Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

NEJVĚTŠÍ RUBÍN NA SVĚTĚ SE PRODAL V AUKCI


Kdo by neznal rubín, nádherný rudý drahokam, který si svou krásou podmanil mnohé kultury a civilizace. Ještě donedávna byl ústředním místem pro tyto úžasné drahokamy Myanmar, tedy země v jihovýchodní Asii, která poskytovala ty nejkrásnější rubíny na naší planetě. Aktuálně ale všechny zastínil jediný africký nález, jež pod pořadovým číslem 59 vydražil aukční dům Sotheby’s.

Rubín nese název Estrela de Fura (překladu z portugalštiny Hvězda Fury) a svou hmotností 55.22ct (11,044g) je největším známým opracovaným rubínem. V předchozím měsících tento skvost procestoval celý svět, kdy byl prezentován vybrané veřejnosti a při svém posledním “představení” v New Yorku se stal i nejdražším známým opracovaným rubínem na světě.

rubín Estrela de Fura

(Zdroj: Sotheby’s)

Jeho aukce, do které šel rubín Estrela de Fura s odhadovanou částkou 30 milionů amerických dolarů, byla až nečekaně rychlá a zůstala na hodnotě 34,8 milionu USD (aktuálním kurzem 763,89 milionu Kč). Původní cenový odhad tak vzrostl téměř o 5 milionů USD, tedy o 105 milionů korun.

Důvod, proč byl o rubín takový zájem, popsal dražebník společnosti Sotheby’s, pan Quig Bruning: ,,Vezmu-li to stručně, jedná se o vůbec největší drahokam, který se kdy ve své kvalitě dostal na trh. Pokud však půjdu do detailu, je to doslova unikátní přírodní poklad. Rubíny se nikdy nepohybují v takových velikostech. Dokonce nálezy, jejichž hmotnost přesahuje pět karátů, jsou nesmírně vzácné. Pětapadesát karátů je tedy objev, který se podaří jen jednou za život. A to obzvláště ten, jež je neuvěřitelně bohaté rudé barvy a výjimečné čistoty. Takový tu dosud nikdy nebyl.”

Surové rubíny na dlani

(Zdroj: Sotheby’s)

Hvězda fury je o polovinu větší než předchozí rekordman

O pomyslný titul nejdražšího rubínu přišel drahokam s názvem Sunrise Ruby, který se v roce 2015 podařilo vydražit za částku 30.3 milionu USD (dnešních 665 milionů korun). S hmotností 25.59ct si však drží své prvenství v rekordní ceně za jeden karát 1,184 milionu USD, která v přepočtu odpovídá částce téměř 26 milionů korun. Rubín východu slunce, jak by bylo možné jeho název přeložit, pochází z velmi proslulé Myanmarské oblasti, odkud je možné znát většinu rubínů nadstandardní kvality, a o to víc je nově nejdražší rubín Estrela de Fura výjimečný, protože se jej podařilo nalézt v africkém Mosambiku.

zkoumání Estrela de Fura

(Zdroj: Sotheby’s)

,,Když jsem jej poprvé uchopil, zmohl se pouze na výraz: ,WAU‘. Pracuji v tomto odvětví již 14 let, během kterých jsem vytěžil jedny z nejlepších rubínů na světě, a teď, když jsem měl možnost držet něco takového, moje ruka se doslova třásla. Napadlo mě:, Je to, co vidím, vůbec reálné?‘. Každý drahokam má svůj příběh, a tenhle k vám vysloveně promlouvá.” Popisuje své první dojmy zakladatel těžařské společnosti Fura Gems, která původně 101ct těžký surový rubín nalezla.

Kvalitu potvrdily hned dvě laboratoře

Rubín Estrela de Fura dostaly k posudku dvě špičkové gemologické laboratoře v oblasti drahým kamenů, a to newyorská Gubelin Gem Lab se švýcarským gemologickým institutem (SSEF). Obě dvě společnosti se shodly na místě jeho vzniku, ale také na ryze přírodním původu jeho odstínů. Převážná část rubínů je totiž dodatečně tepelně upravena k posílení jejich odstínu. Neupravené drahokamy jsou tak o to vzácnější. Velikost a kvalita tohoto rubínu je dle slov odborníků jen “těžko představitelná”.

Certifikované rubíny výjimečné kvality naleznete také v naší skladové nabídce: Nabídka rubínů v orientaci v jejich kvalitě Vám samozřejmě rádi pomůžeme.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?