Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

SKUTEČNÁ HODNOTA LABORATORNÍCH DIAMANTŮ


Vážení klienti,

bohužel se stále častěji na nás obracíte s dotazy typu:

Či se dokonce setkáváme s klienty, kteří uvažují, zdali investovat vyšší částky do přírodního diamantu nebo do toho, který byl uměle vyroben v laboratoři.

My, společnost VVDiamonds, s.r.o. nebudeme nikdy nabízet ani zprostředkovávat prodej laboratorně vyrobených diamantů a je nám upřímně líto každého, kdo do laboratorně vyrobeného diamantu investoval. Okolnosti týkající se jejich skutečné hodnoty, vědomí o jejich reálné cenotvorbě a naše svědomí nám nedává jinou možnost, než sepsání tohoto článku.

Když se před pár lety zahájil proces výroby laboratorně vyrobených diamantů, neměli jsme z jeho vlivu na trh s přírodními diamanty obavy, jelikož mezinárodně uznávané laboratoře dokáží spolehlivě určit přírodní či laboratorní původ diamantu. V samém počátku se pak tyto vyrobené diamanty nabízely s cca 30% slevou oproti diamantům přírodním. Vzhledem k tomu, že jejich skutečnou hodnotu určují takřka jen výrobní náklady, bylo zřejmé, že jejich hodnota bude v čase pouze klesat.  Zmýlili jsme se ale hned v několika věcech, kdy jsme neočekávali, že vzhledem k jejich skutečné hodnotě, tržní ceně a absenci „vzácnosti“ osloví syntetické diamanty poměrně zajímavou část klientů. Dále jsme neočekávali, že společnosti, které desítky let budují svou pověst v diamantovém průmyslu, se rozhodnou do své nabídky zařadit tyto uměle vyrobené kameny, a to navíc opět s vědomím jejich skutečné hodnoty. Závěrem jsme se mýlili i v tom, jak rychle bude jejich cena klesat.

Cena laboratorních diamantů

Cenu přírodních diamantů již desítky let určuje mezinárodně uznávaný velkoobchodní ceník diamantů Rapaport. Je zarážející a neuvěřitelné, že stejný ceník používají obchodníci s laboratorně vyrobenými diamanty a většina trhu si na tuto skutečnost zvykla.

Společnost VVDiamonds nabízí přírodní diamanty velmi, velmi zjednodušeně řečeno za 70% – 100% Rapaportu. Vzhledem k tomu, že jsme na českém a slovenském trhu schopni garantovat nejnižší cenu, jsou naše marže minimální.

Při sepsání tohoto článku jsme udělali rešerši cen prodejců laboratorních diamantů, propočítali cca 30 nabídek a došli k šokujícímu závěru a to, že většina nabídek byla za 100% a více Rapaportu! Nutno uznat, že jsme našli i takové, jejichž cena odpovídala cca 12% Rapaportu, což ale, jak uvidíte, na situaci nic nemění.

Pro samotné dokreslení situace ale potřebujete vědět i ceny, za kolik se dané diamanty obchodují na burze mezi obchodníky. Níže naleznete fotografii nabídky, kterou jsme obdrželi od nejmenovaného etablovaného zahraničního obchodníka. Po jejím prostudování zjistíte, že diamanty můžeme nakoupit za 1,40% Rapaportu!

Reálné ceny laboratorních diamantů

Pro přesný výpočet použiji např. diamant z prvního řádku:

EMERALD 3.06ct E VS1

Pokud by tedy tento diamant byl prodán za Rapaport při pořizovacích nákladech 1.200,-USD, činil by zisk 84.480,-USD. Z transakční ceny tak připadá 98,6% na zisk obchodníka.

Pakliže by tento diamant byl prodán při stejných pořizovacích nákladech za 12 % Rapaportu tj. 10.282,-USD, činil by zisk „pouhých“ 9.082,-USD. Z transakční ceny by tak tvořil zisk 88,3 %.

Nemáme dalších slov.

Děkuji za pozornost,

Václav Vaněk, majitel společnosti VVDiamonds, s.r.o.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?