Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

V BOTSWANSKÉM DOLE BYL NALEZEN SEDMÝ NEJVĚTŠÍ DIAMANT


Africké země jsou často skloňovány s těmi nejvýznamnějšími nálezy drahých kamenů v naší historii. Botswanu dokonce „diamantové šílenství“ katapultovalo mezi země s největším růstem HDP (hrubý domácí produkt) a teď se může znovu pyšnit novým ojedinělým objevem.

Velmi významný nález má na svědomí kanadská těžařská společnost Lucara Diamond, která prostřednictvím tiskové zprávy oznámila začátkem měsíce srpna, že se jí podařilo vytěžit dokonce pátý největší čirý diamant, který kdy spatřil světlo světa.

Lucara diamant

Tento přírodní poklad mezi surovými drahokamy má hmotnost přes 1000 karátů a jeho rozměry jsou 822mm x 428mm x 342mm. Málokterá dámská dlaň by jej tak dokázala zcela zakrýt. Jeho úctyhodné rozměry lze porovnat i na přiložené fotografii z jeho představení těžařskou společností.

Různě barevných diamantů obdobné velikosti se v našich dějinách podařilo nalézt jen sedm, kdy dokonce pět kusů z těchto “obrů” pochází ze stejného dolu Karowe Diamond Mine, situovaném v severovýchodní části Botswany.

Experty zaujala nejen jeho hmotnost

Diamant spadá svou kvalitou do kategorie IIA, tedy skupiny čirých (bílých) diamantů v nichž nebylo potvrzeno žádné stopové množství boru nebo dusíku. Objevený drahokam se tak řadí do nejvyhledávanější skupiny diamantů, která zastupuje pouhé jedno až dvě procenta na diamantovém trhu.

Nejmodernější způsob těžby

Kanadská těžařská společnost využívá ke své těžbě nejmodernější metodu XRT, během které se těžená hornina nejdříve snímá technologií podobné rentgenovému záření. Za využití snímání atomové hustoty je možné odhalit diamanty přesahující hmotnost 100ct dřív, než se k nim dostane těžká technika. Těžaři pak mohou k extrakci objeveného diamantu přistoupit náročnější, avšak šetrnější metodou, čímž je výrazně nižší riziko porušení surového diamantu.

Experti v oboru předpokládají, že pokud by podobné metody těžby byly objeveny dříve, měli bychom v historii víc takových unikátních objevů, které byly nešetrným přístupem k těžbě roztříštěny na menší fragmenty.


  • zarovka

    Největší čirý diamant, který byl doposud nalezen je stále Cullinan Diamond, který byl objeven před více jak 100 lety v Jižní Africe. O jeho zajímavém příběhu se můžete dozvědět zde: Největší diamant na světě


Botswanská ekonomika a diamanty

Diamantová ložiska byla v této africké zemi poprvé nalezena v padesátých letech minulého století. Díky tomu se Botswana stala mezi 60. a 80. lety vůbec nejrychleji rostoucí ekonomikou světa a úspěšná je v tomto sektoru dodnes. Z celého afrického kontinentu má v přepočtu na obyvatele stále nejvyšší růst HDP a právě díky fungujícímu diamantovému průmyslu má každé dítě v tomto vnitrozemském státě Afriky garantováno vzdělání až do středoškolské úrovně zcela zdarma.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?