Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

JAK SE BROUSÍ DIAMANT

Ačkoliv byla cena diamantu po staletí přímo úměrná jen váze, v moderní době je tomu jinak právě díky jeho opracování. To bylo v dřívějších dobách opravdu velkým problémem, protože diamant jako nejtvrdší přírodní nerost na světě nebylo možné opracovat.

Změna přišla až na přelomu 14. a 15. století, kdy Belgičan Lodewijck van Bercken objevil způsob, jak diamanty opracovat pomocí jiných diamantů. Od této chvíle platí, že diamant je před vložením do šperku opracován tak, že ztratí i více než 50 % své původní hmotnosti.

Pokud se podíváte na neopracovaný diamant, pravděpodobně Vás na první pohled ničím nezaujme. Vypadá jako zcela nezajímavý kousek skla, který svou krásu a lesk získá až po důkladném zpracování a vybroušení.

Označování

Označování diamantůOznačování diamantůSamotné broušení diamantu probíhá v několika krocích. Prvním krokem je takzvané označování (neboli anglicky marking), při kterém specialista pečlivě prozkoumá surový kámen a rozhodne, jakým způsobem by měl být opracován s ohledem na vnitřní vady diamantu. Dále jsou na diamantu označeny řezné roviny (nyní už za pomoci laseru), podle kterých je řezán a také broušen. Nutno dodat, že každý kámen je jedinečný a tak se nedá přesně říci, jaký postup bude u konkrétního surového diamantu zvolen. To, jaký diamant bude ve finále ze surového kamene vybroušen, závisí na jeho kvalitě a tvaru.

Štípání

Štípání diamantůPři štípání (anglicky cleaving) je surový diamant rozdělen na dvě nebo dokonce i více částí podél jeho štěpných linií.  V minulosti se kámen upevnil do speciálního držáku a proti němu se stejným způsobem uchytil další diamant, jehož pomocí se provedl zářez do diamantu, který měl být opracován. Následně po úderu kladivem se diamant rozdělil. V současné době se diamanty v naprosté většině štípají prostřednictvím laseru, ačkoli tato metoda má za následek nepatrně vyšší ztrátu výsledné hmotnosti diamantu.

Řezání

Řezání diamantůDalší fází je řezání (anglicky sawing), které se provádí proti směru krystalů. Kámen se při řezání uchytí na měděnou hlavici pomocí směsi sádry, vápence, a jakmile směs zatvrdne, upne se celá hlavice do řezacího stroje. Diamanty jsou řezány extrémně jemným kotoučem, který je potřen speciálním olejem a diamantovým prachem. Při řezání dosahuje stroj až 15 tisíc otáček za minutu a doporučené je řezat rychlostí zhruba 1 mm za hodinu. Řezání opravdu velkých diamantů tak může zabrat i několik dní.

Zakulacování

Broušení diamantu

Diamant po fázi řezu dostane svůj budoucí tvar při takzvaném zakulacování. Většinou je uchycen do hlavice soustruhu a dalším diamantem, který je přímo naproti němu, je prováděno zakulacování, při kterém kámen získá svůj tvar.

Broušení 

Při broušení diamantu se na jeho povrchu vytvářejí takzvané fasety. Diamant je uchycen do speciálních kleští a nastaven do přesného úhlu proti brusnému disku. Ten je vyroben z oceli a potřen olejem a směsí diamantového prachu tak, aby bylo broušení co nejefektivnější.

Zakulacování diamantů

Leštění

Jakmile je brus diamantu dokončen do požadovaného tvaru, nastává poslední krok leštění (anglicky polishing). Při leštění dochází k uhlazení jednotlivých faset diamantu od drobných povrchových vad.

Kontrola

I když moderní technologie jsou při zpracování diamantů podstatné, velmi důležité jsou i lidské faktory (především lidská zručnost), protože to, jak bude kámen vypadat, závisí ve finále hlavně na brusiči.