Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

SMARAGDY Z OBLASTI MUZO


Rok 2022 pomalu končí a nám se do naší nabídky podařilo zařadit další drahokamy, které jsou stejně jako růžové diamanty z dolu Argyle, opředeny úžasnou historií, která se v tomto případě dotýká i starověkých amerických civilizací.

Lokace Muzo je jediným světovým nalezištěm drahých kamenů, ke kterým jsme schopni získat kompletní a nepřerušený řetězec informací mapující cestu surového drahokamu po jeho leštěnou a tedy finální podobu.

Smaragdy z oblasti Muzo

Využívá k tomu moderních integrovaných IT systémů, které jsou součástí procesu již od počáteční práce v dolech, kde slouží k monitorování data, času místa těžby, včetně zaznamenání tvaru a hmotnosti každého krystalu.

Od roku 2018 pak doly Muzo každoročně splňují normu managementu kvality ISO 9001 udělovanou mezinárodní skupinou Bureau Veritas, která osvědčuje interní transformační a logistické procesy zaručující původ a sledovatelnost napříč celým hodnotícím řetězcem smaragdů Muzo.

Certifikáty jsou pak dodávány společně s fotografiemi konkrétního drahokamu z různých fází procesu.

Popis certifikátu Muzo

“Rodný list” smaragdů z lokace Muzo

Doly Muzo zahrnují celkem pět důlních šachet, jež jsou hluboké až stovky metrů. Jejich názvy jsou následující: Puerto Arturo, Tequendama, La Rampa, Volvere a Catedral. U každého z nalezených smaragdů pak důlní společnost zaznamenává informace o surovém krystalu, jako je přesné místo s datem těžby, tvar a celková hmotnost v neopracované fázi.

Řezání a příprava pro leštění

Jednotlivé krystaly jsou následně zkoumány a zpracovávány cca o 150 km dále v hlavním městě Bogota, kde jsou situovány brusičské dílny. V těch vysoce kvalifikovaní řemeslníci zaznamenávají každý jednotlivý detail zkoumaného smaragdu. Mapují jeho strukturu, vlastnosti a vykreslují linie, ve kterých bude drahokam vyřezán.

Řezání a příprava pro leštění smaragdu z dolu Muzo

Během této činnosti je velmi důležité, aby si brusič všímal také rozložení barev a přítomnosti inkluzí, čímž dokáže velmi výrazně ovlivnit kvalitu výsledného brusu a logicky i jeho cenu.

Každý drahokam je opět pečlivě indexován, aby následně mohl být na certifikaci spárován s “mateřským” krystalem, ze kterého byl vybroušen.

Finální produkt

Po odborném broušení a leštění je certifikát k drahokamu kompletní. Nalézt v něm můžeme uvedenou celkovou hmotnost, výsledný brus, rozměry a případnou zmínku o jeho následné úpravě.

Zelený smaragd z dolu Muzo

Dodatečné korektury pro vyplnění inkluzí smaragdů jsou celosvětově uznávaným a zcela běžným postupem v obchodu s drahými kameny, které jsou upravovány pryskyřicemi nebo speciálními přírodními oleji. V případě smaragdů z oblasti Muzo je takto ošetřeno 95 % nalezených krystalů.

Výsledný certifikát je pak chráněn originálními podpisy, reliéfním razítkem a bezpečnostní holografickou známkou.

Výběr smaragdů z naší nabídky

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?