Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

HODNOCENÍ DIAMANTOVÉHO BRUSU / PROPORTIONS, POLISH, SYMMETRY


Hodnocení brusu se dělí na podkategorie: Proporce, Lesk a Symetrie. V tomto článku brus diamantu podrobně rozebereme. Na úvod je důležité zmínit, že parametr brusu nepopisuje tvar diamantu např. kulatý briliant, srdce, ovál aj., ale kvalitu vybroušení daného diamantu.

Proportions (=Proporce diamantu)

Pro snadné pochopení tohoto parametru je nejlépe začít úplně od začátku. Představte si surový nevybroušený diamant nepříliš pravidelného tvaru. Po zanalyzování štěpných linií, vnitřních vad diamantu apod. se brusič rozhodne jak daný surový diamant vybrousit pro maximalizování jeho hodnoty.

Zároveň je kalkulována výsledná hmotnost diamantu, která bude dosažena při naprosto ideálním vybroušení nebo při vybroušení s určitou tolerancí. Např. je brusiči známo, že po vybroušení do excelentního výbrusu je předpokládaná hmotnost diamantu 0.96ct, oproti tomu při průměrném vybroušení do dobrého brusu je výsledná hmotnost diamantu již 1.01ct.

infografika - proporce diamantu

Navýšení hmotnosti může být dosaženo např. vybroušením hlubšího diamantu atd. Při broušení brusič dbá na dodržení ideálních proporcí diamantu tj. jeho hloubka, velikosti plošek, jednotlivé úhly mezi fazetami, délky stran diamantu apod. tak, aby diamant co nejvíce reflektoval světlo a byla umocněna jeho brilance. Parametr proporcí se hodnotní pouze u kulatého briliantu. Ideální proporce briliantu spočítal pomocí složitých matematických výpočtů matematik Marcel Tolkowsky v roce 1919. Při dodržení vypočtených proporcí je dosaženo optimálního odrazu světla v kompletním barevném spektru.


Polish (=Lesk diamantu)

broušení diamantu

Lesk diamantu označuje stupeň hladkosti každé fasety (strany) diamantu.

Jakmile je diamant vybroušen do svého finálního tvaru, je jej nezbytné ještě vyleštit. Při leštění dochází k uhlazení jednotlivých faset diamantu od drobných povrchových vad a finálním úpravám diamantového brusu.

S horšícím se vyleštěním se mohou na diamantu vyskytovat mikroskopické stopy leštění tj.: drobné povrchové trhliny nebo nedoleštěné hrany. V závisloti na závažnosti těchto nedostatků pak může být narušen lom světla.

Stupně lesku diamantu rozdělujeme na:

  • Excellent (=excelentní),
  • Very Good (=velmi dobrý),
  • Good (=dobrý),
  • Fair (=uspokojivý),
  • Poor (=slabý).

Symmetry (=Symetrie diamantu)

Jak již název napovídá, tento parametr hodnotí symetrii diamantu. Hodnotí se např. velikosti jednotlivých plošek a rozdíly mezi nimi, pravidelnost rundisty, zda je kaleta v přesném středu diamantu, celistvost jednotlivých úhlů diamantu, návaznost faset apod. Tento parametr nejméně ovlivňuje vizuální vzhled diamantu.

Pro hodnocení brusu diamantu je používána terminologie následujících stupňů (seřazeno sestupně):

Excellent (=excelentní)

Jedná se o nejvyšší stupeň kvality brusu poskytující maximální brilanci diamantu. Parametr Excellent je nejvíce vhodný pro investiční účely.

Very Good (=velmi dobrý)

Tento stupeň stále nabízí výbornou brilanci, která je pro pouhé oko zkušenému gemologovi téměř nerozeznatelná od nejvyššího stupně. Stále investičně vhodná kvalita výbrusu.

symetrii diamantu

Good (=dobrý)

Diamanty brusu Good jsou vhodné pro osazení do šperku a nabízí vysokou brilanci. Pro nevytrénované oko jsou naprosto k nerozeznání od brusu Excellent. Diamanty brusu Good ale již nejsou investičně vhodné.

Fair (=uspokojivý)

Brus Fair nabízí skvělý poměr ceny a kvality. Pro nezkušeného pozorovatele není bez porovnání s diamantem lepšího výbrusu absence brilance zřejmá. Jedná se o nejrozšířenější šperkovou kvalitu brusu.

Poor (=slabý)

Tyto diamanty jsou velmi nekvalitně vybroušeny a nabízí velmi malou brilanci. Diamanty brusu Poor VVDiamonds nenabízí.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?