Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

FLUORESCENCE DIAMANTŮ


Fluorescence diamantu je jedním z popisovaných parametrů ve všech mezinárodně uznávaných certifikátech.

Pro většinu klientů, kteří vybírají diamant například do přívěsku, je tento jev takřka bezpředmětný, najdou se ale tací, kteří jsou tímto termínem zbytečně zmatení. Právě z tohoto důvodu jsme si připravili soupis těch vůbec nejčastějších otázek o fluorescenci u diamantů, na které Vám teď odpovíme.

fluorescence diamantu

Při výběru diamantů šperkových kvalit je dobré na fluorescenci myslet jen v případě, že jsou drahokamy určené do diamantových náušnic, kdy je vyžadováno, aby se stupně fluorescence jednotlivých diamantů sobě blížily.

Co je fluorescence diamantu?

Velice zjednodušeně můžeme fluorescenci nazvat reakcí, kterou má diamant na ultrafialové (UV) záření. S tímto jevem se lze setkat například v nočních podnicích, kde se pod ultrafialovým světlem doslova rozzáří bílý oděv některých návštěvníků. U diamantů je to velice podobné. Diamanty obsahující submikroskopické částice reagující na UV světlo vyzařují viditelnou, nejčastěji modrou září.

V mezinárodních certifikátech se hodnocení fluorescence vztahuje k intenzitě reakce diamantu na UV záření s dlouhými vlnami, které je základní složkou denního světla. Reakce na záření trvá po dobu, kdy je diamant vystaven ultrafialovému zdroji.

GIA uvádí celkem pět úrovní diamantové fluorescence:

  • NONE (Žádná)
  • FAINT (Nepatrná)
  • MEDIUM (Střední)
  • STRONG (Silná)
  • VERY STRONG (Velmi silná)
stupně fluorescence diamantu

(zdroj: gia.edu)

Podle Amerického gemologického institutu (GIA) nemá síla fluorescence vliv na stupeň barvy nebo čistoty. Jinými slovy je možné, že diamanty s úplně jinými barevnými stupni a čistotou vykazují stejnou sílu fluorescence.

Je fluorescence častá?

Ano, podle zpráv GIA zveřejněných v posledních letech vykazuje přibližně 25 až 35 % diamantů určitý stupeň fluorescence. Pouze 10 % z nich pak má takovou intenzitu fluorescence, která může určitým způsobem ovlivnit jejich vzhled.

U více než 95 % diamantů, které vykazují fluorescenci, se můžeme setkat s viditelnou modrou barvou. Ta je doplňkovou barvou ke žluté, tedy odstínu, jež je nejběžnějším tónováním diamantů z klasifikační stupnice D – Z. Modrá fluorescence tak v mnoha případech nažloutlých diamantů způsobí, že diamanty vypadají jako bílé nebo téměř bezbarvé. Jen ve výjimečných případech může diamant vyzařovat jinou než modrou barvou, nejčastěji pak bílou nebo žlutou.

U barevných (fancy) diamantů se může fluorescence vyskytovat takřka ve všech odstínech. Nejvíce ceněna je ovšem v případech, kdy vykazuje takový odstín, který má samotný diamant. Například žlutá fluorescence ve žlutém diamantu drahokam doslova rozzáří.

Fluorescence barevných diamantů

Jaký dopad má fluorescence na vzhled diamantu?

Studie GIA ukazují, že pro absolutní většinu diamantů nemá síla fluorescence výrazný účinek na jejich vzhled. Během těchto výzkumů se také přišlo na to, že běžná osoba nedokáže rozlišit diamanty s fluorescencí od diamantů bez ní.

Dokonce v mnoha případech dávali respondenti přednost vzhledu diamantů, které pod UV zářením vykazovaly střední až silnou fluorescenci.

Ve velmi vzácných případech mohou diamanty s extrémně silnou fluorescencí (stupeň Very Strong, který VVDiamonds nenabízí) vypadat jako mlhavé nebo mastné. Tuto reakci u diamantů certifikovaných společností GIA vykazovalo méně než 0,2 % fluorescenčních diamantů, a tak se s nimi dá setkat jen opravdu výjimečně.

Zhoršuje fluorescence celistvost struktury diamantu?

Ne, diamanty, které fluoreskují, mají stejnou integritu jako ty, které nemají žádnou reakci na UV záření. Submikroskopické substituce nebo posuny v diamantové struktuře sice mnohou způsobit fluorescenci, ale také jí mohou zabránit. V žádném případě však celistvost diamantu nenarušují ani neoslabují.

Mám koupit diamant, který vykazuje fluorescenci?

Někteří lidé jsou zastánci názoru, že je fluorescence u diamantů nežádoucí. Vždy se ale jedná o subjektivní názor konkrétní osoby, a proto by měl každý dát na své preference. Diamant by měl být považován za celek, protože i jiné faktory mohou ovlivnit jeho vzhled, a to významněji než fluorescence. Například, jaký má diamant brus, zda jej pozorujete v přirozeném nebo umělém světle, a dokonce i to, jak barevné oblečení máte na sobě v daný moment.


Související produkty z naší nabídky


Nejlepší možností je vždy před nákupem oslovit odborníka, který Vám diamant popíše nebo osobně představí během sjednané schůzky. Vy se pak můžete rozhodnout přesně podle toho, co se líbí Vám.

VVDiamonds Vám tyto služby velice rádo zprostředkuje, a to jak přes elektronickou nebo telefonickou komunikaci ([email protected] ; tel. 00420 721 639 954), tak osobně v naší ukázkové kanceláři.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?