Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

DIAMANTOVÉ BRUSY PRO ROK 2023


Trend je obecný pojem, který je znalý napříč mnoha obchodními obory a v diamantovém či šperkařském průmyslu tomu není jinak. Na rozdíl od předchozích staletí umožňují moderní technologie přetvořit nejtvrdší známý nerost do téměř jakéhokoliv tvaru. Setkat se tak dnes můžeme s mnoha brusy.

Přesto, že variací diamantových brusů je dnes nepřeberně, mezi nejoblíbenější se stále řadí deset tradičních tvarů, které jsou prověřeny mnoho let: Kulatý briliant, Princess, Cushion, Asscher, Pear, Marquise, Emerald, Radiant, Oval a Heart. Z nichž jsme pro Vás sestavili výběr pěti nejžádanějších diamantových brusů pro letošní rok.

Kulatý briliant

Kulatý briliant zaujímá stále pomyslné první místo v celosvětovém žebříčku. Dle informací Americké gemologické laboratoře (GIA) si jej vybírá 60 % koncových zákazníků, kteří vybírají diamant pro svůj šperk. Jedná se ovšem o celosvětový průměr. V České republice je dominance kulatých briliantů ještě mnohem výraznější, a to okolo hodnoty 95 %.

Původ kulatého briliantu sahá do počátku 20. století, kdy byly zveřejněny první modifikace kulatě broušených diamantů. Nejvíce se nakonec ujal model brusiče Marcela Tolkowského, který se stále využívá pro zpracování surových diamantů, i když od jeho objevení uplynulo již více než 100 let.

Více se o vzniku briliantu dozvíte na stránce: Diamant, jak jej známe dnes

Kulatý briliantový brus je také, vzhledem k množství ztraceného surového materiálu při jeho broušení, vůbec nejcennějším ze všech tvarů. Odhaduje se, že na získání jednokarátového vybroušeného diamantu musí být přesunuto a prozkoumáno až 250 tun “úrodné” zeminy.

diamant kulatého briliantového brusu

Banner - Rozdíl mezi diamantem a briliantem

Cushion

Tento brus existuje již téměř 200 let, kdy byl označován jako “Old mine cut”. Jedná se o kombinaci čtvercového brusu se zakulacenými rohy. Většina diamantů vybroušených do brusu Cushion připomíná “polštář”, odtud tedy i pochází jeho název, který v anglickém překladu nese význam tohoto slova. Díky vlivu a dosahu sociálních sítí se tento brus dostal do povědomí mnoha budoucích nevěst, které touží po kombinaci jednoho z původních diamantových brusů s novými brusičskými technikami, jež dodávají moderním polštářkům výrazně dokonalejší lesk.

Diamanty tvaru cushion se více než u jiných brusů od sebe často velmi liší. V závislosti na jeho poměru se některé mohou zdát více čtvercové nebo naopak protáhlé. Zákazník by se tak neměl spoléhat na označení brusu “Cushion”, ale také by se měl zaměřit na samotné rozměry vybroušeného diamantu, aby získal takový drahokam, který bude odpovídat přesně jeho představě.

diamant brusu cushion

Ovál

Oválný diamantový brus existuje již od 14. století a díky zdokonalení členem “Jewelers International Hall of Fame” panem Lazare Kaplanem, nabízí v současnosti téměř stejně dokonalý třpyt, jako diamanty kulatého briliantového brusu.

Jedním z hlavních důvodů, proč je popularita diamantů tvaru ovál stále na vzestupu, je fakt, že průměrný jednokarátový oválný diamant vypadá opticky zhruba o 10 % větší než průměrný jednokarátový diamant kulatého brusu. Jak je to možné? Oválné diamanty nejsou náročné na svou výšku, a tak se může více materiálu promítnout do jeho délky, kterou intuitivně většina lidí preferuje vůči šířce.

Zákazníky s konkrétním rozpočtem také potěší skutečnost, že oválné diamantové brusy jsou cenově dostupnější než kulaté brilianty. Snadněji tak při sestavování šperku pro zakázkovou výrobu dosáhnou na diamant se svou vysněnou hranicí hmotnosti.

diamant oválného briliantového brusu

Pear

Diamanty broušené do tvaru kapky, tedy tradičního “hruškovitého” brusu, jsou známé od roku 1400, kdy byl brusičem Lodewyke van Berquem vynalezen nový brusný kotouč, který umožňoval pokročilé techniky leštění. Díky tomuto pokroku se z krásy kapkovitých brusů často těší zákazníci i v jednadvacátém století. Typ brusu Pear je velmi specifický a svým tvarem se nepodobá žádnému jinému. Kombinuje ovšem jejich důležité vlastnosti.

Pear má podobnou strukturu fazetování jako kulatý briliant, která v něm zachovává kýžený oheň a lesk. Obdobně jako u oválu pak může diamant brusu Pear vypadat větší než jiné broušené diamanty o stejné hmotnosti. Zároveň se jedná o podlouhlý tvar, a tak jeho nositelky ocení fakt, že nošení formou prstenu opticky prodlouží a zeštíhlí jejich prsty.

Výhodou může být také variace jeho nošení, kdy hrot diamantu může v případě prstenu směřovat k jeho majiteli nebo naopak.

diamant hruškovitého brusu

Heart

Žádný jiný drahokam neřekne lépe “Miluji Tě” než diamant vybroušený do tvaru srdce. Jako symbol lásky, vášně a závazku se tak jedná o brus velmi oblíbený pro šperky určené k výročí společného soužití nebo manželského svazku. Skvělou alternativou pak může být tradičně i pro zásnubní prsteny.

Velkým problémem je fakt, že diamanty tvaru srdce jsou jedním z nejnáročnějších tvarů na nákup samotný. Ptáte se, proč tomu tak je? Na rozdíl od kulatých briliantových tvarů, u nichž se můžeme spolehnout na hodnocení brusu uvedeném v certifikátu vystaveným mezinárodní gemologickou laboratoří, u srdcových tvarů nezaručuje maximální hodnocení brusu jeho dokonalý vzhled. Srdce nemusí splňovat přesně zažitou představu jeho tvaru. Proto diamanty brusu Heart vybíráme do naší nabídky pouze na základě podrobného vizuálního zkoumání a zákazníci by tak měli volit stejný postup, aby s jeho tvarem byli vždy spokojeni.

Ukázka brusů heart

diamant brusu heart
heart brusu
heart brusu
heart brusu

Přesto, že se výše uvedené tvary řadí mezi velmi oblíbené, nejsou jediné, které by tradičně zdobily diamantové šperky. Naše nabídka obsahuje i další dostupné tvary, které mohou být přesně tou správnou volbou pro Vás. V případě, že byste uvítali pomoc při jejich výběru, neváhejte se na nás obrátit některou z námi nabízených forem (telefon, e-mail, chat). Rádi se Vám i Vašemu výběru budeme věnovat.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?