Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

OPĚTOVNÝ NÁRŮST RAPAPORTU BĚHEM MĚSÍCE


Začátkem roku, jsme naše klienty informovali o velmi pozitivním růstu cen čirých diamantů, pro jejichž hodnotu byl minulý rok 2021 vůbec tím nejlepším za poslední dekádu. Velká očekávání tak neustávají ani pro rok letošní, jehož začátek byl pro vývoj cen čirých diamantů více než příznivý.

V následujícím článku: Vývoj cen čirých diamantů v roce 2021, jsme našim čtenářům nabídli hned několik skutečností, které měly na růstu hodnoty svůj podíl.

Zatímco nárůst cen čirých diamantů v loňské roce převážně souvisel se základním pravidlem o vztahu mezi poptávkou a nabídkou na trhu. V roce 2022 budou mít na dění v diamantovém odvětví pravděpodobně obrovský podíl těžařské společnosti, kdy lídr těžařského diamantového průmyslu, společnost De Beers, hned na své první letošní obchodní události oznámil navýšení cen surových diamantů napříč všemi kategoriemi, a to konkrétně až o 15 procent.

Diamantový ceník Rapaport Price List
Zpracování surového diamantu

Druhý nárůst cen diamantů během jednoho měsíce

V předchozích letech jsme byli zvyklí na velmi stabilní a pozvolný vývoj cen diamantů, kdy se mezinárodní diamantový ceník Rapaport Price List měnil zpravidla jen několikrát do roka. Od 1. ledna 2022 však jeho změna nastala již podruhé.

Vzhledem k tomu, že Rapaport nikdy nereaguje okamžitě, můžeme s jistotou říci, že první navýšení cen diamantů ke dni 21.1.2022 nebylo přímou reakcí na výše zmíněnou obchodní zprávu společnosti De Beers. V průběhu roku tedy můžeme znovu očekávat významné změny, které se nyní budou týkat již broušených čirých diamantů.

Investiční diamant o hmotnosti 2.23ct

Zatímco první navýšení hodnot z ledna souviselo se všemi kategoriemi. Druhá změna ze dne 11.2.2022 se týkala výhradně hmotnostně velmi omezených kategorií, které jsou vyhledávány převážně investory s cílem uchovat hodnotu svých volných finančních prostředků. Jedná se tak o odezvu na aktuálně velmi výraznou poptávku, kterou kupující reagují na současné ekonomické dění ve Světě.


Ukázky nárůstu cen diamantů v období od 21.1.2022 do 11.2.2022:

  • 0.90ct E/VVS1 +3.3 %
  • 1.50ct F/VVS2 +3 %
  • 2ct D/IF +3,5 %
  • 3ct F/IF +3,3 %

Zajímáte se o aktuální hodnotu konkrétní kategorie, nebo byste se rádi dozvěděli více o možnostech investování do diamantů? Kontaktujte nás, obratem se Vašim dotazům budeme věnovat.

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?