Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

RŮŽOVÝ DIAMANT PINK STAR BYL VYDRAŽEN ZA REKORDNÍ ČÁSTKU


Aukčnímu domu Sotheby’s v Hongkongu se povedl nebývalý počin. Vzácný diamant Pink Star zde byl vydražen za rekordní sumu 71,2 milionu dolarů, a tím se stal nejdražším vydraženým diamantem na světě.

Růžový diamant se podařilo vydražit až napodruhé

Diamant, který byl vytěžen v africké Botswaně na konci devadesátých let těžební společností De Beers, byl naposled prodán roku 2013 v aukčním síni společnosti Sotheby’s v Ženevě za částku 83 milionů dolarů. Kupec diamantu, který tuto částku nabídl, jí ale nakonec nebyl schopný složit.

Prsten s diamantem Pink Star

Diamant Pink Star patří svými parametry do nejprestižnější skupiny diamantů IIa, bez příměsi dusíku a boru. Jedná se tedy o nejčistší přírodní diamant, který svojí kvalitou spadá do 2 % všech světových nálezů, ve kterých můžeme objevit ty nejznámější diamanty jako je například Koh-i-Noor. Další unikátní vlastností je jeho zabarvení, které ho řadí do skupiny růžových diamantů.

Diamant má oválný tvar a hmotnost 59,6ct (11,92g). Skupina odborníků na jeho brusu pracovala přes 2 roky!

Zajímavost: V surovém stavu měl tento růžový diamant hmotnost 132,5ct


Zaujalo Vás téma barevných diamantů? Naleznete je i v naší nabídce.


Kupní cena Pink Star byla 63 milionu dolarů

Aukční síň upřesnila, že kupní cena v dražbě za diamant Pink Star byla 63 milionu dolarů (1,6 miliardy korun), ale do celkové částky musíme připočítat také kupní provizi prodejce, která činila 8,2 milionu dolarů (200 milionů korun).

O diamant měli dle aukčního domu zájem celkem 3 dražitelé přihazující po telefonu. Nakonec ovšem své konkurenty výrazně přeplatila hongkongská společnost Chow Tai Fook, která se pohybuje ve šperkařství už od roku 1966.

Hongkongská šperkařství Chow Tai Fook

Rekord z roku 2016 byl překonán

Doposud byl nejdražším vydraženým diamantem na světě Oppenheimer Blue, který byl prodán loni za 57,5 milionu dolarů (1,46 miliardy korun). O tomto prodeji jsme vás také informovali v článku: Za rekordní modrý diamant zaplatil kupec přes 50 milionů dolarů

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?