď. Minimálně tak skvěle zajistí své děti a vnoučata.

Nejvyhledávanějšími diamanty mezi těmi nejvzácnějšími budou stále fancy barevné diamanty, které i nadále budou vévodit cenám všech kategorií diamantů.

Ponaučit se můžeme již teď

Předvídat vývoj cen diamantů v následujícím období několika desetiletí se mnohým z nás může zdát jako téměř bezpředmětné. Inspiraci do budoucna si ale můžeme vzít již teď, a to v australském diamantovém dolu Argyle. Ten je nejvýznamnějším světovým producentem většiny růžových diamantů a do doby, kde se z tohoto dolu stane jezero, zbývají nejvýše už jen 2 roky.

Růžové diamanty z dolu Argyle

Zatímco se v rámci diamantového průmyslu dá jen spekulovat, jak velký tržní třesk uzavření dolu Argyle způsobí, jednoduchý výpočet a současná situace naznačuje, že cena růžových diamantů bude nadále strmě stoupat. Investoři s významnými finančními zdroji, kteří si uvědomují tento stav, nakupují tolik růžových diamantů, kolik jen mohou a tím zároveň posouvají jejich ceny nahoru. Tento fakt se začíná projevovat i u dalších odstínů fancy barevných diamantů, které jsou v mnoha věcech s růžovými propojené. Pro nadcházející generace nebudou diamanty představovat jen šperk a symbol určitého luxusu, velmi významné pro ně tyto drahokamy také budou z pohledu spekulativní, dlouhodobé investice.

Více o uzavření dolu Argyle naleznete ve článku: Investiční tip pro rok 2019

S postupným uzavíráním světově proslulých dolů, jako je například jihoafrický důl Kimberley, kterému zbývá ani ne deset let jeho životnosti, musí vzniknout nová strategie v rámci světového řádu obchodování s diamanty, a to bez ohledu na současnou nestabilitu ekonomiky a její vliv na dnešní trh s diamanty.

Ceny diamantů se nevyhnutelně navýší

Obchodníci se musí připravit na nevyhnutelné navýšení hodnoty broušených diamantů napříč všemi kategoriemi, zejména u sběratelských kusů – barevných a investičních diamantů.

Nastane doba, kdy lidé nebudou své diamantové šperky považovat za samozřejmost. Jejich rodinné bohatství by mohlo neuvěřitelně narůstat díky očekávanému navýšení poptávky. S nárůstem movitých lidí a poklesem nabídky budou schopné příští generace prodávat diamantové klenoty zpět významným šperkařským domům za několika násobně vyšší částky, než za jakou příkladně zlatý prsten s diamantem původně pořídili.

Stav, na který se potřebujeme připravit, kdy sekundární trh bude vzkvétat a dominovat obchodu s diamanty v příštích letech nevyhnutelně přijde. Poslední vytěžený diamant za zhruba 60 let zahájí novou éru obchodu s diamanty, doprovázenou po desetiletí silným nárůstem cen diamantů.

Rodinná diamantové sbírka se zřejmě stane nejhodnotnějším přenosným majetkem, který v příštích stoletích bude k dispozici.

Veškeré informace z tohoto článku pocházejí ze zprávy „The Last Diamond Unearthed: The Countdown is On!“ sepsané společností The Fancy Color Reasearch Foundation.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?