Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

G7 CHYSTÁ OMEZENÍ OBCHODU S RUSKÝMI DIAMANTY


Proběhlé jednání zástupců G7 by mohlo přinést velké změny, které se výrazně týkají celého diamantového průmyslu. Ve hře jsou plošné sankce na ruské diamanty, ke kterým se v současnosti uchýlila pouze Velká Británie. Hlasy států Evropské unie zatím nejsou jednotné, a to převážně kvůli výraznému odporu ze strany Belgie. Průběh summitu nejvyspělejších států světa ovšem nasvědčuje, že zákaz dovozu ruských diamantů je na spadnutí.

Jedním z nejvýznamnějších projednávacích bodů proběhlého japonského setkání lídrů G7, bylo omezení obchodu s ruskými diamanty.

“Abychom snížili příjmy, které Rusko získává dovozem diamantů, budeme i nadále úzce spolupracovat na omezení užívání nebo obchodu diamantů vytěžených a zpracovávaných v Rusku.” – Uvedli lídři bloku ve svém pátečním prohlášení, které se objevilo na vládních webových stránkách Bílého domu.

Důležitým bodem tohoto prohlášení byl také záměr “o koordinaci všech nastávající opatření včetně implementace technologií pro trasování pohybu diamantů.”

Surové diamanty

Zmínka o pohybu diamantů má jasný záměr předcházet tomu, aby měla Moskva prostor obcházet současné sankce tím, že nechá surové diamanty vytěžené na svém území zpracovat na jiných místech, jako je Indie nebo Belgie.

Rusko využívá výhod Kimberleyského procesu

V současné době je téměř nemožné vysledovat původ broušených diamantů, které se v rámci Kimberleyského procesu (KP) obchodují s označením “smíšeného původu”. Cílem tohoto postupu je zamezení obchodu s tzv. krvavými diamanty prostřednictvím oficiálního mezinárodního trhu, kdy členské státy KP dohlíží na produkci svých surových diamantů a jejich následnou distribuci.

Do posledních let se jednalo o účinná opatření v rámci zamezení produkce diamantů z válečných oblastí, za kterou často stálo zneužívání dětské práce, devastace původních přírodních scenérií a v neposlední řadě financování konfliktů samotných.

Členské státy Kimberleyského procesu
(Členské státy Kimberleyského procesu)

Až 40% celosvětové produkce

K úplnému omezení importu ruských diamantů se zatím uchýlila pouze Velká Británíe, která zacílila své sankce přímo na diamanty vytěžené ruským gigantem, společností Alrosa. Ta se podle citovaného analytika E. Golana dokonce podílí na 40 procentech celosvětové produkce surových diamantů.

Členské státy Evropské unie o tomto kroku zatím jen diskutovaly, doposud ale neúspěšně. Velkým odpůrcem v tomto případě byla Belgie, pro kterou byly takové kroky takřka nepřípustné.

K postoji Belgie se vyjádřil dokonce i samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který dal Belgičanům jasný vzkaz: ,,Jsou lidé, pro které jsou diamanty prodané v Antverpách důležitější než bitva, kterou vedeme. Mír má mnohem větší cenu než diamanty.”

Političtí vyjednavači však nyní hlásí velký průlom, a pokud se najde účinné opatření na úrovni G7, belgická vláda je návrh připravená schválit. Otázkou ovšem stále zůstává, jak se západním státům podaří sankce na diamantový průmysl vymáhat, i proto stále nebylo stanovisko G7 schváleno a může se v následujících týdnech ještě významně měnit.


Konkluze:

Sankce na diamantový trh

Mimo politické prostředí by pak případné nově zavedené sankce měly obrovský dopad na diamantový trh a k němu přidružený klenotnický sektor. Omezení dostupnosti takřka na polovinu, obzvláště u takto exkluzivní komodity, jako jsou diamanty, bude mít bezesporu významný dopad na jejich cenu. V posledních dnech tak můžeme pozorovat zvýšený zájem ze strany prodejců, kteří se tento fakt snaží zmírnit, alespoň výrazným předzásobením dostupnými diamanty, jež jsou aktuálně na trhu k dispozici. Významné skokové navýšení cen je totiž velmi pravděpodobné.


Významné rozšíření se týkalo i naší nabídky, která se v posledních dnech rozrostla o stovky nových produktů: Nabídka diamantů

Pokud v současné době uvažujete o pořízení investičního diamantu nebo diamantového šperku velmi doporučujeme své rozhodnutí neodkládat. Pokud by ke skokovému nárůstu cen došlo, museli bychom na tento fakt našimi cenami ihned reagovat. Jsme připraveni zodpovědět veškeré Vaše dotazy.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?