2020-08-04 16:39:00

GIA TESTUJE AUTOMATICKÉ HODNOCENÍ ČISTOTY  

Americká gemologická laboratoř GIA se spojila se společností IBM Research s cílem vyvinout automatizovaný systém pro hodnocení čistoty diamantů. V těchto dnech jej pak nově testuje ve svých laboratořích v Americe.

Technologie umělé inteligence (AI - artificial intelligence) využívá data z desítek milionů hodnocených diamantů, které GIA v minulosti certifikovala a díky nimž teď může uplatnit stávající klasifikační standardy institutu pro automatické hodnocení čistoty diamantů. Koncem července pak GIA uvedla, že automatické hodnocení je momentálně testováno v omezeném provozu, a to konkrétně v laboratořích v New Yorku a v Carlsbadu.

Gemologické laboratoře v posledních letech stále častěji investují do umělých inteligencí s cílem získání přesnějších a konzistentních výsledků jejich hodnocení. Společnost Sarine Technologies představila svou automatizovanou technologii pro třídění barev a čistoty již v roce 2016, zatímco Americký gemologický institut spolupracuje s IBM na obdobném projektu po dobu dvou let.

 

Výkonný viceprezident a hlavní výzkumný pracovník GIA Tom Moses uvedl že„IBM technologie AI ve spojení s našimi odbornými znalostmi, rozsáhlými datovými a gemologickými výzkumy nám umožňují, na rozdíl od jakýchkoli jiných organizací, poskytovat svým klientům nadstandardní služby, ale i další benefity jako konzistentnost, přesnost a také rychlost.“ 

Program bude zpočátku zahrnovat pouze nejoblíbenější velikosti kulatých diamantů. Do budoucna je však cílem GIA rozšířit tuto technologii i na další velikosti a tvary. Již teď jsou naplánovány nové formy spolupráce GIA a IBM, které spolu snoubí umělou inteligenci se světem hodnocení diamantů.

Vybrané produkty


1.01ct D/VVS2 s GIA certifikátem
214 000 Kč bez DPH

0.72ct G/VVS1 s GIA certifikátem
84 110 Kč bez DPH

0.72ct D/VS2 s GIA certifikátem
76 010 Kč bez DPH

0.70ct D/VS1 s IGI certifikátem
82 110 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Nejdražší dražený šperk roku se prodal v Ženevě
CELÝ ČLÁNEK >

Modrý diamant Infinite Blue míří do aukce
CELÝ ČLÁNEK >