Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

RIO TINTO KONČÍ S TĚŽBOU V PROSLULÉM DOLE


Od doby, kdy jsme naše klienty v článku “Investiční tip pro rok 2019” poprvé upozornili na informace o avizovaném uzavření dolu Argyle a s tím spojeným očekáváním, uběhlo již dva a půl roku, a za tuto dobu se toho ve světě barevných diamantů stalo opravdu hodně.

Nejen, že média rozšířila povědomí o australských růžových diamantech mezi širokou veřejnost a dražby trhaly nové rekordy. Světová nabídka také výrazně pocítila zvýšený zájem o barevné diamanty nejen ze strany sběratelů a obchodníků. Obecně tak lze říci, že jsme byli svědky nového trendu, který v těchto dnech vstoupí do své další části – nadnárodní těžařská společnost Rio Tinto vytěžila toto úterý 3. listopadu 2020 v australském dole Argyle úplně poslední diamanty, což definitivně znamená konec úžasné éry jednoho z nejznámějších diamantových dolů.

Australský důl Argyle

“Do konce prosince budou ještě těžaři v sousedním zpracovatelském závodě prosévat natěženou rudu a nakonec proběhne poslední prodej surových čirých diamantů.”, prohlásil toto pondělí mluvčí společnosti.

Naleziště největšího počtu surových diamantů

Těžařská společnost Rio Tinto poprvé zahájila svoji činnost v dole Argyle již roku 1983, od té doby se stala největším světovým producentem diamantů, co se týče celkového objemu.

Za dobu své životnosti bylo v dole vytěženo přes 865 milionů karátů surových diamantů. Dle společnosti ale tento důl nejvíce proslavily nálezy barevných diamantů, přičemž nalezené růžové a červené diamanty tvořily více jak 90 % celosvětové produkce.

Mezi další unikáty z dolu Argyle patří diamanty barvy „Blue Violet“, které jsou celosvětově nesmírně ceněny. Jejich vysoká hodnota je dána velmi omezeným počtem vytěžených kůsů, ale také faktem, že jejich odstín vznikl kvůli přítomnosti stopovému prvku vodíku, jež ve struktuře diamantů z jiných koutů světa nebyl nikdy nalezen

Barevné diamanty z dolu Argyle

Vzhledem k složitému procesu zpracování růžových diamantů, které vyžadují nadstandardní péči oproti čirým diamantům, bude Rio Tinto uvolňovat své zásoby ještě v následujícím roce 2021. Tento rok pak bude zakončen úplně poslední exkluzivní dražbou barevných diamantů zvanou Argyle Pink Diamond Tender.

Po úplném dokončení produkce v dole Argyle, bude společnost Rio Tinto pracovat na jeho vyřazení z provozu, demontáži těžařských zařízení a rekultivaci zasažené krajiny. Tyto práce by měly trvat přibližně následujících 5 let.

Australský důl Argyle

Vlastnit diamanty z dolu Argyle můžete i Vy

Chcete využít současné situace a vlastnit barevný diamant vytěžený v tomto proslulém dole? Pak máte jedinečnou a možná i jednu z posledních příležitostí, kdy do nich investovat.

Vstupte do naší nabídky diamantů z dolu Argyle: Ruzovediamanty.czpři jejich výběru Vám budeme vždy plně k dispozici.

Mezi nejnovější růžové diamanty v naší nabídce patří:

Růžový diamant 0.15ct 3PP (Fancy Vivid Purplish Pink)/I1 s ARGYLE certifikátem

Růžový diamant z dolu Argyle ve tvaru radiant

Diamant o hmotnosti 0.15ct, který byl precizně zpracován do tvaru Radiant. Nejen, že upoutá pozornost svým vzácným sytým purpurovorůžovým odstínem ohodnoceným společností Argyle jako 3PP, tedy třetím nejvyšším stupněm odstínu Purplish Pink.

Růžový odstín stupně 3PP

Mimo své barvy překvapí také cenou, která je vzhledem k parametrům naprosto bezkonkurenční.

DETAIL RŮŽOVÉHO DIAMANTU

Růžový diamant 0.60ct 8PR (Fancy Light Pink)/SI1 s ARGYLE certifikátem

Růžový kulatý briliant z dolu Argyle

Překrásný růžový briliant spadající do kategorie diamantů v rozmezí hmotnosti 0.60ct až 0.89ct, která tvoří pouhých 0.2 % z celkového počtu zpracovaných růžových diamantů z dolu Argyle.

Poměr zpracovaných růžových diamantů

Diamant dále upoutá svou krásnou růžovou barvou a oku dokonalou čistotou.

DETAIL RŮŽOVÉHO DIAMANTU

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?