Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

ROZDÍL MEZI DIAMANTEM A BRILIANTEM


Otázka „jaký je rozdíl mezi diamantem a briliantem“ trápí při výběru jedinečného šperku mnoho zákazníků. Lidé běžně hledají šperk s diamantem, ovšem v nabídkách obchodníků naleznou šperky osazené brilianty. Jaký je v nich tedy rozdíl? To Vám rádi vysvětlíme.

Co je diamant?

Slovo diamant se využívá pro označení nejtvrdšího přírodního minerálu, který zatím lidstvo zná. Jde tedy o krystalickou formu uhlíku, jejíž vznik není už tak zcela jednoznačný.

Tradiční teorie hovoří o vzniku diamantů ve svrchním zemském plášti za pomoci extrémního tlaku a teplot. Diamanty byly ovšem nalezeny i ve vychladlých hvězdách, nebo v granulitech, kde k jejich vzniku stačily podstatně nižší teploty než při vzniku ve svrchním zemském plášti.

surový diamant a zpracovaný briliant

V současnosti se diamanty těží hned na několika místech naší planety. Nejvýnosnější ložiska můžeme nalézt v Austrálii, Botswaně, Jihoafrické republice nebo v Rusku.

Díky unikátním vlastnostem se využívají v celé řadě oborů. Tím nejvýznamnějším je bezesporu šperkařství. Zde se diamanty upravují za pomoci speciálních výbrusů, kdy nejznámějším je právě briliant.

Briliant

Otcem dokonalého briliantového brusu je Marcel Tolkowski, který v roce 1917 spočítal ideální sklon úhlů faset. Tím dokázal, že se světlo procházející diamantem láme tím nejlepším způsobem v celém spektru barev a díky tomu tak mohou briliantové šperky dokonale zářit.

Cesta vzniku briliantu byla ovšem zahájena o mnoho let dříve a celý tento příběh dohledáte v následujícím článku: Briliant

diamantový lesk

Briliantový výbrus je v současnosti nejčastěji používaným tvarem diamantu, který je poté využíván například k osazování do prstenů a dalších šperků.

Za zmínku stojí, že briliantový brus mohou šperkaři využívat i u jiných drahých kamenů. Tyto kameny by ovšem měly nést pouze označení „s briliantovým brusem“, protože za pravý briliant považujeme pouze kulaté diamanty (round brilliant).

pravý briliant

Zajímají Vás další fakta o diamantech? Pak navštivte naši stránku věnovanou těmto drahokamům.