Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

GIA SE PO OBCHODNÍM ROZRUCHU VRACÍ K PAPÍROVÝM CERTIFIKÁTŮM


Americký gemologický institut (GIA) se po několika málo měsících vrací ke své tradiční formě tištěných certifikátů poté, co diamantový průmysl jednoznačně odmítl přistoupit k novému a v mnoha směrech diskutovanému digitálnímu formátu.

Počínaje 9. dubnem budou všechny diamanty předložené k certifikaci Diamond Dossier do Amerického gemologického institutu k dispozici opět s tradiční papírovou verzí vystaveného certifikátu, kterou mohou znát klienti z předchozích let. Spotřebitelé, kteří zakoupili nebo získali přírodní diamant s digitálním certifikátem, tedy s dokumentací vystavenou od 2. ledna roku 2023, si pak mohou zdarma vyžádat svou papírovou verzi.

Různé formáty GIA certifikátů

Laboratoř GIA však dodala, že digitální certifikáty budou i nadále dostupné pro ty, kteří tento formát preferují.

Celá situace eskalovala poté, co obchodníci napříč diamantovým průmyslem vyjádřili své znepokojení nad integrací digitálních certifikátů do svého podnikání. Dle slov mnohých nové varianty certifikátů nejenže snížily bezpečnost, ale představovaly problém pro maloobchodní prodejce. Jejich klienti byli zvyklí na tradiční papírové verze a díky novým digitálním certifikátům pak dokonce odstupovali od uskutečněných nákupů přírodních diamantů.

Viceprezident a provozní ředitel společnosti GIA pan Pritesh Patel ve svém oznámení řekl:”Adekvátně jsme nepředvídali problémy s vydáváním pouze digitálních verzí certifikátů GIA Diamonds Dossier, a proto i nadále budeme poskytovat tištěné verze certifikátů, které zvyšují důvěru spotřebitelů, načež i nadále budeme usilovně pracovat na robustních a bezpečných řešení digitálních verzí námi vydaných certifikátů.”

Toto rozhodnutí se setkalo s nadšením také u Světové federace diamantových burz (WFDB), která v rámci březnového světového diamantového kongresu vyslechla mnoho lídrů v oboru, jež byli iniciativou digitalizovat veškeré formy papírových certifikátů GIA právoplatně znepokojeni. Samotný prezident WFDB prohlásil, že rozuměl významu, který do oboru měly digitální certifikáty přinést, zároveň ale kvitoval rozhodnutí Amerického geologického institutu, který zohlednil potřeby svých odběratelů, ale i konečných zákazníků.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?