Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

RŮŽOVÝ DIAMANT BY MOHL PŘEKONAT CENOVÝ REKORD


Celosvětově známá aukční síň Sotheby’s připravuje další ze svých výjimečných událostí, jejíž středobodem bude prodej přírodního růžového diamantu o hmotnosti 10.57ct. Samotný prodej proběhne 8. června v New Yorku a očekává se, že konečná cena přesáhne hodnotu 35 milionů amerických dolarů.

Diamant vybroušený do tvaru Cushion a nesoucí název The Eternal Pink, disponuje dokonalým rozvržením své barvy velmi živého odstínu Fancy Vivid Purplish-Pink a také pro barevné diamanty exkluzivní čistotou stupně IF (Internally Flawless – vnitřně bezchybný). Jedná se tak o drahokam spadající do té nejvyšší kvalitativní kategorie, který je vůbec nejcennějším diamantem svého odstínu, jež se kdy objevil v aukci. I proto nese tento diamant absolutně nejvyšší odhadní cenu za jeden karát, konkrétně 3,3 milionu USD, než na jakou kdy dosáhl jiný diamant nebo drahokam v nabídkách aukční síně.

Společnost Sotheby’s věří, že by dražba tohoto diamantu mohla atakovat nejvyšší částku vydanou na jeden karát za drahokam prodaný v aukci. Ten aktuálně drží jiný růžový diamant s názvem “The Williamson Pink Star”, o hmotnosti 11.15ct, odstínu Fancy Vivid Pink a též nejvyššího stupně čistoty Internally Flawless. Williamsonova růžová hvězda byla v říjnu 2022 aukčním domem v Hong Kongu prodána za částku 57,7 milionu USD, tedy 5,2 milionu za jeden karát.

Vedoucí americké sekce společnosti Sotheby’s Quig Bruning k diamantu poznamenal: “Jeho barva je vůbec nejkrásnější a nejkoncentrovanější odstín růžové, kterou jsem kdy viděl, a která kdy byla na diamantovém trhu nabízena. Jedná se o zcela výjimečný kus, jehož přítomnost se dá srovnat s vrcholnými uměleckými díly. Je dokonce mnohem vzácnější než známá díla od umělců jako je René Magritte nebo Andy Warhol. Vzhledem k jeho kombinaci barvy a čistoty není divu, že dosáhl na nejvyšší odhad částky za jeden karát diamantu nebo jiného drahokamu, který je dosud znám.”

Růžový diamant The Eternal Pink a umění

  • žárovka

    Původní hmotnost surového růžového diamantu, ze kterého byl diamant The Eternal Pink vybroušen, činila 23,78ct. Nalezen byl v dole těžařské společnosti De Beers Damtshaa v Botswaně.


V prvních dubnových dnech je diamant představován vybraným klientům v Hongkongu u příležitosti oslav 50. výročí aukční síně v místní samosprávě. Poté se vydá na světové turné přes Dubaj, Singapur, Šanghaj, Tchaj-wan, Ženevu až do New Yorku.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?