Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

USA ZAKÁZALA DOVOZ RUSKÝCH DIAMANTŮ


Americký prezident Joe Biden vydal výkonný příkaz, který zakazuje dovoz „neprůmyslových“ diamantů pocházející z Ruska. Jedná se o další tvrdé opatření, které může zásadně ovlivnit dění na diamantovém trhu.

Vedení Bílého domu vydalo v pátek 11.3.2022 nová opatření, která reagují na pokračující válečný konflikt vyvolaný Ruskem na Ukrajině. Jedná se o další kroky navazující na dřívější americké sankce, jež zakazovaly americkým společnostem uzavírat dluhové a kapitálové transakce mezi ruskou polostátní skupinou Alrosa, ale i jejím generálním ředitelem Sergejem Ivanovem. Původní rozhodnutí nepředstavovalo významné omezení zasílání ruského zboží do Ameriky, což se právě od nově schválených sankcí očekává.

Toto rozhodnutí se opět dotkne ruské těžařské společnosti Alrosa, která co do objemu, dodává až 30 % celosvětové produkce surových diamantů. Sankce se také týkají obecné skupiny „luxusního zboží“, které se nyní do Ruska nesmí z USA dodávat.

Logo společnosti Alrosa

Pozastavení interakcí s ruským těžařským gigantem oznámily také další společnosti z oboru, mezi kterými byli i samotní smluvní klienti společnosti Alrosa. Americký gemologický institut (GIA) přestal přijímat přímé dodávky diamantů z Ruska pro svou službu „Diamond Origin Report“, a také prozatím ukončil hodnocení diamantů podaných přímo sankciovanými subjekty.

Alrosa se zatím k výše uvedeným okolnostem nevyjádřila a mezitím odložila zveřejňování svých měsíčních prodejních dat až do odvolání.

Rána pro diamantový průmysl

Ruské diamanty tvoří velmi podstatnou část dodávek do zpracovatelského sektoru, tedy společnostem zabývající se broušením surových diamantů. Celý diamantový průmysl tak po globálním poklesu těžební produkce a celosvětové pandemii onemocnění COVID-19, čeká další složitá zkouška v podobě komplikované geopolitické situace a reakcí na ní.

Surový diamant Alrosa a briliantový brus

Výše zmíněné faktory výrazně ovlivňují spotřebitelské chování zákazníků, kteří vyhledávají účinná řešení, jak uchránit své volné finance před inflací, případně jak své „bohatství“ koncentrovat do co nejvíce transportovatelné podoby. Trh je tak zatížen doslova ze všech stran a obchodníci s diamanty nejsou schopni utišit výrazně navýšenou poptávku. V důsledku toho jsou nejžádanější kategorie přírodních diamantů prakticky nedostupné a jejich hodnota silně narůstá.

Hodnoty RapNet Diamond Index k datu 14.3.2022:

ZhodnoceníMěsíční (14.2.2022-14.3.2022) Roční (14.3.2021-14.3.2022)
0.30ct+ 3.88 %+ 7.36 %
0.50ct+ 5.21 %+ 15.04 %
1.00ct+ 6.39 %+ 35.80 %
3.00ct+ 3.76 %+ 36.89 %

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?