2022-06-03 16:25:00

8 TIPŮ PŘI NÁKUPU DIAMANTOVÉHO ŠPERKU

Výběr diamantového šperkuNákup diamantového šperku a obzvláště zásnubního prstenu bývá pro velkou část našich klientů vůbec prvním setkáním s přírodními diamanty. Proto jsme pro vás připravili osm důležitých tipů, které byste před samotným obchodem měli znát, a které Vám pomohou s následným výběrem toho nejlepšího možného šperku.

#1 Výběr přizpůsobte svému rozpočtu

Není žadným tajemství, že diamanty mohou být drahé. Navzdory tomu, mohou ale noví zákazníci zjistit, že cena přírodních diamantů není tak vysoká, jak původně očekávali. Před samotným nákupem je tedy dobré si stanovit konkrétní rozpočet, ve kterém se chcete pohybovat.

Následně se můžete vrhnout do samotné nabídky, abyste získali přehled, co si v daném rozpočtu můžete dovolit. Po jejím otevření okamžitě zjistíte, že výběr diamantu nebo diamantového šperku nemusí být ovlivněn pouze cenou, potažmo velikostí konkrétního drahokamu. Váš výběr se bude odvíjet hned od několika parametrů, které si vysvětlíme dále v článku.

Přizpůsobení se, v žádném případě neznamená, že musíte výrazně slevit ze svých nároků na očekávanou kvalitu diamantu. Pokud Vám nevadí zvolit jeho nižší karátovou hmotnost, můžete v rámci daného rozpočtu zakoupit diamant výrazně vzácnějších hodnot, než u vyšších hmotnostních kategorií. Toto pravidlo lze samozřejmě aplikovat opačně.

#2 Pečlivě zvažte barvu a čistotu

Jak už jsme výše naznačili, výběr kvality diamantu hraje při nákupu důležitou roli. Naši klienti nejčastěji volí takový přístup, kdy si nechají doporučit barvu a čistotu diamantu v takovém rozmezí, aby jejich oko nebylo schopné rozlišit odchylku od těch nejvyšších možných parametrů. Takovým postupem však můžeme našim klientům nabídnout kvalitu, ke které se nabídky v běžných kamenných klenotnictvích ani zdaleka nepřibližují.

Pro mnohé klienty je ovšem nákup diamantu velmi významnou událostí, a proto výběr selektují tak, aby zakoupili drahokam co možná nejvyšších parametrů. Není překvapením, že s rostoucí kvalitou diamantů roste i jejich vzácnost. Nákup šperku tak lze pojmout i jako investici, ve které klienti uchovávají hodnotu svých finančních prostředků před možnými ekonomickými vlivy. 

Při výběru zlatého šperku s diamantem může být překvapivě rozhodující také zvolený odstín zlata, který preferujete. Musíte počítat s tím, že i ten nejdokonalejší bílý diamant stupně D, získá po osazení do žlutého zlata velmi mizivý nádech. Naopak tohoto efektu lze využít u stupňů diamantů s nepatrným až slabým zabarvením, které osazení do žlutého zlata prakticky neovlivní.

#3 Hmotnost výrazně ovlivňuje cenu 

Jak jsme již v předchozích řádcích několikrát naznačili. Karátová hmotnost, potažmo velikost hraje u výběru diamantu zásadní roli. Je to z toho důvodu, že ceny diamantů rostou exponenciálně s jejich rostoucí karátovou hmotností. 

To znamená, že pokud při ceně 90.000,-Kč vč. DPH za půl karátový diamant nejlepší možné kvality, očekáváte cenu jednokarátového diamantu totožné kvality 180.000,-Kč vč. DPH, jste na omylu. Cena 1.00ct D/IF se aktuálně pohybuje kolem částky 520.000,-Kč vč. DPH.

Zároveň existují referenční hmotnosti (tzv. magická čísla), u kterých lze pozorovat skokové nárůsty jejich hodnot. Mezi ně patří hmotnost od: 0.50ct, 1.00ct, 1.50ct, 2.00ct, 3.00ct, 4.00ct, a 5.00ct.


Cenu diamantů stanovuje mezinárodní ceník Rapaport, který vychází jednou za týden. Vzhledem k velké ekonomické stabilitě diamantů se v něm však mění hodnoty pouze několkrát do roka.


#4 Diamanty mohou mít více podob

Ačkoli valná většina klientů dává přednost kulatému brilantovému brusu, existuje celá řada takzvaných fantazijních tvarů, do kterých mohou být surové diamanty vybroušeny. Nejčastěji se pak můžeme setkat s dalšími brusy typu: Cushion, Heart, Pear, Emerald, Radiant, Marquise, Princess a Oval.

Ideální kulatý brus je nejcennější zejména díky dokonalé disperzi světla, jež zaručuje maximální brilanci (lesk) drahokamu. V rámci vhodně zvoleného tvaru lze pak maximalizovat velikost brusu konkrétního diamantu. To znamená, že brusy podlouhlého tvaru, jež nejsou náročné na celkovou hloubku (Pear, Oval) vypadají při stejné hmotnosti opticky větší, protože je jejich jedna strana výrazně delší.

 

#5 Kvalita brusu

Mimo již zmíněných 3C (carat - hmotnost, color - barva, clarity - čistota) se vyplatí hledět také na poslední parametr cut - brus. Kvalitní zpracování brusu diamantu rozhoduje o důležitých vlastnostech diamantu, jako je jeho symetrie, ale také lesk. 

Přesto, že škála hodnocení brusu čítá hned 5 stupňů: Excellent - Very Good - Good - Fair - Poor, zásadně se vyhýbat doporučujeme pouze poslednímu uvedenému stupni Poor. Naopak rozdíl v hodnocení kvality brusu Good a vyšší, při porovnání běžný klient ani nepostřehne.

#6 Pokud zvažujete alternativy, jednejte s rozumem

K přírodním diamantům existuje celá řada alternativ, kterými někteří obchodníci nahrazují v klenotech centrální drahé kameny. Vyjma diamantů jsou tak některé šperky osazeny dalšími cennými drahokamy, které si díky své bohaté historii a vzácnosti získaly naši pozornost. 

Existují ovšem také umělé náhražky, které se za podpory značně dotovaných marketingových kampaní dostávají do pozornosti některých zákazníků. Setkat se tak můžeme s různými křišťály, zirkony a v neposlední řadě laboratorně vytvořenými diamanty. Nákup takového produktu je samozřejmě na každém z nás, ovšem ani ta nejdokonalejší reklama by Vás neměla přesvědčit o tom, že něco uměle vytvořeného má podobnou hodnotu jako extrémně omezená surovina, která vznikla před miliardami let.

Více se o vzniku diamantu dozvíte zde: Vznik diamantů

#7 Víte co od šperku očekáváte?

Podstatnou hodnotu diamantových šperků nese centrální diamant, a proto není divu, že někteří zákazníci ostatní aspekty šperku často přehlíží. Během výběru je proto dobré se na určitou chvíli od centrálního kamene odprostit a zaměřit se na ostatní hlediska, která nejčastěji souvisí s designem, ale také kvalitou zpracování klenotu.

Šperky bývají standardně vyrobeny ze 14k a 18k zlata, kdy výše karátů určuje podíl ryzího zlata. 14k standardně obsahuje 585/1000 čistého zlata, 18k pak 750/1000. Ryzost pak musí být dle zákona vyražena puncem na každém zlatém šperku s hmotností od 0.50g.

Jsou-li dále šperky zdobeny jinými drahokamy, vždy dbejte na to, aby se jednalo pouze o přírodní kalibrované diamanty, protože i tento fakt bude mít zásadní dopad na jeho budoucí vzhled. Někteří prodejci v rámci úspor osazují obroučky šperků například zirkony, jejichž kvalita v průběhů nošení značně degraduje a ovlivňuje celistvý vzhled šperku.

Samostatným tématem je pak odpověď na otázku: Jak vybrat zásnubní prsten

#8 Udělejte si průzkum a prověřte obchodníka

Před samotnou koupí je vždy dobré si vybraný obchod důkladně prověřit. V on-line světě dnes existuje celá řada způsobů jak zjistit, jak daný obchodník vystupuje a jaké služby komplexně nabízí. Nejzákladnějším parametrem jsou zákaznické reference, které dnes v ověřené formě zprostředkovávají i třetí nezávislé strany (internetové prohlížeče).

Diamanty byste zároveň neměli nakupovat bez mezinárodního certifikátu vystaveného renomovanou laboratoří jako je GIA - Americká gemologická laboratoř, IGI - Mezinárodní gemologický institut, nebo HRD - Antverpský gemologický institut. Spousta prodejců nabízí takzvané firemní certifikáty, které ovšem prakticky nenesou žádnou garanci a následné obchodování s nimi je nemožné.

Více naleznete v následujícím článku: Jistota při nákupu diamantů

Ať již budete nakupovat jakýkoli diamantový šperk, nezapomeňte do výběru vždy vložit také kousek sama sebe. S výběrem vám samozřejmě vždy rádi poradíme, tak abyste získali absolutní jistotu. Proto nás neváhejte kontaktovat na našem chatu, e-mailu podpora@vvdiamonds.cz nebo přímo telefonicky na čísle +420 721 639 954.

Vybrané produkty


zlatý prsten s diamantem 0.398ct F/SI2 s IGI certifikátem
22 255 Kč bez DPH

zlatý prsten s diamantem 0.23ct F/VVS2 s IGI certifikátem
13 881 Kč bez DPH

zlaté náušnice 0.46ct H/VVS2 s IGI certifikáty
27 608 Kč bez DPH

zlatý prsten s diamantem 0.30ct G/SI2 s GIA certifikátem
16 287 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Embargo na diamanty z Ruska
CELÝ ČLÁNEK >

Nejdražší dražený šperk roku se prodal v Ženevě
CELÝ ČLÁNEK >