Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

JAK SE BROUSÍ DIAMANT


Změna přišla až na přelomu 14. a 15. století, kdy belgičan Lodewijck van Bercken objevil způsob, jak diamanty opracovat pomocí jiných diamantů. Od této chvíle platí, že diamant je před vložením do šperku opracován tak, že ztratí i více než 50 % své původní hmotnosti.

Pokud se podíváte na surový diamant, pravděpodobně Vás na první pohled ničím nezaujme. Vypadá jako zcela nezajímavý kousek skla, který svou krásu a lesk získá až po důkladném zpracování a vybroušení.

Označování diamantů před broušením

Samotné broušení diamantu probíhá v několika krocích. Prvním krokem je takzvané označování (neboli anglicky marking), při kterém specialista pečlivě prozkoumá surový kámen a rozhodne, jakým způsobem by měl být opracován s ohledem na vnitřní vady diamantu.

označování surových diamantů
označování surových diamantů pro řezání

Vyznačení řezných rovin na diamantu

Dále jsou na diamantu označeny řezné roviny (v jednadvacátém století již za pomoci laseru), podle kterých je diamant řezán a také broušen.

Nutno dodat, že každý kámen je jedinečný a tak se nedá přesně říci, jaký postup bude u konkrétního surového diamantu zvolen. To, jaký diamantový brus bude ve finále ze surového kamene vybroušen, závisí na jeho kvalitě a tvaru.

Kvalitním označením maximalizujete nejen výslednou hmotnost a čistotu diamantu, ale také celkovou hodnotu, která roste exponenciálně s jeho váhou.

Ovlivnění barvy kamene

Během výběru brusu pro barevné diamanty, také plánovač přihlíží na ovlivnění barvy kamene. Správně zvolený tvar dokáže barvu diamantu dokonce zintenzivnit. Naopak některé tvary barvu diamantu zjemní, proto je například briliantový brus u barevných diamantů velmi vzácný.

Štípání diamantů

Při štípání (anglicky cleaving) je surový diamant rozdělen na dvě nebo dokonce více částí podél jeho štěpných linií, tedy v místech kde je kámen nejslabší.

V minulosti se kámen upevnil do speciálního držáku a proti němu se stejným způsobem uchytil další diamant, jehož pomocí se provedl zářez do diamantu, který měl být opracován. Následně se diamant po úderu kladivem rozdělil.

Dodnes se tato metoda ve své podstatě nezměnila. Plánovač určí směr štěpení v místě směru krystalů, kde je surový diamant nejslabší a na toto místo přenese čáru. Následně provede brusič do diamantu zářez a do vytvořené rýhy nasadí štěpící nástroj se zaobleným ocelovým ostřím. Silným úderem do toho nástroje pak diamant rozdělí na části.

řezání surového diamantu

Řezání diamantů

Další metodou dělení diamantů je řezání (anglicky sawing), které se provádí v situacích, kdy není možné využit metodu štípání kvůli absenci slabé oblasti kamene.

Kámen se při řezání uchytí na měděnou hlavici pomocí směsi sádry, vápence, a jakmile směs zatvrdne, upne se celá hlavice do řezacího stroje.

Diamanty jsou řezány extrémně jemným fosforovo-bronzovým kotoučem, který je potřen speciálním olejem a diamantovým prachem. Při řezání dosahuje řezný kotouč až 15.000 otáček za minutu a rychlost řezání je zhruba 1 mm za hodinu.

Řezání přírodních diamantů

Řezání opravdu velkých diamantů tak může zabrat i několik dní.

V současné době je také možné řezat diamanty prostřednictvím laseru, ačkoli tato metoda má za následek nepatrně vyšší ztrátu výsledné hmotnosti diamantu a trvá déle než štípaní.


Zakulacování diamantů

Diamant po fázi řezu dostane svůj budoucí tvar při takzvaném zakulacování.

Většinou je uchycen do speciální hlavice soustruhu a dalším diamantem, který je přímo naproti němu, je prováděno zakulacování, při kterém kámen získá svůj tvar.


Broušení diamantů

Při broušení diamantu se na jeho povrchu vytvářejí takzvané fasety.

Diamant je uchycen do speciálních kleští a následně je v přesném úhlu nastavován proti brusnému disku. Ten je vyroben z oceli a potřen speciálním olejem se směsí diamantového prachu tak, aby bylo broušení co nejefektivnější.

Broušení diamantu začíná horní fasetou (tabulkou), která má ze všech faset největší plochu. Poté se tvoří trojúhelníkové fasety, tvořící pavilon (spodní špičku) kamene. Po nich přicházejí na řadu korunní fasety a nakonec se vytvoří rundista.

Broušení přírodních diamantů

Leštění diamantů

Jakmile je hrubý brus diamantu dokončen do požadovaného tvaru, nastává poslední krok leštění (anglicky polishing).

Během leštění dochází k uhlazení jednotlivých faset diamantu od drobných povrchových vad.

Poté co je leštění hotové se kámen opláchne v kyselině, která odstranění všechny zbylé nečistoty.

Leštění diamantů

Kontrola diamantového brusu

I když moderní technologie jsou při zpracování diamantů podstatné, velmi důležité jsou i lidské faktory (především lidská zručnost), protože to, jak bude kámen vypadat, závisí ve finále hlavně na brusiči.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?