Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

MODRÝ DIAMANT FARNESE BLUE BYL VYDRAŽEN ZA VÍCE NEŽ 144,6 MILIONU KORUN


Světově nejstarší a nejuznávanější aukční síň Sotheby’s přivedla na svou poslední dražbu zdaleka nejúžasnější příběh v historii ženevských aukcí drahých kamenů. Více než šestikarátový modrý diamant Farnese Blue hruškovitého tvaru, který obdržela svatebním darem španělská královna Alžběta Parmská, při sňatku s Filipem V. v roce 1715, a který při své více jak 300leté cestě Evropou prošel rukama 4 evropských královských rodin, se v úterý vydražil za neuvěřitelných 6,7 milionu amerických dolarů.

Unikátní prodej modrého diamantu

Už před samotnou aukcí bylo jasné, že se prodej tohoto unikátního diamantu dostane do astronomických hodnot. Původní odhady dražby se pohybovaly od 3,5 do 5 milionů amerických dolarů. Prodeji ovšem nahrávalo hned několik unikátních faktů.

Diamant FANCY DARK GRAY-BLUE o hmotnosti 6.16ct a čistoty SI1 pochází totiž z věhlasných dolů Golconda v Indii, ze kterých pochází také nejznámější diamant světa Hope.

Modrý diamant Farnese Blue

Významná je také barva diamantu, kterou mezinárodní certifikační společnost GIA klasifikovala jako tmavě šedo-modrou. Při srovnání s ostatními diamanty klasifikovanými jako šedo-modré má však Farnese Blue unikátní a velmi intenzivní tmavě modrý podtón.

Cena modrého diamantu překvapila všechny

I přesto, že specialisté v oboru očekávali skvělý výsledek aukce, která začínala na 3,5 milionu amerických dolarů, konečná částka 6,7 milionu dolarů předčila očekávání všech. Aukce navíc skončila již po pouhých 4 minutách.

V dražbě byly také bezbarvé diamanty

Tímto úžasným momentem ovšem příběh nekončí. Další výjimečnou událostí na této aukci byl prodej dvou bezbarvých diamantů barvy D a nejvyšší čistoty FLAWLESS, kdy každý přesahoval hmotnost přes 50ct.

Velikost, barva a mimořádná čistota těchto diamantů pak měly za důsledek, že jejich prodejní cena dokonce překonala hodnotu modrého diamantu s úžasnou historií.

Prvním dokonale bezbarvým a čistým diamantem byl briliant o hmotnosti 51.71ct, který se vydražil za 9,2 milionu amerických dolarů.

Briliant o hmotnosti 51.71ct

Druhým pak byl též dokonalý diamant oválného brusu s hmotností 50.39ct. Cena tohoto drahokamu se nakonec zastavila na 8,1 milionu dolarů.

Diamant oválného brusu s hmotností 50.39ct

Oba dva diamanty pocházejí z botswanských dolů a jejich váha byla v surovém stavu 196ct a 155ct. Na tomto krásném porovnání pak můžeme jasně vidět, kolik drahé kameny ztratí ze své původní hmotnosti, aby dosáhly od Amerického gemologického institutu na ty nejvyšší hodnoty.

Majitel VVDiamonds Václav Vaněk k dražbě dodává, že poslední ženevská aukce jasně potvrdila zájem široké společnosti o investiční diamanty, ale i drahé kameny obecně.

Václav Vaněk také dodal „Vůbec se nedivím, že dražba modrého diamantu předčila očekávání všech. Jeho mimořádně dokonalá barva ve spojení s úžasnou historií musí fascinovat snad každého“.

Pokud se Vám článek líbil a otevřel ve Vás zájem o diamanty možná Vás potěší fakt, že i Vy můžete vlastnit diamant modré barvy. Stačí vstoupit do nabídky barevných diamantů.


Související produkty z naší nabídky