Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

DOBŘE KOUPENÝ DIAMANT NEMÁ S LIKVIDITOU PROBLÉM


Může se zdát, že hlavním problémem investování do diamantů je jejich následný prodej. Tato mystifikace je navíc podložena, četným množstvím článků, které jsou nezřídka kdy napsány portály nabízející jinou formu investice.

V následujícím článku Vám zcela jednoduše a jasně vysvětlíme, proč tomu tak není a jaké formy likvidity VVDiamonds nabízí. Na úvod je dobré zrekapitulovat, za jakých podmínek a s jakým očekáváním je vhodné uložit finanční prostředky právě do diamantů.

cena diamantů

Investice do diamantů by měla být plánovaná

Investice do diamantů je dlouhodobá a její smysluplný minimální investiční horizont činí nejméně 5 let. VVDiamonds svým zákazníkům doporučuje plánovanou držbu diamantů po dobu 10 let a více. Finanční prostředky na nákup investičního diamantu by měly být volné a měly byt být jistotou, kterou bude nutné urgentně zpeněžit pouze v nepředpokládaných událostech. Investor by měl na diamantu ocenit zejména vysokou koncentraci bohatství, neevidovatelnost investice a stabilní mírný nárůst ceny.

V momentu, kdy se investor rozhodne diamant zpeněžit, bude zcela jistě vycházet z pořizovací ceny, požadovaného zhodnocení investice a aktuální ceny diamantů. Aby diamant mohl prodat s očekávaným ziskem bez větších problémů, je nutné, aby diamant zakoupil za výhodnou cenu. Takřka na denní bázi obdržujeme nabídky k odkupu diamantů. Tyto nabídky jsou v 99,9% případů značně vyšší (i o více než 25%) než aktuálně dostupné diamanty k prodeji na webových stránkách. Problém tkví právě při nákupu diamantu, kdy byl obchod realizován za velmi nevýhodnou cenu, kterou si investor pravděpodobně neověřil a nyní chce diamant prodat se ziskem z přemrštěné pořizovací ceny.

Tento investor má tedy pouze dvě východiska:

1. Realizovat prodej diamantu se ztrátou.
2. Diamant neprodávat a čekat na vyrovnání ztráty.


Tomuto nepříjemnému rozhodnutí se lze přitom snadno vyhnout právě důkladným prověřením ceny před pořízením diamantu. VVDiamonds garantuje svým zákazníkům prodej investičních diamantů za nejlepší ceny v Čechách a na Slovensku.

Pozor na garanci odkupu se smluvě dohodnutou cenou

Jelikož je nákup diamantu dlouhodobou investicí, nedoporučujeme důvěřovat různým garancím např. garance okamžitého výkupu za předem smluvně dohodnutou cenu. Je zcela nelogické, aby jakýkoli obchodník mohl garantovat za předem domluvenou cenu výkup. Domníváme se, že v České republice a pravděpodobně i na celém světě není dostatečně finančně silný obchodník, který by mohl všechny diamanty, které kdy prodal, okamžitě zpět vykoupit. V praxi to většinou končí pokaždé stejně. Právnická osoba, která výkup garantovala, zanikne a obchodník si založí novou.

Z pohledu likvidity je rovněž velmi důležitá kvalita diamantu. Zkrátka velké nekvalitní diamanty jsou velmi těžko prodejné a zdaleka nerealizují výši zhodnocení investice kvalitních diamantů. Při investování do diamantů je tedy nutné i myslet na to, že daný diamant musí v budoucnu oslovit co nejširší okruh potenciálních dalších vlastníků kamene. Svým zákazníkům vždy nabízíme diamanty s ohledem na oba aspekty tj. poptávaná kvalita diamantu a maximální míra zhodnocení investice do diamantu.

Před nákupem si ověřte nabídky jiných prodejců diamantů

Trh s diamanty se Vám může zdát netransparentní a může pro Vás být problematické ověření, zdali je nabízená cena k nákupu ta správná. Cena přitom lze ověřit velmi jednoduše. Na internetu se nachází nepřeberné množství celosvětově etablovaných obchodníku s diamanty. Pakliže si uděláte rešerši cen nabízených diamantů, zjistíte, že naše ceny jsou srovnatelné s předními obchodníky po celém světě.

Důvod je jednoduchý, všichni vycházíme z cen, které jsou dostupné na diamantových burzách, a které jsou těmi nejlukrativnějšími. Zároveň na diamanty aplikujeme rozumnou marži, která z investice do diamantů nečiní drahé uložení peněz. Pokud by naše marže byla příliš vysoká, jistě byste celosvětově našli jiné levnější prodejce, kteří by použili marži nižší.

Na otázku, zdali po odečtení marže bude realizován zajímavý zisk, rádi odpovíme následujícím příkladem. Data jsou z roční uzávěrky (2015) od společnosti RAPAPORT.

Desetileté zhodnocení diamantů (31.12.2005 – 31.12.2015)

  • 1.50ct D/IF +39%
  • 2.00ct D/IF +41%
  • 3.00ct D/IF +93%

Zhodnocení je uvedeno v amerických dolarech. Dolar se vůči české koruně v daném období zhodnotil 1%.

V daném desetiletém zhodnocení žádný diamant od hmotnosti 1.00ct a větší v libovolných parametrech cenově nepoklesl.

Jak již bylo uvedeno, je zcela nesmyslné, aby v daném konkurenční prostředí mohly být marže seriózních obchodníků tak vysoké.

Svým klientům nabízíme následující formy likvidity diamantů:

Okamžitý výkup investičního diamantu

Okamžitý výkup realizován VVDiamonds nebo partnerskými společnostmi v zahraničí. Jedná se o nejméně výhodnou variantu zpeněžení investice. Je logické, že při okamžitém výkupu je nabízená cena vždy velmi přísně kalkulována, jelikož je výkup realizován na sklad a samozřejmě se i jedná o neplánovaný výdaj. Pokud se bude investor řídit radou ze začátku článku tj. uložení volných finančních prostředků, měl by se této variantě vyhnout.

Investiční diamant vložíme do naší nabídky

Diamant je zařazen do nabídky VVDiamonds. Cena je stanovena po dohodě s klientem v závislosti na požadované lhůtě zpeněžení investice a aktuálním stavu na trhu s diamanty. Vzhledem k současnému objemu našich prodejů lze u standardních investičních diamantů očekávat prodej v řádu týdnů.

Zprostředkujeme prodej skrze nabídky partnerských společností

Diamant je zařazen do nabídky partnerských společností na diamantových burzách. Tato varianta se nejčastěji aplikuje na diamanty, které jsou v ČR a na Slovensku vzhledem k jejich cenové náročnosti hůře prodejné. Nabízený diamant je k dispozici prakticky všem členům diamantových burz a v případě zajímavé nabídky lze předpokládat velmi rychlý prodej.

Vytvořte svou vlastní nabídku

Pro aktivní investory provozujeme vlastní specializovaný portál VVDiamonds Professional, určený pro investování s diamanty a jinými drahými kameny v soukromém či firemním vlastnictví. Každý klient, který od nás zakoupí investiční diamant obdrží zároveň i časově neomezené členství na tomto portále, kde může nejen tvořit své vlastní nabídky, ale také využívat další funkce jako „Ověření aktuální hodnoty diamantu“ nebo „Sledování zhodnocení diamantů za určitá časová období“.

Nezastíráme, že likvidita diamantů, není jejich předností. Jsme ale přesvědčeni, že výhody, které nákup diamantu nabízí, zcela převyšují. Důležité je pouze obrátit se při nákupu diamantu na seriozního a stabilního obchodníka.

V případě nejasností se na nás prosím neváhejte obrátit ([email protected] ; 00420 721 639 954)