2023-03-21 15:20:00

LUXUSNÍ ŠPERKY JAKO OCHRANA PŘED EKONOMICKÝMI VÝKYVY

Koncem loňského roku se ve švýcarské Ženevě konala již tradiční prodejní akce Geneva Magnificent Jewels, na které byly k dispozici vzácné autorské šperky, mimořádné diamanty mnoha odstínů, ale také jiné drahé kameny. Výsledné ceny prodejů napříč všemi kategoriemi překonaly slibné odhady, což potvrzuje sílu diamantového trhu v nejistých a inflačních dobách.

Součástí Geneva Magnificent Jewels byla aukce společnosti Christie's, která v přepočtu utržila celkem 57.3 milionu amerických dolarů. Následující den se aukčního kladívka chopil zástupce společnosti Sotheby's, který uskutečnil prodeje za v přepočtu celkových 50 milionů amerických dolarů.

Respektovaná osoba na šperkařském trhu a zakladatel společnosti Matthew Girling Consultancy pan Matthew Girling, který například zastával pozici CEO ve společnosti Bonhams, jedné z nejstarších a největších světových aukčních společností výtvarného umění a starožitností, se k aktuální situaci na trhu vyjádřil následovně: “Vzhledem k současnému ekonomickému klimatu není divu, že výsledky aukcí velmi úspěšně vzdorovaly gravitaci, a to i přesto, že prodejní odhady byly nastaveny skutečně na trhově přijatelné úrovni.”

 

S rostoucí inflací mají diamanty a ostatní drahokamy významnou hodnotu jako investice, komentoval výsledky Rahul Kadakia, mezinárodní šéf společnosti Christie's. V zápětí také dodal: “Právě se nacházíme ve velmi vyrovnaném prostoru na trhu, kde můžete bez omezení nakupovat bezbarvé a barevné přírodní diamanty, ale i ostatní drahokamy, které využijete jako ochranu proti všemu, co se ve světě děje”.

 

   

 

V případě zlatých diamantových šperků se může jednat o investici, která nalezne dokonce užití jako dokonalý a nadčasový módní doplněk při jedinečných příležitostech.

 

 

Tento předpoklad dokonale splní následující diamantový prsten z naší nabídky:  Zlatý prsten s diamantem 2.26ct H/VVS2 s HRD certifikátem (celkem 3.07ct)

 

Nejlepší z nejlepších

Nejvyšší aukční výsledek poskytnutý za jednu položku zaznamenal 18.18 karátový diamant Fortune Pink, který se v rámci odhadů prodal za 28.9 milionu USD. Diamant vydražil privátní klient z Asie, jež finální nabídnutou částku okomentoval jako “velmi zdravý výsledek”.

 

Hlavními taháky aukční síně Sotheby's byl pár diamantů oválného brusu, barvy D a čistoty FLAWLESS o hmotnosti 20.03ct a 20.19ct, které se prodaly za částku přibližně 4.2 milionu USD. Mezi hvězdné položky také patřily dva prsteny, kdy jeden byl osazen barmským safírem o váze 20.16 karátů a druhý vzácným bílým diamantem o hmotnosti 33.13 karátů. První z nich byl prodán přibližně za částku 2.8 milionu USD a druhý byl v rámci odhadů prodán těsně pod 2.9 milionu USD.

“Safírový prsten obsahoval jeden z nejlepších barmských safírů, které jsme v poslední době viděli," uvedl Olivier Wagner, šéf ženevské pobočky Sotheby's. Jednalo se opravdu čistý safír královské modré barvy, jež byla skvěle rozložena po celém objemu drahokamu. Dle Wagnera se jednalo o vskutku extrémně vzácnou nabídku, která se nevidí příliš často. Přesto poptávka po obdobných drahokamech zaznamenala vysoký nárůst.

 

Velkou část aukční nabídky také zastoupily šperky s barevnými diamanty, kterým se dle pana Kadakii celosvětově daří velmi dobře.

Neodolatelné žluté odlesky

V nabídce diamantových šperků Sotheby's byl též prsten Mouawad Empress se zářivě žlutým diamantem kapkovitého tvaru o hmotnosti 37.50ct. Jeho prodej utržil 2.4milionu USD a sám Wagner označil tento drahokam “velmi působivým” a poznamenal, že za jeho vysokou cenou stojí jeho dokonalá barva ohodnocená stupněm “Vivid”. 

 

Diamanty nejvyššího možného odstínu žluté barvy můžete nalézt též ve skladové nabídce společnosti VVDiamonds: Žlutý diamant 1.02ct Fancy Vivid Yellow/VVS1 s GIA certifikátem

 

Spousta barevných drahokamů

Velmi úspěšné výsledky zaznamenaly v obou aukčních dnech barevné drahokamy, které byly prodávány jako součást mnoha šperků, ale také v neosazené podobě. Některé drahé kameny dokonce ztrojnásobily své původní odhady a dokázaly, že poptávka po těchto tradičních komoditách je velmi silná.

 

Na aukci se pak dařilo všem druhům drahokamů dobré kvality, včetně topazů, safírů, rubínů nebo smaragdů.

 

Mezi úspěšné a velmi žádané kategorie drahých kamenů patří omezená skupina přírodních smaragdů z kolumbijské oblasti Muzo. Více se o tomto jedinečném koutu naší planety dozvíte na následující stránce: Smaragdy z oblasti Muzo

Vybrané produkty


1.00ct Fancy Deep Yellow-Orange/SI1 s GIA certifikátem
480 000 Kč bez DPH

0.87ct Fancy Vivid Yellow/SI1 s IGI certifikátem
268 500 Kč bez DPH

0.34ct Fancy Deep Pink/SI1 s GIA certifikátem
295 000 Kč bez DPH

0.51ct Fancy Intense Yellow/I1 s IGI certifikátem
40 376 Kč bez DPH

Mohlo by Vás zajímat


Nejdražší dražený šperk roku se prodal v Ženevě
CELÝ ČLÁNEK >

Modrý diamant Infinite Blue míří do aukce
CELÝ ČLÁNEK >