Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

VÝVOJ CEN ČIRÝCH DIAMANTŮ V ROCE 2021


Není žádným tajemstvím, že se v nejistých dobách daří vzácným hmotným statkům, mezi které se právem řadí také přírodní diamanty. Velmi turbulentní rok 2021 byl tak pro diamantový průmysl tím nejlepším za posledních 10 let. 

V průběhu loňského roku jsme byli svědky neobvykle velkého počtu navýšení hodnot v mezinárodně uznávaném ceníku Rapaport, kdy změny s končícím se rokem ještě více akcelerovaly. Růst cen byl tažen hned několika faktory, které společně vypovídají o velmi slibné budoucnosti cen přírodních diamantů.

Vyšší poptávka

Jak je patrné z úvodu článku, v nejistých dobách investoři hledají produkty, které jim pomohou ochránit jejich volné finanční prostředky. V loňském roce bylo hned několik důvodů, proč právě smýšlet tímto způsobem, a to bez ohledu na to, na jakém světadíle se nacházíte. Problémy jsou totiž stejné po celém světě (vysoká inflace, pandemie, riziko ozbrojených konfliktů apod.). I u VVDiamonds můžeme prozradit, že meziročně se obrat naší společnosti zvedl o vyšší desítky procent a velká část klientů investovala právě z těchto důvodů.

Jednokarátové kulaté diamanty

Omezená nabídka

Když se podíváte na naši nabídku přírodních mezinárodně certifikovaných diamantů, může se Vám zdát a nebudete se plést, že některé kategorie diamantů v naší nabídce chybí nebo jsou velmi omezeny. Jak již bylo řečeno, diamanty jsou velmi omezeným přírodním bohatstvím a jejich produkce je značně limitována. Je tak takřka po celý rok neuvěřitelně obtížné některé kategorie zakoupit a to proto, že buď dostupné nejsou nebo jsou, ale za příliš vysoké ceny.

Uvedu následující příklad: 

Ve šperkařském odvětví jsou velmi oblíbenou kategorií diamanty o hmotnosti 0.30ct. Pro šperk se pak nejčastěji využívají diamanty parametrů G-J/VS2-SI2. Velké klenotnické domy a obchodníci, kteří je zásobují, proto skupují diamanty těchto kategorií, což způsobuje silný nárůst burzovních cen. Díky tomu pak nastává paradox, že diamanty těchto kategorií jsou cenově takřka srovnatelné s diamanty parametrů G-J/VVS. Toho využívá skupina obchodníků včetně nás, kdy svým klientům za srovnatelnou cenu nabízí diamanty řádově lepší kvality.

  • zarovka

    Obecně také platí, že ani od světových brusíren není možné nakoupit objemy, které by si obchodníci přáli. Samozřejmě na to obchodníci reagují napříč dodavatelským řetězcem a ceny rostou.

Růst cen surových diamantů 

Hlavní těžařské společnosti čelí nižší produkci diamantů a úměrně tomu takřka stále navyšují cenu surových diamantů. Jednotlivé diamantové doly se postupně uzavírají a žádné nové se naopak neotvírají.

Doporučuji Vám přečíst si náš článek z počátku roku 2019, kde jsme se již tomuto tématu věnovali podrobněji: Nález posledního diamantu se blíží

Samotná investice do diamantů má tu výhodu, že vývoj jejich hodnoty je poměrně snadno predikovatelný. Cena broušených diamantů totiž s určitým časovým odstupem odráží vývoj cen surových diamantů. Důvod je jednoduchý. Od prodeje surového diamantu po jeho vybroušení, certifikaci a uvedení na trh může uběhnout i mnoho měsíců. Toto pravidlo jistě platí pouze tehdy, kdy brusírny neprodávají diamanty se ztrátou, to se ale prakticky neděje.

  • zarovka

    Za zmínku stojí také fakt, že lídr v těžbě diamantů – společnost De Beers silně navýšila cenu surových diamantů na první obchodní události letošního roku, a to až o 15 %. Je tak velmi pravděpodobné, že pozitivní trend ve vývoji cen diamantů bude i nadále pokračovat.

Vybrané příklady k investici 

Ukázky nárůstu cen diamantů v roce 2021 ve vybraných kategoriích:

  • 0.30ct H/IF +9 %
  • 0.50ct I/VS1 +10 %
  • 0.90ct F/VVS1 +18 %
  • 1ct G/VS2 +15 %
  • 1.50ct G/VVS2 +20 %
  • 2ct D/IF +12 %
  • 3ct D/IF +13 %

Aktualizace článku k 21.1.2022

Růst cen diamantů nezpomalil ani začátek roku 2022 a naše predikce z výše uvedeného článku byla potvrzena jen necelý den po jeho zveřejnění.

V noci z 20. na 21. ledna 2022 byly opět navýšeny hodnoty v mezinárodním ceníku Rapaport, a to doslova napříč všemi kategoriemi přírodních čirých diamantů kulatých i fantazijních brusů.

Ukázky nárůstu cen diamantů v období od 1.1.2022 do 21.1.2022:

  • 0.50ct I/VS1 +3,1 %
  • 0.90ct F/VVS1 +3 %
  • 1.00ct G/VS2 +5,4 %
  • 1.50ct G/VVS2 +5 %
  • 2ct D/IF +4,9 %
  • 3ct D/IF +3,8 %

Aktualizace k 14.2.2022

Navýšení hodnot diamantového ceníku Rapaport proběhlo během prvních dvou měsíců roku 2022 hned několikrát, i proto jsme pro vás na toto téma připravili samostatnou aktualitu: OPĚTOVNÝ NÁRŮST RAPAPORTU


Pokud Vás zajímá vývoj cen jiné libovolné kategorie, kontaktujte nás

Jestliže máte jakékoli další otázky souvisejících s diamanty nebo jejich hodnotou, neváhejte se na nás prosím obrátit. Rádi se Vám budeme věnovat.

Přeji Vám do nového roku vše dobré,

Václav Vaněk

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?