Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

TENDER DIAMANTŮ Z AUSTRALSKÉHO DOLU


Investoři a obchodníci z celého světa se tento týden na chvíli zastavili, aby si s velkým zájmem prohlédli velmi očekávanou zprávu společnosti Rio Tinto, která v jejím obsahu představila svou letošní kolekci vzácných barevných diamantů, vytěžených v australském dole Argyle. Tender, kterého se koncem roku budou moci zúčastnit jen pečlivě vybraní obchodní partneři, ponese název “One Lifetime, One Encounter” a již teď se dá mluvit o obrovské pozornosti, kterou toto oznámení vyvolalo.

růžový diamant z dolu Argyle

Úroveň zájmu ze strany veřejnosti je bezpochyby velmi působivá. Nicméně vzhledem k avizovanému uzavření diamantového dolu Argyle, ve kterém bude těžba ukončena ještě do konce letošního roku, není nikterak překvapující.

Mnoho zasvěcených obchodníků a specialistů z diamantového průmyslu totiž spekuluje o tom, že se jedná o předposlední každoroční dražbu, což je jeden z faktorů pro tak obrovský zájem (nejen z řad odborníků), který tyto růžové diamanty v posledních měsících vyvolávají.

Představení mimořádné dražby diamantů z dolu Argyle

Letošní prestižní aukce bude sestavena z celkem 62 barevných diamantů, které dohromady váží přesně 57.23 karátu. Název samotné akce “One Lifetime, One Encounter” pak souvisí s očekávaným uzavřením diamantového dolu Argyle, ve kterém bude ukončena těžba souvisle trvající téměř čtyři desetiletí.

Jako každý rok, i letos obsahuje nabídka vyjímečné “Hero” barevné diamanty, které svou kvalitou a krásou vyčnívají nad ostatními. Tím nejzajímavějším je pak purpurově růžový diamant s hmotností 2.24 karátu, který je pojmenován Eternity. S touto váhou se jedná o největší “Fancy Vivid” diamant kulatého briliantového brusu, který kdy byl v rámci každoročních tendrů společnosti Rio Tinto nabízen.

Celkově je letošní nabídka tvořena šesti diamanty “hrdinů”, jejichž názvy a parametry naleznete níže.

Položka 1: Diamant z dolu Argyle Eternity™, 2.24ct, tvar Round Brilliant, odstín Fancy Vivid Purplish Pink.

Položka 2: Diamant z dolu Argyle Ethereal™, 2.45ct, tvar Square Radiant, odstín Fancy Intense Purple-Pink.

Položka 3: Diamant z dolu Argyle Sakura™, 1.84ct, tvar Pear, odstín Fancy Vivid Purplish Pink.

Položka 4: Diamant z dolu Argyle Emrys™, 0.43ct, tvar Princess, odstín Fancy Deep Grayish Violetish Blue.

Položka 5: Diamant z dolu Argyle Skylar™, 0.33ct, tvar Heart, odstín Fancy Dark Gray-Violet.

Položka 6: Diamant z dolu Argyle Infinité™, 0.70ct, tvar Oval, odstín Fancy Dark Violet-Gray.

Jak můžete vidět, každý z těchto výjimečných diamantů nese své individuální jméno, které ho již navždy bude spojovat s jedním z nejdůležitějších míst těžby diamantů v historii.

Součástí dražby ale budou i další velmi cenné drahokamy, a to např. diamanty z kolekce „The Petite Suites“, kterou tvoří 12 vzácných růžových, červených, modrých a fialových diamantů z dolu Argyle o celkové hmotnosti 13.90 karátů. Jen tato samotná kolekce byla skládána dohromady po dobu pěti let, aby mohla být uvedena na trh v letošním roce.

Není překvapením, že o aukci roku 2020, je extrémní zájem z řad investorů, přičemž Patrick Coppens, generální ředitel pro prodej a marketing z diamantové sekce společnosti Rio Tinto, poznamenal: „Příběh australského dolu Argyle a jeho barevných diamantů nepřestává udivovat již od prvních pozoruhodných objevů v roce 1979. I letos mají účastníci aukce možnost získat doslova poklady vydané naší přírodou, které nejen, že hrají neskutečnou energií barev, ale představují složitá umělecká díla, jež jsou a budou vyhledávána sběrateli a znalci po celém světě.”

Jeho názory potvrdil i Arnaud Soirat, výkonný ředitel společnosti Rio Tinto pro měď a diamanty, který dodal: „V minulosti jsme viděli a stále vidíme silnou poptávku po těchto vysoce vzácných diamantech, která spolu s extrémně omezenou globální nabídkou podporuje významné zhodnocení jejich hodnoty”.

FCRF 2020 cenový index růžových diamantů

Klíčem zhodnocení, na které Soirat odkazuje, je bezpochyby skutečnost, že diamantový důl Argyle produkuje více než 90% světových růžových diamantů, přičemž tento zdroj se má na vždy zastavit již za několik měsíců.

Mnozí investoři jsou si této situace dobře vědomi, a tak dělají vše proto, aby získali velmi cenné růžové diamanty z dolu Argyle, neboť nedostatek nabídky spolu s rostoucí poptávkou velmi pravděpodobně způsobí silný nárůst jejich hodnoty.

Tento trend již velmi výrazně pociťují také obchodníci, kteří musí stále častěji vyvíjet větší úsilí, aby do své nabídky získali kvalitní kusy. Přesto se nám v posledních dnech podařilo zajistit nové diamanty z dolu Argyle, které v nejbližších dnech zařadíme mezi naše skladové barevné diamanty.

Nové barevné diamanty z dolu Argyle

Ukázka nových diamantů z dolu Argyle, které brzy budou součástí naší skladové nabídky.

Máte zájem o australské barevné diamanty?

Pokud se chcete dozvědět více o naší nabídce nebo o investování do růžových diamantů obecně, neváhejte nás kontaktovat.

Jsme připraveni Vám veškeré aspekty této investice důkladně vysvětlit a sestavit Vám nabídku zcela odpovídající Vašim potřebám. Základní informace ale i naší skladovou nabídku těchto jedinečných kusů naleznete na našem specializovaném webu Ruzovediamanty.cz.

Neváhejte se na nás obrátit elektronicky na emailu [email protected] nebo na telefonu +420 721 639 954.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?