Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

DRAŽBA BAREVNÝCH DIAMANTŮ PŘINESLA OPĚT REKORDNÍ ČÁSTKY


Závěs s diamantem Farnese Blue

Od poslední unikátní dražby barevného diamantu Farnese Blue neuběhl ani měsíc a již znovu mluví investiční svět o rekordní dražbě. V posledním květnovém týdnu se o to postaral aukční dům Christie’s v Hong Kongu, kde se nejdražším vydraženým předmětem stal investiční náhrdelník s 8 karátovým modrým diamantem.

Hodnota náhrdelníku vytvořeného v londýnské zlatnické dílně Moussaieff byla již před samotnou dražbou odhadována na 18,5 milionu amerických dolarů a očekávání tak byla velmi vysoká. Cenu náhrdelníku nejvíce navyšoval modrý diamant fancy vivid blue tvaru pear, o hmotnosti 8.01 karátů a čistoty IF.

Hodnota náhrdelníku se nakonec zastavila na úžasných 20,5 milionu USD. Nový majitel si tak v přepočtu na české koruny šperku cení na 453.111.500 Kč (1 USD = 22,103 Kč; 31. 5. 2018).

Rekordní částky za diamanty padaly v průběhu celé aukce

Další zajímavé aukční výsledky přinesly šperky navržené Edmondem Chinem pro zlatnický dům Boghossian Jewels.

První Jadeitový náhrdelník se dvěma oválnými diamanty o hmotnosti 3,2 a 1,5 karátu s odhadovanou cenou od 3,8 milionu USD do 6,4 milionu USD se vydražil za krásných 4,3 milionu dolarů.

Nový prodejní rekord ve své kategorii však stanovil náramek od stejného designera (obrázek vpravo; zdroj: Christie’s), tvořený kombinací květů sestavených z barevných diamantů, které jsou společně s perlami propletené do zlata. Náramek se vydražil za 4,5 milionu amerických dolarů. Odhadovanou cenu přitom stanovili odborníci mezi 2 až 3,2 milionu amerických dolarů.

Jadeitový náramek s barevnými drahokamy

Barevné diamanty jsou na vzestupu

Dražby v minulém týdnu opět ukázaly, že celosvětový zájem investorů o barevné diamanty ještě zdaleka nekončí a že zprávy o rekordních prodejích budeme číst z prestižních portálů a magazínů i nadále.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?