Můj účet

Jazyk

Potřebujete poradit?

+420 721 639 954

SEDM VĚCÍ, KTERÉ BYSTE MĚLI VĚDĚT O ČISTOTĚ DIAMANTU


Čistota diamantu popisuje inkluze, tedy přírodní vměstky uvnitř a vně drahého kamenu. Během koupě diamantu byste tomuto faktoru kvality, spadající do 4C, měli věnovat dostatečnou pozornost. Vnitřní nečistoty mohou ovlivňovat nejen krásu, ale zejména také hodnotu diamantu.

Zde máme několik tipů, které Vám usnadní výběr při nákupu:

1. Inkluze a nečistoty nemusí být jen „vady“
2. Pokud jde o čistotu, méně je více
3. Naučte se globálnímu standardu na GIA Diamond Clarity Scale
4. Jak se čistota diamantů hodnotí
5. Čistota diamantů se dá upravit „léčbou“
6. Rozsáhlé inkluze mohou mít vliv na soudržnost diamantu
7. Požadujte mezinárodní certifikát

1. Inkluze a nečistoty nemusí být jen „nedostatky“

Čistota (Clarity) diamantu je součástí hodnocení 4C (ostatní jsou barva – Color, brus – Cut a hmotnost – Carat) a hraje důležitou roli v určování kvality a hodnoty diamantu. Toto hodnocení se vztahuje jak na vnitřní nečistoty, tak vady na jeho povrchu.

Inkluze mohou být následkem tvorby diamantu, vzniku jeho krystalové mřížky, procesu řezání, broušení, ale i všeobecného opotřebení. Pro jejich určení pak používají zkušení gemologové lupy s desetinásobným zvětšením a binokulární mikroskopy.

Velkou část populace napadne, že inkluze je „nedostatkem“, který není žádaný. Naopak většina gemologů inkluze považuje za elementární a velmi hodnotné identifikační zdroje. Nejen že nečistoty mohu značně ulehčit separaci přírodních diamantů od syntetických. Diamanty mají svou vlastní jedinečnou kombinaci inkluzí, která přeneseně může fungovat jako otisky prstů, a díky tomu má každý diamant svou vlastní identitu.

Rozdíl v čistotě diamantů

Pokud by Vás zajímalo, zda je bezpečnostní laserová inskripce považována za vnější nebo vnitřní vadu, odpověď je jednoduchá – ani jedno. Laserová inskripce není považována za charakteristiku diamantové čistoty.

2. Pokud jde o čistotu, méně je více

Pokud se budeme bavit o čistotě diamantu, vždy bude platit pravidlo – méně je vždy více. Diamanty s malými nebo žádnými inkluzemi jsou vzácnější, a protože rarita ovlivňuje přímo cenu, jejich hodnota bude vždy vyšší. Diamanty bez inkluzí jsou hodnoceny jako „FLAWLESS, INTERNALLY FLAWLESS nebo LOUPE CLEAN“. Ve skutečnosti se jedná o tak vzácné hodnocení, že dokonce mnoho klenotníků ani takto čistý diamant nedrželo v ruce.

Velmi dostupné jsou naopak diamanty, které mají inkluze viditelné již pouhým okem. Většina broušených diamantů pak spadá mezi tyto dva „extrémy“ a jejich inkluze jsou viditelné pouze při zvětšení.

Vliv čistoty na hodnotu diamantů

Charakteristiky čistoty diamantů mohou být viditelnější u některých brusů více než u jiných. Například některé nečistoty se dají lépe spatřit u čtvercových a obdélníkových tvarů než u kulatých briliantů.

3. Naučte se globálnímu standardu na GIA Diamond Clarity Scale

Čistota diamantů bývá nejčastěji popisována termíny vyvinuté společností GIA v 50. letech.

Jednotlivé třídy jsou z části založeny na viditelnosti inkluzí a vnějších vad pod desetinásobným zvětšením, a to pouze vyškoleným odborníkem. Stupnice čistoty GIA má šest kategorií, z nichž některé jsou rozděleny na celkem 11 specifických tříd.

Stupně čistoty diamantů dle GIA

Flawless (FL): Žádné inkluze a žádné vnější vady viditelné pod 10x zvětšením. Tento parametr uděluje pouze laboratoř GIA, a protože je nestálý, označují jiné mezinárodní laboratoře tyto diamanty rovněž jako Internally Flawless (IF) – Nabídka diamantů čistoty FL

Vnitřně bezchybný (IF): Žádné inkluze, pouze nepatrné vnější mechanické opotřebení vzniklé manipulací s diamantem – Nabídka diamantů čistoty IF

Velmi, velmi malé inkluze (VVS1 a VVS2): Nepatrné inkluze, které je extrémně obtížné spatřit (VVS1) a až po inkluze, které lze spatřit jen velmi obtížně (VVS2) pod 10x zvětšením – Nabídky diamantů čistot VVS1 a VVS2

Velmi malé inkluze (VS1 a VS2): Drobné inkluze, které se pohybují od obtížně spatřitelných (VS1) až po částečně snáze spatřitelné (VS2) pod 10x zvětšením – Nabídky diamantů čistot VS1 a VS2

Malé inkluze (SI1 a SI2): Viditelné inkluze, které jsou pod 10x zvětšením spatřitelné (SI1) nebo snadno spatřitelné (SI2) – Nabídky diamantů čistot SI1 a SI2

Inkluze (I1, I2 a I3): Inkluze jsou zřejmé pod 10x zvětšením a obvykle viditelné pouhým okem.

Dále se můžete setkat s termíny jako:

  • Eye clean – Jedná se o obchodní termín pro diamant, který je při pohledu pouhým okem čistý.
  • SI3 – Některé laboratoře pro hodnocení diamantů využívají i stupeň čistoty SI3. GIA po pečlivém zvažování tento stupeň do své škály nezařadila.
Zásnubní prsten s diamantem

Zásnubní prsten s diamantem

4. Jak se čistota diamantů hodnotí

Stejně tak jako GIA založila celosvětově uznávané termíny pro stupně čistoty diamantů, vyvinula také postupy pro objektivní a nestranné hodnocení diamantové čistoty. Postupy gemologických laboratořích zahrnují prohlížení diamantů v kontrolovaných světelných podmínkách nebo využívání specifických pozorovacích úhlů a vzdáleností. Každý diamant musí projít přesně stanoveným postupem, který zajistí, že každá část diamantu je zkoumána, a že jsou objeveny všechny inkluze a vady, které by mohly mít vliv na jeho čistotu.

Gemolog hodnotící diamant jej zkoumá pomocí svého trénovaného oka, klenotnickou lupou s 10x zvětšením a také pomocí binokulárního mikroskopu.

Gemolog bere v úvahu 5 faktorů:

  • Velikost,
  • Počet,
  • Umístění,
  • Reliéf (kontrast),
  • Typ nečistoty.

Přesto, že diamant může mít mnoho drobných inkluzí, jeho hodnocení čistoty může být stále vysoké, protože konečné rozhodnutí udává právě kombinace výše uvedených faktorů.

5. Čistota diamantů se dá upravit „léčbou“

Někteří producenti diamantů technologicky vylepšují jejich čistotu tak, aby se drahokamy staly atraktivnějšími. Zde jsou dva způsoby, kterými se může čistota diamantů vylepšit.

  • Laserové vrtání též označováno jako „laser drilling“ – laserové vrtání diamantů umožňuje odstranění nebo zesvětlení vměstků hluboko uvnitř diamantu. Pokud se výplň zásahem laseru neodpaří, musí se rozpustit nebo „vybělit“ velmi silnou kyselinou, která se aplikuje vzniklým kanálkem. Výsledný vzhled je obecně považován za atraktivnější než tmavá skvrna zabraňující průchodu světla. Nicméně tento zásah musí být uveden v příslušném certifikátu k diamantu.
laserování inkluze v diamantu
Zdroj fotografie: GIA.edu
  • Lomová výplň též označováno jako „clarity enhanced“ – je speciální výplňový materiál na bázi skla a pryskyřičného oleje s indexem lomu, který se velmi blíží indexu lomu diamantu. Její využití je zejména u povrchových trhlin, prasklin a u otvorů po laserovém vrtání. Původní praskliny však zůstanou, jen je těžší, je spatřit. Tato „léčba“ není stálá, protože lze poškodit např. silnou kyselinou nebo vystavením diamantu velmi vysoké teplotě.
vyplnění nečistot v diamantu
Zdroj fotografie: GIA.edu

Postoj mezinárodně uznávaných laboratoří k „léčeným“ diamantům je většinou stejný a vzhledem k nestálosti úpravy je většina laboratoří odmítá certifikovat. Pokud tomu tak přece jen je, je nutné, aby tato úprava byla v certifikátu uvedena.

6. Rozsáhlé inkluze mohou mít vliv na soudržnost diamantu

Obecně platí, že pokud by měla být struktura diamantu náchylná k rozpadu, a tedy i k trvanlivosti, „nepřežije“ surový diamant tření již během řezání nebo při následném broušení. Jsou ale známé případy, kdy majitelé diamantů s hodnocením I2 a I3 byli svědky „uštípnutí“ části nebo prasknutí diamantu.

Proto jako společnost tyto stupně čistoty nenabízíme.

7. Požadujte mezinárodní certifikát

Chcete znát skutečně objektivní názor na hodnocení čistoty, ale i dalších parametrů Vašeho diamantu? Kupujte pouze diamanty s certifikáty, které vystavila jedna z mezinárodně uznávaných gemologických laboratoří.

GIA - certifikáty velký

Rádi byste s námi toto téma prodiskutovali nebo na nás máte konkrétní otázky?