Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

REKORDNÍ DRAŽBA MODRÉHO DIAMANTU


Modrý diamant spoluvlastnění těžařskou společností De Beers daleko předčil původní odhady na jeho prodej. Částka, za kterou byl v ojedinělé dražbě aukční síně Sotheby’s v Hong Kongu vydražen, přesáhla neuvěřitelných 57.5 milionu dolarů.

Parametrově dokonalý diamant stupňovitého brusu o hmotnosti 15.10ct, barvy Fancy Vivid Blue a nejlepší možné čistoty IF nesoucí název De Beers Cullinan Blue, byl ve své kategorii vůbec největší modrým diamantem, který se doposud v aukci objevil. Sotheby‘s uvedla, že drahokam byl prodán anonymnímu kupci po „dlouhém“ osmiminutovém souboji, ve kterém se nakonec předhazovali 4 koneční zájemci.

Dosažená hodnota dorovnala zatím nejvyšší prodej modrého diamantu a zároveň tím drahokam řadí na 3. pozici nejcennějších barevných diamantů prodaných v aukci. Původní odhady síně Sotheby’s se přitom pohybovaly kolem částky 48 milionů dolarů.

Modrý diamant De Beers Cullinan Blue

Pati Wongová, předsedkyně Sotheby’s pro asijský trh uvedla: “Diamant De Beers Cullinan Blue mě uchvátil od první chvíle, kdy jsem jej spatřila. Jedná se skutečně o generačně jedinečný drahokam s velmi živou modrou barvou a doslova nádherným brusem. Ve zkratce. Diamant takových parametrů jsem za svou 31 letou kariéru ještě neviděla.“

Těžařská společnost Petra Diamond objevila původně 39.35ct modrý diamant v dubnu roku 2021 v jihoafrickém dole Cullinan. V červenci téhož roku jej společně zakoupily společnosti De Beers a Diacore za 40,2 milionu dolarů a předaly k finálnímu broušení, čímž diamant přišel o neuvěřitelných 24.25ct. Tedy o více jak 60 % své původní hmotnosti.


Zaujalo Vás téma barevných diamantů? Naleznete je i v naší nabídce.


Do dnešního dne se do aukce dostalo pouze pět modrých diamantů vážících více než 10ct a žádný z nich nepřesáhl hmotnost 15 ct. Díky tomu se jednalo o skutečně velmi sledovanou událost. Ovšem i ostatní aukce modrých diamantů stojí za zmínku. Sotheby’s v Ženevě prodalo v roce 2015 12.03ct modrý diamant barvy Fancy Vivid Blue, brusu cushion s názvem Moon of Josephine za 48.5 milionu amerických dolarů. Rok poté se jim pak podařilo prodat 14.62ct modrý diamant Oppenheimer Blue barvy stupně Fancy Vivid Blue a čistoty stupně VVS1 dokonce za 57,5 milionu dolarů.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?