Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

NÁRŮST RAPAPORTU, LETOS UŽ PODRUHÉ


Již podruhé od začátku letošního roku přišla pro všechny majitele diamantových šperků a investory do broušených diamantů velmi pozitivní zpráva. Ceny vybraných kulatých briliantů, ale i jiných tvarů v Rapaport Diamond Report opět vzrostly. Potvrzuje se tak optimistická prognóza předního odborníka v diamantovém průmyslu Martina Rapaporta z jeho tradičního novoročního dopisu.

V tomto dopise zmiňoval Rapaport zejména dva trhy americký a čínský (celý článek najde zde). A ani v jednom se nezmýlil. Oba dva tyto spotřebitelské trhy jsou stabilně rostoucí a silné, což se pozitivně odráží i na růstu cen broušených diamantů.

graf - Růst cen diamantů

Nárůst cen diamantů briliantového brusu

Letos již podruhé vzrostla cena diamantů, a to téměř napříč všemi hmotnostními tabulkami v Rapaport Price list. To zajisté potěší jak majitele šperkových diamantů, tak ale zejména investory.

Graf růstu indexu cen barevných diamantů 2018

Jak je vidět z následujícího grafu indexu růstu cen diamantů v první polovině roku 2018, diamanty vykazovaly stabilní nárůst ceny napříč celým pololetím.

Od 1. ledna 2018 do 29. června 2018 je vývoj indexu cen následující:

  • 0.30ct diamanty … +7,5 %
  • 0.50ct diamanty … +5,9 %
  • 1.00ct diamanty … +2,7 %

Od poslední změny v Rapaport Price Report (2. únor 2018) vzrostly ceny kulatých briliantů v jednotlivých kategoriích i o více než 6,50%.

Ceny vzrostly i u jiných tvarů diamantů

Poprvé v roce 2018 vzrostla cena diamantů i jiných tvarů (FANCY SHAPES). Narůst byl způsoben zejména omezenou nabídkou a zvyšujícím se zájmem, který je tažen poptávkou hlavně z trhů v Asii. Nárůst cen diamantů fantazijních brusů se v četném množství kategorií pohyboval mezi 3 % – 4 %.

Fancy brusy přírodních diamantů

Ideální doba pro investování

Červnový sight (obchodní den) elitní těžařské společnosti De Beers napověděl, že pozitivní vývoj cen lze očekávat i v příštím období, neboť se surové diamanty prodávaly s 3% – 6% nárůstem. Jak se již v minulosti mnohokrát ukázalo, právě změna cen surových diamantů vedla ve střednědobém horizontu k nárůstu cen broušených diamantů. Délka tohoto horizontu odpovídá broušení, certifikaci a následnému uvedení do prodeje nových diamantů.

Dle dat přední analytické společnosti v diamantovém průmyslu Rapaport Group nic nenasvědčuje tomu, že by v příštím období měla poptávka na významných diamantových trzích upadat, ba naopak, neboť se již blíží vánoční sezóna, která je každoročně typická nárůstem cen.


Související produkty z naší nabídky