Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

RŮŽOVÝ DIAMANT PINK LEGACY BYL VYDRAŽEN


Téměř devatenácti karátový růžový diamant Pink Legacy, byl hlavním předmětem ženevské dražby, kterou 13. listopadu 2018 pořádala věhlasná aukční síň Christie’s. Barevný diamant získal nový majitel včetně aukčních poplatků za 50,375 milionů švýcarských franků (1,15 mld. Kč – kurz ke dni dražby). Částkou odpovídající 2.7mil za 1ct stanovil nový rekord mezi růžovými diamanty.

Jak jsme Vás informovali koncem září v našem článku: „Dražba růžového diamantu může trhat rekordy“, aukční síň Christie’s pořádala v úterý 13. listopadu dražbu neobvykle velkého a kvalitního růžového diamantu, pojmenovaném Pink Legacy (Růžové Dědictví), odstínu Fancy Vivid Pink. Veškeré předpoklady se naplnily a svět zná jeden z nejdražších diamantů světa.

růžový diamant Pink Legacy

Výsledek rekordní aukce potvrzuje naše slova, že celosvětový zájem investorů o barevné diamanty zdaleka nedosáhl svého vrcholu a že zprávy o rekordních prodejích budeme číst z prestižních portálů a magazínů i nadále.

Již po pěti minutách dražby bylo jasné, že se diamant tvaru emerald o hmotnosti 18.96ct stal novým držitelem světového rekordu v ceně za jeden karát mezi diamanty odstínu „Fancy Vivid Pink“.

Novým majitelem růžového diamantu je Harry Winston

Rahul Kadakia, který vedl celou dražbou, uvedl, že tento nádherný diamant, který byl nalezen zhruba před 100 lety v jižní Africe a vybroušen v 20. letech minulého století, zakoupila americká luxusní šperkařská značka Harry Winston, patřící do švýcarské hodinářské skupiny Swatch. Kadakia také sdělil, že diamant bude přejmenován na „Winston Pink Legacy“.

Unikátní nebyla jen částka, za kterou byl drahokam vydražen, tedy 1,15 mld. Kč, ale i fakt, že se jedná o jeden z nejkvalitnějších a nejúžasnějších diamantů co se týká kombinace barvy a velikosti.

Stupeň intenzity barvy „Fancy Vivid“, jak je Pink Legacy ohodnocen, je vůbec nejvzácnější. Toto ohodnocení získá při certifikaci pouze 1 ze 100.000 barevných diamantů.

Raritní nález z něj činí i jeho velikost, neboť diamanty odstínu Fancy Vivid Pink, jejichž hmotnost přesahuje 10 karátů, jsou podle Christie’s prakticky nevídané. Jak uvedl odborník na šperky Jean-Marc Lunel, drtivá většina dokonce váží méně než 1 karát.

Růžové diamanty z dolu Argyle

„Další rekordní dražba vypovídá o tom, že obchod s diamanty je ve vynikající kondici, ale poukazuje i na důsledky blížícího se uzavření australských dolů v Argyle v roce 2020.“, uvedl Eddie LeVian, generální ředitel společnosti Le Vian a hned vzápětí dodal otázku: „Doly v Argyle momentálně produkují 90 % růžových diamantů na světě, kde si myslíte, že bude hodnota tohoto diamantu od dnešního dne za 5 let?!“

„Argyle Pink Diamonds Tender“

Vše podtrhuje i letošní unikátní dražba nejkvalitnějších barevných diamantů z dolů Argyle „Argyle Pink Diamonds Tender 2018“, o kterou byl nejenom rekordní zájem ze strany obchodníků, ale která také přinesla rekordní výsledky.

Tato dražba se koná pouze jednou do roka a účastnit se jí mohou na pozvání jen vybraní obchodníci v diamantovém průmyslu a významní sběratelé. Předmětem aukce jsou pak barevné diamanty nejlepších kvalit, vytěžené z dolů Argyle v Austrálii, které jsou pečlivě vybírány a speciálně certifikovány, právě a jen pro tuto akci.

Na letošní aukci bylo nabízeno 63 kusů růžových, červených a fialových diamantů, jejichž celková hmotnost dosahovala 51.48ct. Rekordní nabízené částky byly k vidění i zde, ale v zájmu zachování anonymity kupců a konečných cen nejsou výsledky dražby nikdy zveřejněny.

Růžový diamant pocházející z dolů Argyle můžete nalézt také v naší nabídce barevných diamantů: Růžový diamant 0.16ct 2PP (Fancy Vivid Purplish Pink)/SI2 s ARGYLE certifikátem

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?