Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

INVESTIČNÍ TIP PRO ROK 2019


Navzdory tomu, že některé doly zaujímají výjimečnou pozici v diamantovém průmyslu a také na investičním trhu, všechny nakonec dosáhnou bodu „vyhoření“. Bohužel ani jeden z nejvýznamnějších diamantových dolů Argyle v Austrálii není výjimkou. Očekává se, že jeho zdroje budou v blízké době z velké části vyčerpány. Toto tvrzení v posledních letech pravidelně potvrzuje provozovatel dolu společnost Rio Tinto a avizuje pravděpodobné ukončení těžby v letech 2020 – 2021.

Proč je diamantový důl Argyle tak významný?

Důl Argyle se nachází ve významné oblasti Kimberly na západě Austrálie a zahájení těžebních operací je datováno do prosince roku 1985. První nálezy nebyly nikterak uspokojivé a jejich hodnota při srovnávání byla dokonce pod celosvětovým průměrem. Postupem času ale výrazně rostl objem vytěžených diamantů, který obsahoval i takové drahé kameny, které doslova přepisovaly historii gemologie.

Australský diamantový důl Argyle

Důl Argyle se postupně stal čtvrtým největším světovým producentem diamantů a dodnes do celkového objemu přispívá podstatnou částí přírodně zbarvených diamantů.

Zůstane po uzavření dolu díra na trhu?

V posledních letech vznikly spekulace o tom, jak vůbec ovlivní uzavření dolu diamantový průmysl jako celek.

Do dnešního dne totiž neexistují žádné důkazy o tom, že by bylo nalezeno nové diamantové ložisko, které by mohlo potencionálně zaplnit mezeru na trhu, která vznikne po uzavření dolu Argyle. Průzkum nových diamantových dolů je navíc velmi časově, ale zejména i finančně nákladný proces.

Dokonce i v případě, že by se v blízké době podařilo najít nový potencionální diamantový důl, vzorky jeho kimberlitu by musely být natolik kvalitní, aby potenciální těžba diamantů byla rentabilní.

Důležitý je také fakt, že je zkoumán jen „nepatrný“ vzorek kimberlitové horniny, a proto není zaručeno, že konečná výtěžnost bude plnit prvotní očekávání. Dlouhé časové období, potřebné pro zahájení nové těžby je pak velmi náchylné na faktory jako jsou globální finanční stabilita a fluktuace trhu, které mají potom silný vliv na důlní ekonomiku, čímž vzniká pro těžební společnosti velká nejistota.

Surový růžový diamant z dolu Argyle

Výše uvedené skutečnosti pak mohou vysvětlovat současný stav, kdy významné těžařské společnosti výrazně omezily průzkum nových nalezišť, což opět ubírá pohled na současné aktivní doly. Ve světě existují i další doly, které produkují barevné diamanty, nicméně žádný z těchto dolů nemůže konkurovat diamantům z Argyle v jejich odstínech. Obzvláště pak věhlasnému růžovému odstínu „bubble gum“ (žvýkačka) a velmi vzácným modrým a fialovým odstínům s příměsí vodíku.

Může nějaký důl nahradit pravidelnou roční nabídku „Argyle Tender“?

Pokud jde o nabídky, nastává asi nejdůležitější otázka, co se stane až přestane existovat i prestižní roční nabídka barevných diamantů „Argyle Tender“. S největší pravděpodobností tato situace značně ovlivní investiční trh. „Argyle Tender“ je reálně základem diamantového investičního trhu a každoročně přináší některé z nejkrásnějších a nejcennějších drahých kamenů, které má diamantový průmysl vůbec k dispozici.

Na letošní aukci bylo přes 60 kusů růžových, fialových a modrých barevných diamantů, jejichž celková váha činila 51.48ct. Při dražbě vzniklo dokonce několik nových rekordů, ovšem v zájmu zachování anonymity kupců a konečných cen nejsou výsledky dražby nikdy zveřejněny.

Více o dražbách růžových diamantů v roce 2018 naleznete v článku: Růžový diamant Pink Legacy byl vydražen

Modré a fialové diamanty

V roce 2017 přinesl tender plno překvapení. O to největší se postaraly modré a fialové diamanty s obsahem vodíku, jejichž je důl Argyle jediným producentem. Z toho důvodu se jedná o jednu z nejvzácnějších barev diamantů na světě. Z každých 25 milionů karátů surových diamantů z dolu Argyle se vyprodukuje pouze jeden broušený modrý diamant nebo diamant fialové barvy.

Fialový diamant z dolu Argyle odstínu Fancy Gray Violet

Fialové a modré diamanty se v řádu jednotek kusů ročně vytěží i v jiných diamantových dolech, ale na rozdíl od diamantů z dolu Argyle neobsahují příměs vodíku. Jejich cena ale i tak stoupá do astronomických hodnot.

Mediálně známá byla také dražba v roce 2016, kdy hlavním předmětem celé aukce „Argyle Tender 2016“ byl extrémně vzácný fialový diamant „The Argyle Violet“ o hmotnosti 2.83ct, jehož cena cena za karát stanovila nový rekord za posledních 32 let k datu aukce. Důl Argyle pak do momentu dražby, za celou svou historii, vyprodukoval pouze celkem 12ct diamantů barvy Violet (2.40gramu).

Usnesení před uzavřením dolu

Pokud v roce 2020 proběhne vše tak, jak bylo oznámeno a Rio Tinto ukončí provoz dolu, nacházíme se právě v ideální době pro investici do diamantů z dolu Argyle. Zbývá již jen krátká doba, než tento důl zastaví těžbu a již teď nesmírně vzácné diamanty budou ještě vzácnější. Navíc nové růžové diamanty pak prakticky nebudou téměř vůbec k dostání a rozhodně není těžké pochopit dopad, který má rarita na hodnotu těchto unikátů.

Vzhledem k výraznému poklesu nabídky vůči poptávce, která se v posledních deseti letech exponenciálně zvyšuje, lze očekávat intenzivní eskalaci hodnoty u růžových, modrých a fialových diamantů. Toto tvrzení můžeme podpořit i skutečností, že nabídkové ceny zaznamenaly v posledních letech u růžových diamantů až 400% nárůst a lepší okamžik pro zahájení investování do barevných diamantů již pravděpodobně nebude.

Společnost VVDiamonds je připravena svým klientům nabídnout certifikované diamanty z dolu Argyle.

Rádi Vám rovněž doporučíme a odprezentujeme vhodný investiční kus odpovídající Vašemu rozpočtu. V případě zájmu o nabídku či konzultaci nás prosím kontaktujte na email: [email protected]  nebo na tel. +421 721 639 954