Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. O Cookies

JAK SE BROUSÍ DIAMANT

Ačkoliv byla cena diamantu po staletí přímo úměrná jen váze, v moderní době je tomu jinak, a to právě díky jeho opracování. To bylo v dřívějších dobách opravdu velkým problémem, protože diamant je nejtvrdší přírodní nerost na světě.

Změna přišla až na přelomu 14. a 15. století, kdy belgičan Lodewijck van Bercken objevil způsob, jak diamanty opracovat pomocí jiných diamantů. Od této chvíle platí, že diamant je před vložením do šperku opracován tak, že ztratí i více než 50 % své původní hmotnosti.

Pokud se podíváte na surový diamant, pravděpodobně Vás na první pohled ničím nezaujme. Vypadá jako zcela nezajímavý kousek skla, který svou krásu a lesk získá až po důkladném zpracování a vybroušení.

Označování diamantů před broušením

Samotné broušení diamantu probíhá v několika krocích. Prvním krokem je takzvané označování (neboli anglicky marking), při kterém specialista pečlivě prozkoumá surový kámen a rozhodne, jakým způsobem by měl být opracován s ohledem na vnitřní vady diamantu.

Označování před broušením diamantuOznačování diamantů laserem před jeho broušením

 

Vyznačení řezných rovin na diamantu

Dále jsou na diamantu označeny řezné roviny (v jednadvacátém století již za pomoci laseru), podle kterých je diamant řezán a také broušen.

Nutno dodat, že každý kámen je jedinečný a tak se nedá přesně říci, jaký postup bude u konkrétního surového diamantu zvolen. To, jaký diamantový brus bude ve finále ze surového kamene vybroušen, závisí na jeho kvalitě a tvaru.

Kvalitním označením maximalizujete nejen výslednou hmotnost a čistotu diamantu, ale také celkovou hodnotu, která roste exponenciálně s jeho váhou.

Ovlivnění barvy kamene

Během výběru brusu pro barevné diamanty, také plánovač přihlíží na ovlivnění barvy kamene. Správně zvolený tvar dokáže barvu diamantu dokonce zintenzivnit. Naopak některé tvary barvu diamantu zjemní, proto je například briliantový brus u barevných diamantů velmi vzácný.

 

Štípání diamantů

Štípání diamantů před broušením

Při štípání (anglicky cleaving) je surový diamant rozdělen na dvě nebo dokonce více částí podél jeho štěpných linií, tedy v místech kde je kámen nejslabší.  

V minulosti se kámen upevnil do speciálního držáku a proti němu se stejným způsobem uchytil další diamant, jehož pomocí se provedl zářez do diamantu, který měl být opracován. Následně se diamant po úderu kladivem rozdělil.

Dodnes se tato metoda ve své podstatě nezměnila. Plánovač určí směr štěpení v místě směru krystalů, kde je surový diamant nejslabší a na toto místo přenese čáru. Následně provede brusič do diamantu zářez a do vytvořené rýhy nasadí štěpící nástroj se zaobleným ocelovým ostřím. Silným úderem do toho nástroje pak diamant rozdělí na části.

 

Řezání diamantů

Řezání diamantů před broušením

Další metodou dělení diamantů je řezání (anglicky sawing), které se provádí v situacích, kdy není možné využit metodu štípání kvůli absenci slabé oblasti kamene.

Kámen se při řezání uchytí na měděnou hlavici pomocí směsi sádry, vápence, a jakmile směs zatvrdne, upne se celá hlavice do řezacího stroje.

Diamanty jsou řezány extrémně jemným fosforovo-bronzovým kotoučem, který je potřen speciálním olejem a diamantovým prachem. Při řezání dosahuje řezný kotouč až 15.000 otáček za minutu a rychlost řezání je zhruba 1 mm za hodinu.

Řezání opravdu velkých diamantů tak může zabrat i několik dní.

V současné době je také možné řezat diamanty prostřednictvím laseru, ačkoli tato metoda má za následek nepatrně vyšší ztrátu výsledné hmotnosti diamantu a trvá déle než štípaní.

 


Zakulacování diamantů

Diamant po fázi řezu dostane svůj budoucí tvar při takzvaném zakulacování.

Většinou je uchycen do speciální hlavice soustruhu a dalším diamantem, který je přímo naproti němu, je prováděno zakulacování, při kterém kámen získá svůj tvar.


Broušení diamantů

Broušení diamantu

Při broušení diamantu se na jeho povrchu vytvářejí takzvané fasety.

Diamant je uchycen do speciálních kleští a následně je v přesném úhlu nastavován proti brusnému disku. Ten je vyroben z oceli a potřen speciálním olejem se směsí diamantového prachu tak, aby bylo broušení co nejefektivnější.

Broušení diamantu začíná horní fasetou (tabulkou), která má ze všech faset největší plochu. Poté se tvoří trojúhelníkové fasety, tvořící pavilon (spodní špičku) kamene. Po nich přicházejí na řadu korunní fasety a nakonec se vytvoří rundista.

 


Leštění diamantů

Zakulacování diamantů

Jakmile je hrubý brus diamantu dokončen do požadovaného tvaru, nastává poslední krok leštění (anglicky polishing).

Během leštění dochází k uhlazení jednotlivých faset diamantu od drobných povrchových vad.

Poté co je leštění hotové se kámen opláchne v kyselině, která odstranění všechny zbylé nečistoty.

 

 


Kontrola diamantového brusu

I když moderní technologie jsou při zpracování diamantů podstatné, velmi důležité jsou i lidské faktory (především lidská zručnost), protože to, jak bude kámen vypadat, závisí ve finále hlavně na brusiči.

 

Vybrané produkty


0.171ct G/VVS2 s IGI certifikátem
6 037 Kč bez DPH

0.32ct E/SI2 s GIA certifikátem
12 226 Kč bez DPH

0.198ct H/SI1 s IGI certifikátem
4 102 Kč bez DPH

0.40ct F/VVS2 s GIA certifikátem
26 681 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


5 podstatných fakt o diamantech
CELÝ ČLÁNEK >

Celosvětový prodej diamantů i nadále roste
CELÝ ČLÁNEK >